Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi známá herečka Eva (Emília Vášáryová), která se vrací z protialkoholního léčení, by udělala cokoliv, aby znovu získala přízeň člověka, kterého v životě ranila nejvíce – svého syna. (AČFK)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden ženský časopis tvrdí, že život začína po tridsiatke, určite sa nájde aj taký, čo tvrdí, že po štyridsiatke. Možno ale začína až po šesťdesiatke. Alebo možno ani nie. O Eve Novej už bolo napísané všetko, vlastne o žiadnom inom filme sa tu dlhšie ani nehovorilo, takže iba jedna vec. Ak budú musieť kvôli oscarovým nomináciám film pozerať Vášáryovej rovesníčky Sarandonová alebo Streepová a uvidia, ako mohli skončiť, keby mali v živote menej šťastia, tak by sa mohli z Evy Novej posrať a do tej záverečnej päťky ju vytiahnuť. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* po opravdu dlouhé době jsem dal šanci i slovenské tvorbě, když už se tu dostal film do červených čísel a samozřejmě i ze zvědavosti. Dostal se mi citlivý, ale syrový snímek a depresivní, který docela věrohodně dokumentuje situaci po návratu z léčebny a navozování vztahu s nejbližšími. Nebyl špatně natočený, ale přece jen příběh nedává tolik možnosti na vyšší hodnocení a vyšší známku si zaslouží díky obsazení v hlavních rolích, protože podobných lidských příběhů bylo a je natáčeno spoustu a obsahově mezi ostatními nevyniká. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Film depresivní jak týden trvající déšť. Eva Nová je příběh několika lidí, kteří jsou sami. Ať vyberete jakoukoli postavu, je to osamělý smutný hráč, který neví, jak vyřešit svou situaci. Někdo pije, někdo otěhotní svou přítelkyni, někdo utíká. Moment, utíkají tam vlastně všichni. Za mě jeden z nejlepších slovenských filmů, které jsem v posledních letech viděla s naprosto skvělou Emílií Vášáryovou v hlavní roli (scéna z plakátu patří k těm nejsilnějším). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Šlo by to z hodně důvodů odmítnout - od doslovnosti některých scén po celkovou prvoplánovost a ošuntělost námětu, který bez ozvláštnění naplňuje svůj rámec. Ale na druhou stranu je to velmi vkusné, nejde to nutně divákovi na ruku a postava Vášáryové není zdaleka tak jednobarevná, jak bych si tipoval, že bude. Takže nadhodnotím. 3 a 1/2 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zhruba ze dvou třetin silný a přesný portrét stárnutí, slabosti a odcizení. Marko Škop má jako dokumentarista cit pro vystižení sociálního zázemí postav bez nadbytečného vysvětlování. Prostě ví, kam se má kamera dívat a jak. Dusivá komořina i zvláštním způsobem sebereflexivní film bohužel v poslední třetině svojí intenzitu rozředí v nadbytečných a opakujících se scénách mizérie a koukání se do zrcadel. Je za tím cítit jasný režijní koncept (Eva se do zrcadla dívá už na začátku), ale zároveň z toho také trčí určitá konstrukce, která na rozdíl od rodinné linie až příliš přímo zobrazuje to, co je divákovi zřejmé mimoděk. Scény z domova důchodců a recepce trochu zaměňují empatii za exploataci. I závěr v bazénu pak vyzní trochu rozpačitěji než vrcholné scény z první části, kdy kamera přesně ví, jak velký odstup od děje a postav má udržet. Eva Nová se nicméně v kontextu současné festivalové kinematografie nemá zač stydět. Přes svoje nedostatky je totiž při věci. Silné *** / slabé ****. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Režisér filmu Marko Škop pôvodne plánoval do hlavnej úlohy obsadiť herečku Milku Zimkovú, ktorej sa ale scenár zdal príliš depresívny a podľa jej vlastných slov mu chýbal humor a nadhľad. (DK91)
  • Takmer všetky fotografie z minulosti Emílie Vášáryovej, použité vo filme, pochádzajú z albumov herečkinej obdivovateľky, ktorá ich zbiera od dvanástich rokov. (ambron)

Reklama

Reklama