Reklama

Reklama

Meandr

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lisa (Gaia Weiss) se probudí v podivné trubici plné smrtících pastí. Její jedinou možností je jít dál. Ale není jasné, jak daleko se může dostat. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Film začíná jako kidnap torture, pokračuje jako rádoby nástupce kostky a končí jako wtf záležitost, kterou snad nepochopili ani kritici. Začátek je slibný a první půlka je taky dostačující rozjezd, problém ale nastává v půlce druhé, která se víceméne plácá na místě a když už směruje k námi očekávané finální pointě, tak film paradoxně jejím odhalením doslovně zazdí. Na oživení “kostka žánru” je to moc sterilní a to, že uvidíme 3 pastičky a zombíka to určitě nezachrání, na alegorickou povídku o mysli osamělé matky je to zase moc nedomyšlené a diváka na takový závěr během filmu vůbec nepřipravuje. Ve výsledku prostě tak nějak nevím a nenapadá mě jediný důvod, proč bych měl filmu nadhodnotit ,když zde není jediná chvályhodná věc, která by film posunula výše. Ačkoliv s kolegy souhlasím, že je poslední dobou hororové sucho, ani tak se mi jen kvůli tomu nechce ze soucitu přidávat hvězda navíc, protože tohle pro mě horor nebyl a čím dýl od filmu plyne, tím více jsem z něj zklamaný. Zahraniční Imdb 5.8/10 za mě tak nějak objektivně sedí… ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Prachsprostá vykrádačka Cube (1997), pri ktorej sa miestami budete nudiť a občas len neveriacky krútiť hlavou a vyjadrovať hlboké poľutovanie nad premárnenou príležitosťou natočiť sofistikovanejšiu, napínavejšiu a dejovo prepracovanejšiu verziu kultovej Kocky. Namiesto toho dostanete len nudu, prekombinovanosť, absenciu napätia a nelogickosť. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten konec se mi na rozdíl od většiny uživatelů líbí a je mi na něm sympatické i to, že se dá interpretovat (minimálně) dvěma způsoby - přičemž oba jsou úplně jiné, ale teoreticky vyznívají stejně. Jen jeden z nich by se ale dal označit jako podobenství, kterým by tenhle film mohl naprosto jednoduše a geniálně být, jenže není. Jenže Turi to vedl spíš v té druhé, jednodušší interpretaci a úplně se mu to nepovedlo ani tak. Atmosféru to má celkem slušnou a v druhé polovině se konečně začíná děj někam posouvat dál a začne to být i napínavé, jenže celý ten film má jeden zásadní problém. Chce to být mixem Kostky a Haze, přičemž nechápe ani u jedno z těch dvou filmů, v čem tkví jeho kouzlo, jen se jejich prvky snaží hloupě napodobit. Kostka měla velmi sofistikovaný mechanismus, sázelo se v ní především na promyšlenost a na inteligentní postupné odhalování toho, jak to v ní vlastně funguje. Haze zase zdařile vyvolává echt klaustrofobickou atmosféru bez žádných filmařských hrátek, zato co nejvíc naturalisticky a (jestli si to dobře pamatuju) digitální kamerou. Méandre se tváří chytře, ale hlavní hrdince servíruje pasti bez jakékoli logiky a opodstatnění, prostě tam jsou a tak to je - což platí i o té podivné příšeře, která tam je fakt je jen tak, nic nesymbolizuje, prostě má "děsit". A natočené je to filmařsky sice zajímavě, ale taky docela chladně a i když to atmosféru má, žádné větší klaustrofobické dojmy jsem z toho neměl - ty jsem měl především v tom Haze. A tak je z Méandre jen průměrný film, na který člověk ale časem stejně nejspíš zapomene, protože nepřichází s něčím navíc. I tu pointu jsem viděl už někde jinde, ale stejně z toho je tím "nejoriginálnějším"... Slabé 3* ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Atmosféricky lepšie ako Kocka 2, možno tak na úrovni Kocky 0. Technicky slušne spracované, herecky keďže šlo o one woman show, tak ako sa dalo, ale obsahovo neviem neviem. Mali sme to brať ako SPOILER "technoidný očistec"? SPOILER END ak áno, tak potom chýbalo viac odpovedí, ako len tá záverečná. Ale inak svieža skoro-re-inkarnácia Cube. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Frantíci sa rozhodli zremakovať Kocku, ale nemali dostatok prachov a tak to museli pojať oveľa komornejšie. Takže tu máme len jednu osobu a jedno úzke potrubie. Najväčší mínus vidím v tom, že sa tu nehrá na nejaké rébusy a hlavná hrdinka sa prakticky nonstop plazí z jednej časti potrubia na druhé, kým jej nevyprší stanovený limit. Variabilita pastí po chvíli začne byť úplne irelevantná, keďže je tu len jedna osoba a jeden smer ktorým sa plazí. Niekde od polovici filmu sa síce do toho snažia zakomponovať aj extrémne komplikované nejaké tie rébusy typu má sa plaziť doľava alebo doprava a pridajú tam aj nejakého humusáka, ktorý ju prenasleduje, ale to je príliš málo na to, aby som bol čo i len sekundu v napätí. Ako už tradične zlyháva aj finálna snaha o nejaké logické vysvetlenie celej tej nezmyselnej zápletky. Toho je lepšie sa vyvarovať, lebo s čímkoľvek sa tvorcovia vytasia, tak to málokedy diváka uspokojí. Takže za technickú stránku dávam neutrálnych.  Pokiaľ si nechcete po milióntykrát znova pustiť Kocku, tak sa aj toto raz dá prežiť. Ale napätie tu fakt skoro vôbec nefunguje.  5/10. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení začalo 18. listopadu 2019 a trvalo 33 dní, natáčelo se v pařížském regionu. (bianci)

Reklama

Reklama