Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Predloha je asi mojim najväčším knižným sklamaním, no myslel som si, že stačí to skrátiť a zamerať sa na správne momenty a mohlo by to fungovať minimálne ako film. Ako veľmi som sa mýlil. Ak knižné postavy šušťali papierom, netuším, čo povedať o filmových, ktoré nielenže zo seba vydávajú absurdné patetické vety, no ich charaktery sú zdegenerované na jednorozmerné škatuľky (vrodený architekt, hypochonder, vtipálek, žena...). Navyše ich herecké obsadenie je katastrofálne a to najmä u dospelých (medzi niektorými je až 14 ročný rozdiel a je to vidieť!). Vina padá jednoznačne na Tommyho Lee Wallacea. Nielenže nedokázal ukočírovať hercov a scenár, film má otrasný strih a mnohé scény sú strašne krkolomne nakrútené (hlavne tie, kde sú vizuálne efekty). Ak predloha nedávala veľmi zmysel, tak film už nedáva zmysel vôbec. Aj keď má tri hodiny, je to vlastne jedna dlhšia scéna pri vode nasledovaná trápnym schádzaním sa hlavných hrdinov, ktoré je popretkávané spomienkami a samoúčelnými ľakačkami. Všetko sa deje náhodne, od zjavenia zla, až po jeho zničenie. A hej, Tim Curry je úplne priemerný. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Famózní Tim Curry vytváří v postavě Pennywise jednu z nezapomenutelných postav žánru. A přes nutnost razantního krácení 1000 stránkového románu se filmu podařilo zachovat zdání, že nic podstatného nechybí... konec s vratkou maketou sice televizní dílo poněkud diskriminuje, ale přesto zůstává poměrně slušnou podívanou, které se místy dokonce daří zhmotnit atomosféru Kingova románu... ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Copak mi jen tohleTO přípomínalo? Ano... TohleTO mi přpomínalo neškodného čuníka, vykračujícího si do paštiky, aniž by jedinkrát kvíkl... Toto zpracování Kingova nápadu totiž postrádá jakoukoli atmosféru, děsivost, o hrůze ani nemluvě. Spíš než o horor šlo o pohádkový příběh, který byl tak zahlazen a zjemněn, že se divák pomalu nedočká žádného překvapení, vzrušení či nějaké.... mrtvoly - o "jinačích" věcech, o kterých se King v knize rozepisuje, ani nemluvě :-) V mnoha momentech je film nechtěně komický - ať už hereckými kreacemi dospělých Smolařů, či vyvedením některých klíčových událostí - viz např. do očí bijící a šedý zákal způsobující závěr, jehož "triková exhibice" diváka přesouvá až někam do béčkových filmů padesátých let a vyvolává cukání koutků úst. Že jde o televizní film není omluva... Celý film působil dokonale sterilním dojmem. Režisér se i přes logické a nutné střihy Kingova vyprávění snažil jakž takž držet původní předlohy, ale zapomněl na to podstatné - což je myšlenka a duch příběhu. A když navíc rezignoval na použití účinnějších filmových prostředků, pak výsledkem prostě musí být tento bezkrevný a nepovedený kus, který ve svých stodvaadevadesáti minutách zaume opravdu jen párkrát - a většinou na tom má zásluhu Tim Curry, který je jako Pennywise vynikající! ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Svět sledovaný dětskýma očima je vzácnost a mezní situace, prožité v dětství, si pamatuješ celý život. Tento svět je kratší, ale o to vnímavější...citově trvalejší, usazující se hluboko ve tvých vzpomínkách. To. Nepojmenované zlo z dětství, vnímané dětmi, kteří ho jako jediní mohou zničit. Nebo ne? Nelze neuznat, že film je skutečně neobvykle zdlouhavý, ovšem celková podstata a atmosféra daného zla, je pro mne zcela dostačující. Nejde o žádný "lekací" horor, zde máme jasně dané základy určité zloby, ať už v myšlenkách a reálných vizích, nebo v lidech samotných. Plynutí děje je výborné, kamera i celková režie se také určitě povedla. TO je zlo, které stojí za zhlédnutí. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak vzhledem k novému zpracování které zrovna přišlo do kin jsem se rozhodl zopakovat si tento originál a pořád je to master piece vymykající se z tvorby režiséra který má na kontě sračkovní Halloween 3. Každopádně nemilosrdný psycho s dokonalým Timem Currym perfektní první dětskou polovinou a velice slušnou druhou, pravda až na finále s mizerným pavoukem za to hvězda dolů, ale pořád je to tv film, tak co už. Jinak famózně gradovaná atmosféra, nečekaný lekačky(mrkající fotka) úžasně vedení dětští herci, skvělá hudba a odporný klaun coby ztělesnění všech vašich hrůz a absolutního zla. Nechcete balónek? nechcete, nechcete? 90% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Bill (Richard Thomas) je autorem hororové novely s názvem „The Glowing“ (v češtině „Záření“). Zřejmě se jedná o připomínku Kingovy knihy „The Shining“ (v češtině „Osvícení“). (Rico96)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama