Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Platoon je velice syrové nekompromisní drama vyobrazující vietnamský konflikt v celé své nahotě. Na jednu stranu jsou zde vojáci, pro které je zabíjení nutnost a na straně druhé je zde ještě alespoň trošku mírumilovný seržant Elias v podání skvělého Willema Dafoeho. Mezi dvěma těmito kameny sledujeme příběh vojína Taylora. Na Zemi existuje peklo a jmenuje se Vietnam! 90% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Reziser Oliver Stone zazil vietnamsku vojnu na vlastnej kozi, takze s doverou som sa dival na tuto krutu dramu a zbytocnej krutosti niektorich americkych vojakov ku nevinnym vietnamskym obyvatelom, ktori za vojnu vobec nemohli. Myslim ze trosku podobu temu zobrazil aj reziser Brian De Palma vo filme OBETI VALKY (1989) s Michaelom J. Foxom. Oliver Stone natocil v priebehu svojej filmografie este dalsie 2 filmy s temou vietnamskej vojny, ktore sa mne osobne pacili trosku viac, nez Cata a to NARODENY 04. JULA (CERVENCE) (1989) s Tomom Cruisom alebo NEBO A ZEM (1993) s Tommym Lee Jonesom. Cata ziskala styroch Oscarov vratane najlepsieho filmu a rezie, menej stastia uz mali herci Tom Berenger a Willem Dafoe, ktori boli nominovani za najlepsie vedlajsie ulohy, avsak z Oscara sa vtedy tesil Michael Caine za Allenovu HANU A JEJ SESTRY (1986). ________ Tom Berenger - (Bob Barnes) +++ Willem Dafoe - (Elias Grodin) +++ Charlie Sheen - (Chris Taylor) +++ Forest Whitaker - (Big Harold) +++ John C. McGinley - (Red O´Neill) +++ Johnny Depp - (Lerner) +++ Kevin Dillon - (Bunny) +++ Keith David - (King) +++ Produkcia: Arnold Kopelson +++ ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Legendární válečný film, který realisticky ukazuje hrůzy vietnamské války. Oliver Stone, který tuto válku zažil na vlastní kůži ví, co by měl divák vidět a na co se soustředit. Věčně zkouření vojáci, kteří odpočítávají každý den a hledají odůvodnění, proč jsou vlastně tady. Nesmyslné vraždění nevinných lidí, problémy uvnitř čety. To vše, podtržené výbornými hereckými výkony (především Sheen a Dafoe) a působivou hudbou. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone patří k mým srdcovým režisérům. Ale o co víc je právě Četa jeho srdcovým filmem, o to míň se mi právě ona dostala pod kůži. Jeho jinak perfektní režie mi právě tady moc nesedí a toporný Sheen mi v hlavní roli jenom ničí celkový dojem z filmu. O co víc mi ale vadil Sheen, o to víc jsem zbožňoval Dafoa a nenáviděl Berengera, kteří si podle mě svým konfliktem dokázali ukradnout takřka celý film pouze pro sebe. ***Věděli jste, že: Oliver Stone film natočil na základě svých vlastních zážitků. Stejně jako hrdina filmu se do války přihlásil dobrovolně a stejně jako on v ní prožil hořké vystřízlivění. Z Vietnamu odjížděl v roce 1968 s Purpurovým srdcem, Bronzovou hvězdou a dvěma zraněními z boje.// Filmovou četu Stone postavil z lidí, které osobně potkal ve dvou různých jednotkách, kde sloužil.// Charlieho Sheena nejdříve Stone odmítnul coby nezkušeného, a místo něj zvažoval třeba Keanu Reevese, Kylea MacLachlana nebo Johnyho Deppa, kterého nakonec obsadil aspoň do vedlejší role. Nakonec ovšem Sheenovi osobně roli nabídnul.//Herci museli absolvovat čtrnáctidenní pěchotní výcvik, aby pak na plátně působili dostatečně "vyhořele". Stone je nechal kopat příkopy, sloužit noční hlídky, krmil je jen "bojovými" porcemi jídla a znenadání je překvapoval explozemi či střelbou. Každý navíc musel respektovat svou hodnost a reagovat na jméno své postavy.//Tom Berenger během výcviku zhubnul 13 kilo.// Pro větší realističnost vznikal skoro celý snímek chronologicky. Pokud některá postava zemřela, musel se její představitel bez prodlení sbalit a odjet. *** ()

Galerie (83)

Zajímavosti (80)

  • V mnoha amerických armádních třídách pro velící důstojníky je postava poručíka Wolfea (Mark Moses) používána jako příklad toho, jak by se mladý důstojník neměl chovat. (džanik)
  • Pokud některá postava zemřela, musel se její představitel bez prodlení sbalit a odjet. (Divočák)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno