Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 484)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna je působivá, o to pokoj. Pohled na rudou barvu moře je strašlivý a těch mrtvých ryb mi bylo naprosto upřímně líto. Pak se to vleče jak slimák po mrtvici, občas nám to oživí nějaká scéna tu k probuzení emocí (nepravý Ryan), tu k probuzení diváka (dobývání kopce s kulometem uprostřed pole), tu k zamyšlení právě probuzeného diváka (otázka zastřelit či nezastřelit zajatce), až se dopotácíme k mostu, kde tedy konečně SPOILER dosud žijící členové záchranné mise popatří na toho onoho jedinečného zachraňovaného chlapce. Libým pohledem na onoho šťastlivce jim není popřáno kochat se dlouho, protože válka. Ono se na druhou stranu až tak není čím kochat, ale vyslovila bych smělou domněnku, že to všem přítomným bylo beztak naprosto šumák. Otázkou je, zda je větší oběť obětovat jediné dítě, nebo dvě z šesti, tři z pěti, sedm z osmi ... a zda za záchranu jednoho člověka pro štěstí jedné matky, nebo aspoň relativní štěstí, stojí za to obětovat štěstí nekonkrétního množství jiných matek, babiček, otců, praotců, sourozenců (protože případná smrt posledního Ryana přinejmenším žádného člověka v kategorii sourozenec nerozpláče) a potomků jiných lidí. Zatímco závěrečná scéna u kříže na vojenském hřbitově z Vlasů mě spolehlivě rozbrečí, i když jsem to viděla již mnohokrát, tady jsem se dlouho držela, ale nakonec jsem to nezvládla a stejně jsem se smála. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Myslím že dôvod prečo tento film Spielberg natočil bolo sprostretkovať dnešnej generácii (ktorá pomaly ale isto zabúda) peklo druhej svetovej vojny a zároveň udeliť poctu veteránom, ktorý môžu s kľundým svedomím povedať že po nich niečo ostane. Čo tam po príbehu, veď nejaký byť musí, dôležité je ale to ako film zobrazuje krutosť vojny. A to sa mu darí tak ako žiadnému inému vojnovému filmu pre ním. Myslím že porovnávať Ryana s psychologickými vecami ano bola Čata, alebo Apocalypse Now je úplne scestné. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Špičkový válečný film 90. let. Po technické stránce dokonalý. Kaminski se svou kamerou vrhl doslova doprostřed válečné vřavy, a tak může Spielberg divákům lehce zprostředkovat nelidský souboj vyplašených pěšáků se smrtí. Hlavní hvězdou je zkrátka a dobře úvodní masakr na Omaha Beach. Naštěstí se příběh může opřít o zajímavé (a prakticky neřešitelné) téma a výborné herce, takže po pětadvaceti minutách předčasně nekončí ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Zachraňte vojína Ryana jsem se navždy změnil. Jako člověk z vojensky zaměřené rodiny (děda č.1: kapitán, děda č.2: poručík), sleduji každý válečný film, čtu všechny knihy od nejlepšího nekonvenčního válečníka amerického námořnictva původem ze Slovenska - Richarda Marcinka. Ale až po zhlédnutí filmu Zachraňte vojína Ryana jsem změnil názor na válku jako takovou, a uznávám všechny bojovníky, kteří tímhle peklem prošli. Nejspíše nejrealističtější vyobrazení války (spol. s Černým jestřábem) ve filmu. Jasných 5 *. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Přeslazený, patetický, dlouhý, naivně amerikanistický, patriotický a především i silně kýčovitý válečný velkofilm. Ne, děkuji.:-( Zpracování je dobré, ale všechno ostatní se mi zde jeví spíš jako neskutečné, jsem toho názoru, že zachranňování nějakého Ryana, posledního ze synů (prý skutečný případ bratrů Nilandových) opuštěné matky, v tom množství válečných hrdinů tvoří jistě jen bezvýznamnou položku..US Army se stará o své syny jen dobře.:-) To vidíme dnes...Kolik takových synů bylo? Film místy působí opravdu spíš povrchním dojmem, ale několik silných a hlubších míst má (např., když Millerova jednotka útočí na kulometné hnízdo, umírající zdravotník a posléze plačící Miller), přesto to na pět ani na čtyři hvězdičky stačit nebude..Rekonstrukce samotného vylodění však byla dobrá...trošku uspěchaná, jinak ale syrová, šokující, mrazivá, celkem i reálná, stejně se ale neubráním dojmu, že tam mohli střihnout i nějaké ty autentické záběry..Když ale srovnáte s úvodní scénou z jiného filmu např. Nepřítel před branami...tak tato není o moc lepší...Po herecké stránce slabší Hanks, naopak dobrý Damon..Děj hodnotit nebudu. Tak a nakonec bych jen dodal, když už by se vám zachtělo zahrát si na vojáčky a skouknout opravdu kvalitní válečné filmy, tak bych si spíš vychutnáte o třicet let starší Nejdelší den, Most u Remeganu (tady je okopčená scéna s odstřelováním mostu) nebo Příliš vzdálený most, Nepřítele před branami, Stalingrad či Bitvu v Ardenách. Hodnotím tedy jen vynikající ruční kameru, která vtáhne diváka přímo do středu dění, střih a několik hodně dobrých válečných scén a efektů..Hodnoceno 13.5. 2006. Komentováno 30.5. 2008 ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Členové záchranné skupiny v čele s Johnem Millerem (Tom Hanks) byli příslušníci jednotky Rangers. V době vylodění za sebou měla jednotka již vylodění do Severní Afriky (operace Torch) a na Sicílii (operace Husky). Právě druhý prapor Rangers se proslavil útokem na Pointe du Hoc. Výjimku tvořil překladatel Timothy Upham (Jeremy Davies), který byl příslušníkem 29. pěší divize. (stefji)
  • Pretože ničenie francúzskeho mesta bola nemožné, fiktívne zbombardované mesto Ramelle vzniklo úplne na letisku Hatfield Aerodrome, dnes už uzavretej leteckej základni druhej svetovej vojny, ktorá sa nachádza asi 30 míľ za Londýnom. Celé napoly zbúrané mesto sa stavalo štyri mesiace. Na zvýšenie dôveryhodnosti oblasti sa nakúpili tony sutín z okolitých stavieb. (Raccoon.city)
  • Stíhacie lietadlo, ktoré zničilo nemecký tank v bitke o Ramelle, nesie názov North American P-51 Mustang. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno