Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Opět další film poukazující na chybu v celém systému přes policii až po soudy, jenže narozdíl od jiných filmů je 25 Let Nevinnosti až krajně naturalistický, sakra nepříjemný a s možná nejvíc uvěřitelnými výkony všech dob. Zajímavý a atmosfericky dusný případ, u kterého se budou slabší povahy chytat za hlavu, je natočen s citem a grácií, doplněn o přesvědčivé výkony a realistické zobrazení skutečností a výsledek nemohl dopadnout jinak než výborně. Na plnou palbu mi něco trochu chybělo, ale tohle radím neodkládat a jít do toho. Polsko ukazuje, že jejich tvorba ja narozdíl od americké daleko víc přesvědčivější a přibližující se skutečnosti a pocity, které dokáže vyvolat, jsou nepopsatelné. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Silný fascinující příběh, který je o to cennější, že se na konci v prostřihu objeví skutečný Tomek Komenda, když vlastně sám sobě (herci, který jej hraje) dává cigaretu. Poutavé, drsné a i když často shlédnutí kouskuju, tak tentokrát na jeden zátah. Nicméně mi tu chybělo pár přeskočených let. Dohromady cca 14 ! Co se asi za tu dobu v tom lochu všechno událo... ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Velmi silná a emotivní záležitost a výstavní kousek evropského filmu. Nikdy jsem neměl pocit, že se dívám na film nebo na herce, snažící se ztvárnit roli. Byl jsem doslova pohlcený dějem, i když jsem si po půl hodině říkal, kam to všechno vlastně směřuje, protože za 30 minut se toho stane dost. Nakonec to uběhlo jako voda a já zůstal v úžasu. Hodně pomohlo, že jsem dopředu o filmu vůbec nic nevěděl. Režisér Jan Holoubek je zdá se zjevení z čistého nebe. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Od samého počátku mi chybí ten pocit silné jistoty, že zavřeli nevinného. V Présumé coupable jsem ji měla, Alainovi jsem od začátku fandila a bála se o něj. Tomkovy útrapy jsou jiné, sterilnější, méně diváka bolí, i když záběry jsou zde možná drastičtější, ale v tom to není. Tomek nebojuje, trpně snáší všechny rány osudu, čímž značně ztrácí mé sympatie. Možná je Komenda i v reálném světě takový pasivní, nevyvolávající emoce, ale ve filmovém světě bych ho chtěla alespoň trošku jiného, chtěla bych, aby mě jeho osud drtil, abych s ním sdílela útrapy, chtěla bych vnímat každý jeden den, který promarnil ve vězení, jenže to mi filmový Tomek neumožňuje. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Wau. Jeden z top filmů, který sem snad letos viděl. Rozhodně jeden z těch nezapomenutelných a brutálně drsných. Lidský příběh (esi se tomu peklu v polským vězení dá vůbec říkat "lidskost"), kterej se zakládá na pravdivým příběhu, z čehož naprosto mrazí. Asi se tomu nedá uplně říkat vězeňskej film, páč se tam toho dost odehrává i za zdmi, hlavně mraky flashbacků a vzpomínek. Rejža si s tím fakt pohrál a mě absolutně odrovnal. Na to, že je to film z polský dílny, tak je to fakt dokonalost sama. Za mě překvapení roku a nejlepší polskej film, co sem kdy viděl. Jo a 2.nejlepší vězeňskej... Mistrovský umění!!! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Komenda film o sebe nedokázal v kine dopozerať. „Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie. (siloalampa)
  • Na úplném konci filmu se objeví i samotný Tomasz Komenda, představitele hlavní role žádá o cigaretu. (em.redrum)
  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama