Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, co Četu odsuzují. Říkají, jak moc je přeceňovaná, že v ní není všechno až tak jak by mělo. Mě se líbí a je mi jedno jestli je to správný názor. Tenhle film je výborný! Není v tom žádné idealistické “všichni v četě drží spolu a všechno je v ní v pohodě“. Je to víc válka něž většina jiným, ale podobných filmů. Neshody, znásilňování, vraždy, šikana nováčků, smrt, život, štěstí, smůla a možná i ten osud. To všechno patří k válce a ani v nejmenším to není všechno. Tento film je o hodně jiný než např. Full metal jacket, ale je to hodně způsobem točení obou režisérů. Stone jistě čerpá z vlastní zkušenosti. Což u Kubricka celkem pochybuji (ne kvůli věku, ale kvůli celkovému pocitu z jeho osoby). Kubrick více ukazuje psychiku a rozpoložení lidí. Četa ukazuje co se dělo. Snaží se vyjádřit, kde je podle ní pravda. Ukazuje válku, která byla válkou velmi zvláštní a v Americe jistě velmi kritizovaná. Četa je skvělý film a zaslouží si plné hodnocení i za výborného mladíčka Charlieho Sheena a dvojici Dafoe/Berenger. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone své pocity z Vietnamu vtiskl do postavy Charlieho Sheena a jakožto člověk, který si válečné peklo prožil na vlastní kůži, cítil odpovědnost k natáčení do té míry, že peklo z něj udělal i všem zúčastněným. Willem Dafoe někde řekl, že fyzická příprava a přírodní podmínky na místě ho zdecimovaly tak, že už na place nehrál, protože byl tak vyčerpán a v takové depresi, že stačilo jen odříkávat text a ostatní přišlo samo. Jeho výkon byl úžasný a - jak to napsat a nespoilerovat - "k nebesům vztyčené ruce" jedním z nejpohnutějších okamžiků v mých diváckých dějinách. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Praštil jsem s univerzitou. Řekl jsem, že chci pěchotu, bojovou jednotku, Vietnam." Setkání naivity s realitou obvykle dost bolí. Třeba takový odhodlaný uctívač hvězd a pruhů Chris právě odjel chránit americké hodnoty do Vietnamu. Do Vietnamu? Nad tím je třeba se zamyslet, proč se ty slavné hodnoty chrání ve Vietnamu, Korei, Sýrii, Libyi, Afghánistánu, Iráku a podobně. Odpověď je snadná - válka vytváří zisk, takže se bude válčit a lákat náborovými letáčky. Tady se Stoneovi podařilo dráždit kobru bosou nohou, ukázat skutečnou válku i odhalit charakter hrdinů. Bylo to zkrátka skvělé, jen je mi z toho trochu špatně. Těm, kteří chystají další války, je to ale srdečně jedno, protože dolary šustí a o to tady jde. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Četa je mistrovské dílo Olivera Stonea. Skvělé herecké výkony Williama Dafoeho a Toma Berrengera, kteří hrají dva seržanty s rozdílnými názory jak přežít válku ve Vietnamu. Oba zde reprezentují "otce" postavy, kterou hraje Charlie Sheen, nováčka, který právě do Vietnamu přijel. Oba seržanti bojují o kontrolu nad četou, a tím pádem i nad Charliem. Filmu přispívají poutavé bitevní scény, dokonce bych řekl, že bitvy dělají Četu nejlepším válečným filmem své doby. Četa nesmí chybět v žádné sbírce filmového fanouška. Je jedním z mála filmů, na které se můžete dívat donekonečna. Opravdu mistrovské dílo. 4 a 1/2 * ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tam kde se Apokalypsa zaměřuje na válečné šílenství, Lovec jelenů na poválečné trauma, Olověná vesta na proces v jakém se z normálního člověka stane voják si Stonova Četa bere na paškál vykreslení válečné každodenosti v kolektivu vojáků a vztahů mezi jejími členy a vůdci. Oliver Stone měl k natočení právě tohoto pohledu na Vietnam asi nejideálnější předpoklady, jelikož si v něm sám jako voják zaválčil. Četa nám představuje přerod hlavního hrdiny, Taylora (pikantně obsazeného Charlieho Sheena - jeho otec Martin Sheen zazářil o několik let dřív v Coppolově Apokalypse) z idealistického vojáčka z vyšších vrstev v člověka zbaveného ideálů a morálních zábran. Jeho dva guruové, kteří tento přerod způsobují - seržanti Barnes a Elias jsou jako dvě stránky jeho osobnosti, zdánlivě reprezentující zlo a dobro, ale jak si mladý Taylor čím dál víc uvědomuje, zastávajíc jen jiné způsoby vypořádání se s válkou. Zatímco Barnes je nemilosrdný typ muže, který bere válku se vším co k ní patří a je v ní ochoten udělat vše pro dosažení určeného cíle, Elias je poslední výspa etiky a humanismu v zemi, kdy jsou tyto věci považovány za slabost. Právě na skvělých hereckých výkonech T. Berengera a W. Daoea film stojí a padá. Mladý Sheen se sice snaží jít ve stopách svého otce a podat svou postavu co možná nejkopmlikovaněji, ale jsou to dva výše zmínění, kteří na sebe strhávají pozornost. Výborný film, který patří k nejlepším válečným snímkům všech dob. 80% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (80)

  • Scéna, ve které Chris (Charlie Sheen) zachraňuje Vietnamku před znásilněním, je založena na skutečném napadení jedné vesničanky ve Vietnamu, do kterého zasáhl Oliver Stone. (džanik)
  • Oliver Stone nechal ke konci filmu vypálit skutečnou RPG, aby dodala filmu na realističnosti. (Beer Ceps)

Reklama

Reklama