Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (879)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Akční oddechovka v produkci Jerryho Bruckheimera a v režii Tonyho Scotta, nakombinovaná s ultra cool piloty v ultracool létajících strojích a ultrasexy Kelly McGillis. No mohli jste to jako malí kluci nezbožňovat? ***Věděli jste, že: Top Gun se stal nejvýnosnějším fimem roku 1986.// Producent filmu Simpson zavedl ve filmu pozdejší scénáristickou praxi, která je dnes označována jako "high concept". V zásadě jde o to, že celou zápletku lze obsáhnout v jediném sloganu, takže ji lze šéfům studií nastínit za 30 sekund a veškeré psaní scénáře už je jen rozvíjením základního konceptu. V případě "Top Gunu" byla tímto koceptem fotografie v časopisu California, kterou scénárista Chip Proser:) charakterizoval jako: "Dva chlápci v koženejch bundách a slunečních brejlích stojí před největším aeroplánem, jakej jste kdy viděli".// Režisér filmu Tony Scott je mladším bratrem slavnějšího Ridleyho, autora Vetřelce nebo Gladiátora.// Cruisův honorář za film přišel na rovný milion dolarů. Rozpočet celého filmu byl 15 milionů.// Pro herečku Kelly McGillis se režisér Scott rozhodnul pouze na základě faktu, že ve filmu "Svědek" neváhala odhalit poprsí. // Piloti se ve filmu utkávají s neexistujícími stíhačkami Mig-28.// Drsná vojenská stylizace a účesy homosexuální komunity mají původ právě v "Top Gunu".*** ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Taký trošku protagonistický film, ktorý je reklamou na armádu a Ray-Ban-y. Topgunovky má odvtedy vo svojich doplnkoch každý správny švihák a každý mladší divák sa po zhliadnutí aspoň na chvíľku túži stať bojovým letcom. Objektívne ale na tomto filme nevidím nič viac, scény vo vzduchu sú natočené veľmi zručne, ale keďže to bolo celé natáčané v priestore leteckého kempu, tak vlastne nešlo o nič iné ako o tréning. Týmpádom bez účinnej gradácie napätia, bez atmosféry, celý film pohltila romantika a to nebola dobrá voľba. Z biedy to celé vytrhla len záverečná polhodinka. 60%. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem byl docela zvedavej, nekolikrat jsem videl Žhavé výstřely, kde je sparodovanej a ted musim rict, ze ta parodie je lepsi. Herci jsou docela v klidu, akorat nic moc nehrajou a vetsinou se jen tak usmivaj. Pribeh je stokrat ohranej, frajirek co se mu neco posere, chce se na vse vysrat, ale nakonec ukaze velkej navrat a vsem to natre. I kdyz tu je docela dobra a chytlava hudba a je tu spousta vzdusnejch souboju (treninkovy nebo na zaver opravdovy), tak jsem se misty krapet nudil. Navic celej film je takovej docela naivni. Kamera tu je jeste narozdil od novejch Tonyho filmu normalni, ale mohla by bejt vic vynalezava, pohled z ocasu stihacky, na kokpit a z dalky, to je tak asi vse. Kdyby furt necvicili, ale bojovali tak jako v zaveru (i kdyz nechapu jak muze par migu nakopat tem "nejlepsim z nejlepsich"), tak bych dal mozna vyssi hodnoceni, ale takle jen slabsi 4*. ()

Wade Wright

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám jeden základní problém. Je to romanťárna u které podle mě nefunguje základní chemie mezi dvěma postavami. Kelly McGilis podle mě zkrátka není dobrá volba pro Toma Cruise. Jinak film ve všem funguje dokonale. Skvělý osmdesátkoví naivní nádech, který miluju, společně se skvělou hudbou a přehlednou a nádhernou leteckou akcí. Všichni až na již zmíněnou Kelly McGilis jsou simpatičtí a se všemi jsem si zvládl udělat vztah. A co je na filmu nejlepší... Je prostě hrozně cool. Po dobu sledování jsem se vesměs jen culil, usmíval se a skvěle jsem se bavil. Záběry na letadla a na lidi v kombinézách jsou prostě k nezaplacení. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Kýč, patos, léto roku 1986, homo-pohledy nadržených maskulinních alfa-samců a Tom Cruise v roli namachrovanýho debílka se srostlým obočím v sentimentálním retro cringefestu, který je ve skutečnosti náborovu agitkou/reklamou americkýho námořnictva. Kluci si užijou stíhačky, holky zas obnažené vnady pilotů a naivní romantickou zápletku o tom, kterak si žák svou raketu v hangáru učitelky smočil...... jedna z těch rádoby "kultovních" klasik, která mě absolutně minula. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (121)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 180,3 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 357,3 mil. (NIRO)
  • Filmoví instruktoři používají letadla A-4 Skyhawk. (Foxhound#1)
  • Společnost Nintendo vydala pro svou herní konzoli NES dvě hry, které byly inspirovány filmem. (Dr Lizal)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama