Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (879)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ve své době romantická pecka s dramatickou vsuvkou. Klasický, namachrovaný americký frajírek se jde předvádět jak to umí ve stíhačce i mimo ni, však ve svém jádru je to čestný muž a šlechtic. Hudba k filmu je nezapomenutelná a totéž platí i o Tomu Cruisovi, jehož herectví bylo vždycky dokonale přesné. V té době jsem ještě nebyla přesycena americkým patriotismem a filmovou předváděčkou jejich vojenské vybavenosti. Dokonce jsem nebyla ani nijak zvlášť alergická na ten tak typický konec všech amerických army filmů jako je závěrečný potlesk všech, včetně komparzu, uklízeček nebo pána z byfé ... Hodnotím podle toho, jak bych hodnotila v době, kdy jsem film viděla poprvé a poprvé jsem z něj byla poněkud ... ách, nadšená. Puberťačka, no :-) ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Kýč, patos, léto roku 1986, homo-pohledy nadržených maskulinních alfa-samců a Tom Cruise v roli namachrovanýho debílka se srostlým obočím v sentimentálním retro cringefestu, který je ve skutečnosti náborovu agitkou/reklamou americkýho námořnictva. Kluci si užijou stíhačky, holky zas obnažené vnady pilotů a naivní romantickou zápletku o tom, kterak si žák svou raketu v hangáru učitelky smočil...... jedna z těch rádoby "kultovních" klasik, která mě absolutně minula. ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

Klasika své doby, mladý Tom Cruise, jako neporazitelný stihač, hodně americké (zase mají amíci všechno nej:)), nic to nemění na tom, že to v té době frčelo a prostě se to líbílo. Díky filmu Top Gun se z "Aviator" brýlí, které byly původně vyráběné pro letce, stal velmi rozšířený módní doplněk, nejlepší vyrábí společnost Ray-Ban. Brýle, které nosí Tom Cruise v tomto filmu jsou od společnosti Ray Ban, dnes jsou už klasikou svého druhu. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jako mladý pionýr a bývalá jiskra jasná jsem si při prvotním shlédnutí této náborky ku hvězdopružným ocelovým ptákům bryndnul do textilu. Sice to asi nebyla žádná ultra viskózní tekutina, neboť schopnost vyrábět skutečně životaschopné spermiče přišla později, než když jsem vyvaleně hltal peripetie polétavých mordýřů, ale přesto to znamenalo mnoho. Odvrhl jsem svůj slabikář s názvem Čtyři v tanku a pes, neboť mi přišel životní styl amerických letců poněkud rozumější, než přístup polsko-gruzínské posádky obrněnce. Letadélko Káně bylo rázem pozapomenuto, protože F 14 Tomcat je přece jen větší dělo. A naprosto a definitivně jsem se zamiloval do toho týpka, který nadaboval celý film, přestože měl rýmu, postrádal touhu trefit se do rytmu a jeho hluboký hlas, především při dabingu hrdinek, mátl dospívající junáky. Uncle Sam pustil někde v zákulisí chlup, takže i přes fakt, že film natočil Skott, se na ničem moc nešetřilo....Tři hvězdy za dávný, prvotní pocit. Dnes bych si podobnou legrácku nepustil ani pod pohrůžkou znásilnění Kristýnkou Kočích. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, který má intenzivní milostně-nostalgický poměr s osmdesátými lety, jako oddaný fanoušek Cheap Trick (střihnou si tu jednu synteticky poprockovou pecku od Harolda Faltermeyera), jako kupní síla, která má doma remasterovaný písničkový soundtrack (hlavní důvod tohoto mého počínání uveden výše), jako muž, jehož náhled na ženskou krásu se formoval v sedmé a osmé dekádě minulého století, a tudíž nemůže zcela ignorovat jistou ikoničnost Kelly McGillis, tedy jako takový tvor dávám tomuto chytře natočenému, ale obsahově příšerně tupému a odporně militantnímu filmu tři hvězdičky, pane generále. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (121)

  • Když v závěru filmu po přistání zvedají Peta "Mavericka" Mitchella (Tom Cruise) do výšky, nemá na nose sluneční brýle, zatímco v dalším záběru již brýle má. (velkyvezir)
  • Pete Mitchell (Tom Cruise) nosí bundu, na které je nápis „Far East Cruise 63-4“, který připomíná skutečnou cestu americké bitevní lodi po Japonsku, Tchaj-wanu a západním Pacifiku. (Geralt z Rivie)
  • Napětí mezi Maverickem a Icemanem není dáno jen hereckými výkony. Tom Cruise a Val Kilmer si od sebe během natáčení udržovali odstup a nikdy se nestýkali. (Mr.Critic)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama