Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 484)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Spolu s Indiana Jonesama nejlepsi Spielberguv film. Spousta nezapomenutelnych scen (hlavne vylodeni v Normandii), film i pres svou delku ani na chvily nenudi a Tom Hanks je jako vzdy uzasny. Ostatni herci se taky snazi, ale na Toma proste nemaj. Diky vyborne kamere film pusobi jako kdybyste byli soucasti bitvy a k tomu skvela hudba. Kdyz uz se tak porovnava s Tenkou cervenou linii, tak musim rict, ze TCL tomuhle filmu nesaha ani po kotniky. Jeden z nejlepsich valecnych filmu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana je troufám si říct, nejlepším válečným filmem popisující druhou světovou válku v Evropě, alespoň co do realistického ztvárnění boje, atmosféry a kulis. Je zde mnoho skvělých herců, kteří dostali za úkol ztvárnit zajímavé charaktery vojáků, jejichž postavy jsou tak dobře napsané, že se jim vyrovná snad jen elitní mariňáci z Vetřelců. Když pominu silně nereálný scénář, díky kterému je vyslána skupina vojáku ke splnění naprosto směšného úkolu (nikdo by nedal povolení k záchraně jednoho vojáka o kterém nikdo nic nevěděl a riskoval by tím životy ostatních) a historickou nepřesnost, zůstane mi dokonalá zábava a akce, kterou jsem nikdy předtím neměl možnost vidět. Spielberg si dal precizní práci s úvodním vyloděním na pláži Omaha a to co vzniklo je něco neuvěřitelného, každý může žvatlat co chce, ale neexistuje autentičtější válečná scéna než právě tato. Perfektní nářez je i závěrečná bitva, od strategického rozestavení vojáků až po hromadu výbuchů a nekončící realistické akce, kterou vrcholí užasné dílo jménem Saving Private Ryan. Tolik hereckých hvězd a kulek se jinde nevidí. Pokud by film neobsahoval klasické klišé, bylo by to za stovku 90% můj TOP 10 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V okamžiku, kdy kamarád vedle vás v zákopu dostane kulku do hlavy, necítíte smutek. Cítíte radost, že jste to nebyl vy.. Spielberg ve své nejlepší formě a s umírněným dávkováním patosu. Fascinovala mě kamera snoubená se zvukem při legendární scéně vylodění (ta konfrontace řevu bitevní vřavy a uklidňujícího ticha pod mořskou hladinou). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ano, válečné filmy mám rád. Ano, Spileberg technickým zpracováním filmu zřejmě maximálně přiblížil fikci k realitě války. Přesto tenhle film považuju pouze za lehký nadprůměr, protože o válce jako takové nic nevypovídá. Je to hezká náborovka na téma všichni v armádě jsme kamarádi a máme se rádi, což je sice pěkné, ale působí to na mne přesně jako ty kolorované kresby na propagačních plakátech z 2. světové války. Z příběhu nevěřím ani slabice, a tak u mne Ryan boduje jen bojovými sekvecemi (kterou jsou skutečně strhující) a výbornými hereckými výkony. Agitační podtext raději přehlížím... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím apelovat na názor dalšího z válečníků na této stránce Hal_Moora. Nemám sice historicko-válečně založené předky jako on, ale i tak mě tento film dokázal změnit. Vysvětlil mi pojem historie a já si ho jako takového začal vážit. Tenkrát když jsem totiž tento film viděl prvně měl jsem strach, byl jsem malý špunt a slyšel řadu názorů, že je to až moc realistické a to možná někdo nemusí snést. Jednou jsem s s bratrancem takhle trhnul na chatě od rodičů, kteří šli spát a sledoval tento takřka tříhodinový epos o vojácích, kteří toto všechno dělají pro vojáka. Nijak historický podkres to nemá, ale atmosféru války to každopádně vystihuje. Jenže co kdyby, nic není nemožné a ve válce už vůbec ne. Steven Spielberg dokázal natočit pro řadu lidí nejlepší válečný film vůbec a já s tou řadou lidí musím souhlasit, ale jen částečně. Z těch novějších je tento ten nejlepší to ano, je nejrealističtější, je nejválečnější a co je hlavní, splňuje naprosto dokonalou atmosféru, která se jen tak z hlavy nevytratí. A o to víc potěší, že tato tématika se rozšiřuje v seriálu, na kterém Spielberg také spolupracoval a právě on se stává tím nejlepším válečným kouskem, co se kdy z této války natočit dalo. Ano, myslím tím Bratrstvo neohrožených. Takže ač tak či tak, Spielberg v tom prsty má a né že né. Ke konci bych chtěl dodat jedno. Děkuji tomuto filmu, že mi otevřel oči pohledem na svět jaký opravdu byl. Svět plný lidskosti, která se ale nenávisti nedokázala vyrovnat i když se snažila. Svět, který v Evropě a nejen v ní dokázal zamíchat kartami a o kterém v dnešní době už mnoho lidí vyprávět neumí. A ti co umí spolupracovali na tomto veledíle, který nikdy neztratí svůj punc kvality. Steven Spielberg totiž dokázal nemožné a jestli si někdy nějaký film zaslouží šest hvězdiček bude to jen a pouze tento a žádný jiný. --- Bůh mi dal zvláštní nadání, učinil ze mě bojový nástroj. Kdyby mě s touto puškou postavili kamkoliv v okruhu jedné míle od Hitlera s volným výhledem, můžete balit, je po válce. Amen. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Film bol inšpirovaný jednou z najslávnejších fotografií z vylodenia v Normandii 6. júna 1944 s názvom "Do pazúrov smrti", ktorú vydal Robert F. Sargent. (Raccoon.city)
  • Dôvod, prečo sa vylodenie nenatáčalo na autentickom mieste vo Francúzku bol ten, že Francúzska vláda nedala filmárom povolenie strieľať na normandských plážach. (Raccoon.city)
  • Členové záchranné skupiny v čele s Johnem Millerem (Tom Hanks) byli příslušníci jednotky Rangers. V době vylodění za sebou měla jednotka již vylodění do Severní Afriky (operace Torch) a na Sicílii (operace Husky). Právě druhý prapor Rangers se proslavil útokem na Pointe du Hoc. Výjimku tvořil překladatel Timothy Upham (Jeremy Davies), který byl příslušníkem 29. pěší divize. (stefji)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama