Reklama

Reklama

Within the Woods

Krátkometrážní / Horor / Thriller
USA, 1978, 31 min

Obsahy(1)

Jeden z prvých krátkometrážnych filmov dnešného režisérskeho velikána Sama Raimiho bol natočený ako prequel ku kultovému The Evil Dead. Natočený za predĺžený trojdňový víkend v Michigane, s minimálnym rozpočtom a príbehom. Partia tínedžerov si spraví výlet a ubytujú sa v chate, hlboko v lese. Prebudia sily zla, ktorý sa ich jedného po druhom snažia zabiť. (genetique)

(více)

Recenze (89)

vincchuppo 

všechny recenze uživatele

Jedna z Raimiových prvotinek. Nice... Bruce jako nemrtvý zabiják? Cool! Kamera je naprosto šílená a zároveň stylová a specifická i pro pozdější Samovi filmy. Na tak krátký projek je extrémně povedená atmosféra. Zvukové efekty asi dělají brutální většinu. Soundtrack je prostě nervy-drásající a koule-drající směť zvuků a ruchů, která udělá za každou cenu své. No, jako takový nástup na pozdější, plnohodnotnější The Evil Dead je to fajn. Within the Woods, no more to say. A myslím, že campbellovi namaskovanému na "Join us!" zombie to fakt celkem sekne. ;) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bruce Campbell v pro něj dost netradiční roli podává velmi slibný výkon, který ještě více uplatnil v následující trilogii. Já jsem si však tenhle kraťas zas až tolik neužil vinou otřesné kvality obrazu, kdy jsem musel chvílemi luštit cože to je vlastně na obrazovce. I tak jde ovšem o nadprůměrnou záležitost. Doprovodné zvuky a hudební doprovod jsou prostě luxus! ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi je rešpektovaný a uznávaný režisér, ktorý dokáže natočiť zaručený kinohit. Dôkazom toho je popkornová komiksová séria "Spiderman". Ja si ho však vážim skôr kvôli jeho staršej, horrorovej tvorbe. Jeho snímok "Evil Dead" je kultová záležitosť. Je to jeden z nosných pilierov americkej horrorovej filmovej školy. V roku 1979, vo veku dvadsať rokov, natočil Raimi krátkometrážny film "Within the Woods". Tento titul možno považovať za nenápadnú predzvesť, hrubý náčrtok či strohý koncept ku geniálnemu "Lesnému duchovi". *** ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Raimi potvrdil, že horory nejsou jeho silnou parketou. Within the Woods je po všech stránkách mizerným snímkem, který fanouška dobrého hororu, neřkuli hororového experta jako já, nezaujme naprosto ničím. Hned v úvodu si povšimneme nevalné kvality obrazu, kterou Raimi zřejmě použil jako zastírací manévr k zakrytí prkenných hereckých výkonů založených na monotonním ječení či katastrofálních triků, u kterých nechybí ani kečupová krev. Snímek se k naprostému odpadu přehoupne zhruba v polovině stopáže, kdy Bruce Campbell svým komickým medvědím řevem ohlásí příchod komediální roviny. Within the Woods představuje smutnou ukázku čirého hororového amatérismu a slouží jako odstrašující příklad pro všechny potenciální hororové režiséry, kteří hodlají nedostatek svých filmařských kvalit vyvážit prostřednictvím obrovského tvůrčího nadšení. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Skvelý "prequel" k Evil Dead. V horore je všetko na čo sme u Raimiho zvyknutý. Nepríjemná hudba, desivá kamera a samozrejme brutalita hraničiaca s humorom. Je lahôdkou sledovať, ako sa v tomto tridsať minútovom dielku vystriedajú takmer všetky nápady, ktorými nás priklincovala jeho ďalšia tvorba. Skrátka, robte všetko preto, aby ste túto perlu zohnali, pretože pri dnešnej produkcii hororov je to takmer povinnosť. Veď, kto by si rád nepripomenul tie krásne pocity, ktorí sme cítili pri zostupovaní dole schodmi či odrezávaní ruky... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Film vznikl jen jako promo pilot k získání financí na celovečerní film Lesní duch (1981). Sam Raimi a Bruce Campbell ho následně pouštěli potencionálním sponzorům, komanditním společnostem zubařů, právníkům a dalším profesionálům. Jak říká Bruce Campbell: „Zubaři byli tehdy nejlepší, napakovaní penězi, vždycky z nich něco káplo.“ (FAITH.BABE)
  • Originál snímku vlastní pouze Bruce Campbell a Sam Raimi. (prokda)
  • Film se natáčel dva dny ve státě Michiganu. Rozpočet byl 1600 dolarů. (Halloween9)

Reklama

Reklama