Reklama

Reklama

Jáma

  • Česko Nemám strach (více)
Trailer

Obsahy(1)

Italsko-španělsko-britský film se odehrává v parném létě roku 1978 v idylickém městečku na Sicílii. Vypráví o devítiletém Michelovi, který náhodou zjistí, že v podzemní sousedního domu je držen v zajetí unesený chlapec Filippo. Neví, komu se má se svým objevem svěřit a postupně zjišťuje, že dospělí, včetně jeho vlastních rodičů, se nehodlají do ničeho plést a dokonce ho varují, aby na všechno, co viděl, zapomněl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že to nemá vyvinutější charaktery postav a lepší vedení děje, protože pak by to bylo naprosto dokonalé. Zápletku to totiž má hodně zajímavou a líbilo se mi i její neutrální ladění - na těch dospělých je jasně vidět, že tohle nedělají rádi, ale zjevně jsou jejich rodiny chudé a tohle je nejrychlejší a nejzoufalejší cesta, jak přijít k penězům, takže člověk aspoň trochu chápe i je. Ale i dětské postavy tu jsou uvěřitelně a hlavně tak skvěle zahrané, že jim člověk věří skutečně všechno. Atmosféru to navíc má hodně slušnou a ani se nedá moc odhadnout, jak to celé dopadne, jen teda nevěřím tomu, že by Michelovi nedošlo dřív, co se děje a vůbec by ho nenapadlo toho vězněného kluka osvobodit, to mi přišlo celkem pitomé, ale jinak je to skutečně dost napínavé a až na určité mínusy to funguje skvěle. Mile mě to překvapilo, protože jsem se obával něčeho těžce průměrného, ale naštěstí se mi obavy nenaplnily. 4* ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Upoutávku na "Io non ho paura" jsem viděl již před někoilka lety a moc na mne zapůsobila. Bohužel jsem si nezapamatoval název filmu, takže mi nezbývalo než doufat, že na něj časem náhodou narazím. Stalo se. Začátek velice příjemně hororový, zbytek pak už takové polofunkční drama, které by bývalo mohlo být mnohem hlubší, avšak ke spokojenosti to stačí i takto. Ale ta atmosféra! Kvůli ní mám rád snímky z jihoevropských zemí. Koukněte a pochopíte. ()

Reklama

mustafa 

všechny recenze uživatele

Musím se příznat, že když jsem si tento film pouštěl, neměl jsem absolutní potuchy, o čem tento film má být. Byl jsem velmi překvapen, první polovina se jevila jako velmi slušný horor, který má dokonalou hudbu a hlavně odpovídající atmosféru. Neustále mi vrtalo hlavou, kdo je to záhadné dítě v díře trpící hladem. Druhá polovina se převrhla v psychologické drama, které ve mně zanechalo spousty nevyřešených otázek. Celý film vyvrcholil poněkud kýčovitým koncem, který mě hodně rozhodil a dalo by říct, že v mých očích znehodnotil celý film. Přesto je film Nemám strach velmi zajímavým a nápaditým počinem, který stojí za to zhlédnout a já něj nezapomenu asi hodně dlouho. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Ukázkově plynoucí film, odehrávající se v působivé atmosféře středozemního léta a v melancholickém oparu zranitelného a pomíjejícího dětství. Filmy spojující nostalgii zpětného ohlížení s temnými stránkami let zrání a poznávání světa, který už nikdy nebude tím, čím býval, mě odjakživa fascinovali. Jáma patří jak díky předloze, tak svoji bezchybnou režií mezi nejlepší z nich a dá se srovnat i s takovými kousky jako byla kingovská adaptace Stůj při mě. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Když jsem sáhl po tomto filmu, zrovna jsem hovořil bratrovi o špatných filmech co noviny vydávají. Změnil jsem názor, po Jámě, jako kdyby se mi otevřely oči a já začal vnímat filmy i jiným způsobem. Film není jen o tom co před sebou vidíme, ale i o vztahu hlavního hrdiny k danému příběhu. Celý film se dá rozdělit na tři části. První třetina filmu byla věnována krásné přírodě na Sicílii a jejímu lehkému poznávání z pohledu třetí osoby, která jako by doprovázela hlavního hrdinu. Druhá začíná symbolickým vztahem mezi synem mafiánské rodiny a uneseným chlapcem a končí zjištěním, že místní chlapec musí něco podniknout, pokud chce svého kamaráda zachránit. Třetí a závěrečná část, nám napumpuje srdce, to my jsme její nezbytnou součástí, když fandíme hlavnímu hrdinovi při vysvobozování jeho kamaráda z jeho vězení. ..... Závěr stojí za to ho zkouknout. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • Režisér Gabriele Salvatores oslovil téměř 600 dětí pro roli Filippeho, nakonec se rozhodl pro nováčka Giuseppeho Cristiano, syna pracovníka firmy Fiat. (CliffLee)
  • Film je volně inspirován skutečným únosem dítěte z Milána a novelou napsanou o něm (CliffLee)

Reklama

Reklama