Reklama

Reklama

Mosul

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Irácká jednotka odpadlíků zachrání život mladému policistovi, který se pak přidá k jejich boji proti Islámskému státu tam, kde kdysi bývaly ulice Mosulu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (126)

POMO 

všechny recenze uživatele

Militaristický akčňák bez západních hereckých hvězd. Natočen (evidentně) v autentického prostředí ruin poválečného iráckého města. Celý čas jsme s jednotkou místních válečníků, kteří jako jediní navzdali boj s ISIS. A sledujeme jejich misi s utajovaným a docela překvapivým cílem. Mírný ponor do její postav, ale jinak pouze stroze realistická, zaprášená pěšácká akce, vykoupená duchaplnějším, emocionálnějším závěrem. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

S tím, jak se v Česku rozevřely nůžky mezi bohatými a chudými, se většině lidí žije čím dál hůř. Aby to tak nebolelo, slyšíme věčně někoho mudrovat o tom, jaký jsme měli štěstí, že jsme se narodili, nebo že žijeme právě tady, protože jsou na světě místa, kde naše problémy nejsou údajně vůbec žádné problémy. Toho, kdo ty problémy má, to neuchlácholí, ty jeho problémy kvůli tomu najednou nezmizí, ale vidět totálně rozbombardovanej Mosul, sledovat, že v těch ruinách je skutečně někdo nucen dál žít, i s tím rizikem, že příští výbuch nezničí jen další část domu, ale připraví o život nebo část těla někoho z vašich nejbližších, to je pro Středoevropana momentálně naštěstí fakt dystopická sci-fi. Jenomže tam se to donedávna opravdu dělo a v menší míře se to tam pořád děje. Z dokumentárního hlediska má ten film velkej význam a dopad, a za to ode mě dostal jednu generálskou hvězdu navíc. ()

Reklama

clara.bow 

všechny recenze uživatele

Byla jsem trochu na rozpacích jak moc, nebo málo mě dokázal tento film dostat. Rozhodně bych ho nesnižovala, protože  vypovídá své za odpůrce ISIS, autentické kulisy také dokreslovaly zkázu a zmar a to, že SWAT těchto statečných přestal poslouchat oficiální rozkazy a vrhl se na cestu pomsty za rodinné příslušníky...má také hodně do sebe i když to byl podle všeho boj s Kyklopem, protože se jejich stavy povážlivě během cesty k pomstě a osvobození hodně ztenčí. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na Mosulu lze určitě ocenit jeho působivé technické zpracování, tedy syrovou vizuální podobu a atmosféru, a pak také prostředí Mosulských ruin, které budily skutečné pocity hrůzy a destrukčních následků války. V tomto ohledu se jedná tedy o vážně výraznou podívanou, ovšem to je bohužel tak asi vše, proč dát Mosulu vůbec šanci. Já osobně jsem tedy čekal především rozhodně víc od akční podoby filmu, a to ve všech směrech, tedy intenzivnější, efektnější, jistě i syrovější a nekompromisnější, zároveň i přehlednější a nápaditější, z čehož vyplývá, že jelikož nic z tohoto ona akce nenabízí, tak jde jen o sled nezajímavých monotónních přestřelek, které ničím nevybočují z nespočtu dalších průměrných produkcí podobného ražení. Zápletka pak disponuje sice svižnějším tempem, nicméně na mě zapůsobila dost chladným, emočně nefunkčním dojmem, její vývoj nenabízí žádné výrazné prvky, v závěru mi chyběla gradace a pointa mě tedy rozhodně neuspokojila, spíš naopak. Veškeré postavy jinak též nelze považovat za nikterak výjimečně povedené, takové rutinní, jednorozměrné figurky bez šance získat si divácké sympatie. A co se obsazení týče, tam lze asi těžko něco vytýkat, kluci se snaží, své si odehráli, ale na nějakou výraznou kariéru to u nikoho asi nevypadá. Celkově lze Mosul tudíž doporučit asi především jen vážně skalním příznivcům akčních podívaných, i když to ale nejspíš na zadek neposadí ani je. Za mě to zkrátka chtělo větší tvůrčí koule, nebát se přitvrdit, sehnat lepšího choreografa akčních scén, zápletku oživit něčím překvapivým a výraznějším, a pak by to jistě byl zatraceně zábavnější kousek. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Válka v urbanizovaných oblastech je vždycky ošklivá záležitost, zejména, když je vašim nepřítelem islámský stát, který se chystá zdrhnout a na síle jejich odhodlání zemřít se vůbec nic nemění ani tváří v tvář jisté porážce. Atmosféra beznaděje, deprese, trvalého napětí a stresu, kterým vojáci ninivského týmu SWAT prochází je všudypřítomná. Nejasná je hranice přítel, nepřítel, zrádce, případně spojenec, kterého byste raději nepotkali. Týmu majora Džasema budete držet palce v jejich úsilí, byť munice málo, a nepřátel hodně, včetně dalších těžkostí. Na režijní debut velice povedená práce, hudba na minimum, aby více vynikla reálná atmosféra, technické provedení více, než slušné, když je za kamerou kouzelník jako Mauro Fiore. Je to divácky náročný a pro někoho asi až příliš drsný zážitek, ale takové pocity má realisticky pojatý válečný film přinášet. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen dle skutečných událostí, které se staly během velké operace „We Are Coming, Nineveh“ v roce 2016. Byl to právě Nineveh SWAT Team, který jako jediný Mosul neopustil z důvodu obav o jejich rodiny, které ve městě žily. Trvalo 4 roky, než byl Mosul osvobozen a během celé té doby bez přestávky bojovali proti Islámskému státu. (UncleMorty)
  • Již od počátku natáčení bylo členům štábu, ponejvíce hercům Suhail Aldabbach (velitel) a Adam Bessa (policista), vyhrožováno smrtí z řad ISIS. Šlo o videa a různá zlá vyjádření. Film se tedy natáčel za přítomnosti bezpečnostní agentury a byla použita přísná bezpečnostní opatření, například ze scénáře byly vyjmuty všechny zmínky o ISIS. Zdroj výhružek na adresu Adama Bessa byl vypátrán v Turecku. (mnx)
  • Verzia na Netflixe je o 15 minút dlhšia než verzia premietaná na festivaloch v r. 2019. (Wargoo)

Reklama

Reklama