Reklama

Reklama

Mosul

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Irácká jednotka odpadlíků zachrání život mladému policistovi, který se pak přidá k jejich boji proti Islámskému státu tam, kde kdysi bývaly ulice Mosulu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (126)

mira007 

všechny recenze uživatele

Irácká speciální jednotka složená z místních policistů v boji v první linii v závěrečných bojích o Mosul. Netflix film inspirovaný skutečností z dob nadvlády Islámského státu, mohl bych tomu vyčítat, že akce mohla být působivější, že to nemá pevnou dějovou linku, že vyprávění je v konstantní rychlosti, ale tenhle film ocením pěti hvězdičkami ikdyž všechno je jen skrz atmosféru a poutavý vizuál. Prostě mám rád filmy o speciálních jednotách v realistickém filmovém balení, mám slabost pro blízkovýchodní konflikty ( ve filmu ) a musím dát body za čistě irácký ( arabský ) příběh v původním jazyce bez přítomnosti amerických superhrdinů. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

S tím, jak se v Česku rozevřely nůžky mezi bohatými a chudými, se většině lidí žije čím dál hůř. Aby to tak nebolelo, slyšíme věčně někoho mudrovat o tom, jaký jsme měli štěstí, že jsme se narodili, nebo že žijeme právě tady, protože jsou na světě místa, kde naše problémy nejsou údajně vůbec žádné problémy. Toho, kdo ty problémy má, to neuchlácholí, ty jeho problémy kvůli tomu najednou nezmizí, ale vidět totálně rozbombardovanej Mosul, sledovat, že v těch ruinách je skutečně někdo nucen dál žít, i s tím rizikem, že příští výbuch nezničí jen další část domu, ale připraví o život nebo část těla někoho z vašich nejbližších, to je pro Středoevropana momentálně naštěstí fakt dystopická sci-fi. Jenomže tam se to donedávna opravdu dělo a v menší míře se to tam pořád děje. Z dokumentárního hlediska má ten film velkej význam a dopad, a za to ode mě dostal jednu generálskou hvězdu navíc. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Článek v časopise NewYorker, podle něhož film vznikl, je naprosto dechberoucí. Bohužel Carnahanův scénář z něho udělal tak trochu generickou historku o tom, jak zkušený moudrý mazák učí mladé ucho bojovat. Chybí tomu strašně to zasazení do bitvy o Mosul, tak jak ho najdeme v novinovém článku. Carnahan jen vybral určité motivy a příhody (třena kuvajtskou soap operu), ale nedokázal (a ani s malým rozpočtem nemohl) ukázat celou tu hrůzu v Mosulu. Proto jen solidní tři hvězdy. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se na tento počin z prostředí války s Islámským státem těšil, produkce bratří Russoových naznačovala jistou úroveň kvality, dále pak Carnahan patří mezi zručné scénáristy. Ve výsledku jsem spokojen, to dozajisté, ale na úplnou top kvalitu filmu pár atributů scházelo. Velmi jsem si oblíbil hlavního hrdinu, majora Džasema, z toho herce na každém kroku vyzařovalo charisma, jednoduše se zde kasting vyvedl na jedničku. Ostatní členové kromě mladého policisty nedostali moc prostotu, neboť dost příslušníku írácké SWAT jednotky v průběhu filmu zemřelo (postavy se vyškrtávaly jako na běžícím páse). Jinak akce dost komorní, na druhou stranu realisticky podaná. Vybombardované okolí města Mosul, ty porozpadlé budovy, to vše přidávalo na nesmírné atraktivitě samotnému snímku. Ten jediný, ale slušný zvrat s nastraženou bombou mě fakt překvapil. Úplný závěr nezklamal. Řemeslně precizní záležitost, ale na ten pomyslný piedestal fakt něco chybělo. Za mě silné tři hvězdy. 7/10 ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Tytam jsou doby, kdy divoký Kurdistán (tedy nominálně divoký, leč z dnešního pohledu až nudně poklidný) sem tam terorizoval nanejvýš nějaký ten Machredž, jenž byl ovšem v porovnání s ještě nedávno Mosul sužujícím hadrovým morem vzorem čestnosti, morálky, slušnosti a civilizovanosti. To na soudobou islámem vymytou sběř budující pod laskavou záštitou samozvaného chalífy zemi, kde dnes již znamená ten nejtemnější středověk, by Oldřichu Šetrnému nestačila ani henryovka, natož pak medvědobijka a zřejmě by raději po prvním vzájemném setkání obrátil Ríha směrem Bospor a odfrčel za moře přátelit se s Komanči. Takže proti padouchům non plus ultra zde nastupují padouši jen o něco menší a musím uznat, že tato jejich vzájemná plnokrevná vybíjená má něco do sebe. Škoda toho mírně pokaženého závěru, jinak by to bylo asi na čtveřici. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel v Maroku. (Yardak)
  • Film je natočen dle skutečných událostí, které se staly během velké operace „We Are Coming, Nineveh“ v roce 2016. Byl to právě Nineveh SWAT Team, který jako jediný Mosul neopustil z důvodu obav o jejich rodiny, které ve městě žily. Trvalo 4 roky, než byl Mosul osvobozen a během celé té doby bez přestávky bojovali proti Islámskému státu. (UncleMorty)
  • Již od počátku natáčení bylo členům štábu, ponejvíce hercům Suhail Aldabbach (velitel) a Adam Bessa (policista), vyhrožováno smrtí z řad ISIS. Šlo o videa a různá zlá vyjádření. Film se tedy natáčel za přítomnosti bezpečnostní agentury a byla použita přísná bezpečnostní opatření, například ze scénáře byly vyjmuty všechny zmínky o ISIS. Zdroj výhružek na adresu Adama Bessa byl vypátrán v Turecku. (mnx)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno