Reklama

Reklama

VOD (1)

Knihy smrti vypráví tři zdánlivě nesouvisející příběhy, které jsou do sebe zapletené v prostoru a čase. Hlavním tématem je ale smrt a to, že smrtí život nekončí... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po delší době kvalitní, drsný, nepříjemný a zvrácený antologický horor na motivy povídek od Clive Barkera. Film sice nebude úplně pro všechny a myslím, že mainstream a teen diváky odkojené na duchařinách film nezaujme, ale hororoví veteráni si pošmáknou. Film působí jako by vypadl z VHS kazety někde v roce 2000, ale nepřekáží to, ba naopak to slušně podporuje atmosféru, která je výborná. První nejdelší povídka je zároveň i ta nejlepší a takhle hutný psychický terror tu snad ještě letos nebyl. V duchu jsem si říkal, že něco takového jsem očekával od nedávné Kaufmanské hrůzy Asi to Ukončím, ale naštěstí to dokázal nový debutant na scéně. Má to zvrhlý nápad, dojde i na trochu pěkného gore, tísnivou atmosféru i dostatek creepy momentů. Vlastně jediná výtka k filmu je, že má pomalejší tempo a místy je zbytečně až moc dialogů, ale jakmile dojde na krájení chleba, tak si nejde na nic stěžovat. Druhá povídka zaujme především nápadem, zvratem a originálním finálním revengem. Třetí je nejkratší a působí spíš jako propojení předchozích příběhů, ale vymyšlené obstojně a opět došlo na pár pěkných záběrů. Celkově vzato spokojenost. Je to drsný, nepříjemný, atmosférický a hodně psycho a takhle to mám rád! Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí****, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Atmosféra založená spíš na rozkrývaní tajemství s příjemným mrazením v zádech nežli na prachsprostých lekačkách je sice fajn, ale každá storka by se klidně dala roztáhnout na celovečerní stopáž. Takhle mi děj příšel až moc zkratkovitý a uspěchaný, přičemž ani to finální propojení vlastně nedává moc smysl, počínaje záhadným knihkupcem v úvodu. [Disney+] ()

Reklama

Hernycztek 

všechny recenze uživatele

Books of Blood je, z pohledu režie, kvalitní debut, nicméně spoustě diváků nebude po chuti zdlouhavé tempo, kterým je to vyprávěné. Antologických hororů vychází poskrovnu, troufám si říct, že, v posledních letech, méně, než diváky nenáviděných, Found Footage filmů, proto můžeme být vděční, za každý nový přírůstek. Povídky tu máme tři a jejich délka odpovídá i kvalitě. První je založená na co největším psychickém nátlaku, má originální a zvrhlý nápad, párkrát je k vidění pěkné gore, nechybí hutná atmosféra a ani děsivé momenty, které dokáží zvednout tep. Druhá má, na poměry paranormal subžánru, nevídaný nápad a zaujme hlavně finálním zadostiučiněním a celkovým zvratem. Třetí povídka, která nás na začátku uvedla do děje, to celé na konci také uzavírá a spojuje vše v jeden ustálený celek. Herecké obsazení to má slušné a vizuálně je to velice pěkné, čemuž dopomáhá fakt, že je to k dispozici ve 4K rozlišení. Slabých článků to tedy moc nemá, nicméně to není horor pro každého. Stylem vyprávění a zpracováním to ocení spíše hororový veteráni, kdežto sváteční diváci by měli jít do něčeho méně náročného. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Barker je na zfilmování pekelný oříšek, ale tady se to výjimečně povedlo. Mám rád horory složené z několika příběhů či povídek, navíc když se v určitém momentě protnou a jednotlivé příběhy utvoří celek. Pokud bych to měl vzít odděleně nejkvalitnější je povídka první. I přes její šílenou předvídatelnost která už mě začíná trochu unavovat (jasně. je těžké být po 120 letech točení filmů originální, ale když si člověk řekne pointu po pěti minutách, prostě to už nasere), je první příběh nejlepší. Je znepokojující a řádně úchylný. Je to i tím, že mu tvůrci daly hodinu a nejvíc prostotu. Jenže když se vše protkne vychází jako vítěz jednoznačně druhá povídka s třetí dohromady, protože prakticky působí jako schopný celek a první povídku na sebe děj potom šroubuje už jen pro oko a finální pointový efekt. Ony dva příběhy bych spíš rozepsal a udělal z nich jeden víc děsivý horor plný duchů. To opuštěné město mělo sakra atmosféru. Není to bůhví jak strašidelné, ale herecky, produkčně i scénáristicky je to kvalitní a při akutním nedostatku hororů v letošním i minulém roce to výtečně zabavilo. i proto mírně zaokrouhlím hodnocení nahoru. Barker je prostě dobrej. 68%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Books Of Blood" je pre mňa trošku mix. Nemôžem filmu uprieť jeho kvality, no súčasne mám pocit, že nie všetko dopadlo tak, ako by som si predstavoval. Príbehy ako také sú zaujímavé, vizuálne to ponúka niekoľko skutočne strašidelných momentov a rovnako sú na tom aj zvukové časti. Všetko zvládnuté skvele. Mne však vadí len jedna vec, a tou je to, že by som chcel asi vedieť viac o príbehu Jenny. Asi by som chcel spracovať prvý príbeh ako samostatný film. Len neviem či sa dočkal uspokojivého zakončenia. Keď som videl posledné minúty filmu, tak som skutočne nevedel či im to žerem. Skôr som sa cítil, že všetko čo sa počas prvej časti budovalo bolo vlastne zbytočné. Nebudem to vysvetľovať, no koniec mi to proste celé pokazil. Čakal som niečo silnejšie. Príbeh Mary a Simona je tiež celkom zaujímavý a na konci sa dočkáme dobrého zvratu, no chvíľkami pôsobil trošku monotónne. Najlepšia časť na ňom je práve ten spomínaný záver. No a záverečná časť je skôr len bonus na to, aby sa nám príbehy prepojili a nejako sa to celé uzavrelo. Oceňujem hercov v tomto filme, vizuálne a zvukovo super, no čakal som, že ma príbeh dostane trošku viac. Každopádne ak ste fanúšikom hororov, prídete si tu podľa mňa na svoje. Hodnotenie: C+ ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Ve druhém příběhu Mary (Anna Friel) sděluje svým studentům, že její syn Miles zemřel ve svých sedmi letech. O pár minut později ji však vidíme u Milesova hrobu, na němž je vyryto datum narození 9. května 1987 a datum úmrtí 20. dubna 1993, což by znamenalo, že Miles zemřel v necelých šesti letech. (Morrighan)
  • Natočeno na motivy „Books of Blood“, série hororových sbírek beletrie, kterou napsal britský autor Clive Barker v letech 1984 a 1985. Celkem existuje šest knih. (Johnny.ARN)
  • Film měl premiéru na festivalu hororových filmů Screamfest dne 6. října 2020. (Homerking)

Reklama

Reklama