Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (33)

Twister

Twister (1996)

Vzhledem k velmi prominentnímu umístění produktu Pepsi je film Twister považován za jedno z největších využití Product placementu, čemuž byl od začátku přizpůsoben i scénář. Např. když tým vyrábí „vrtulky“ pro senzory (jenž by se vlivem tornáda pochopitelně vznesly i bez nich), všechny použité plechovky jsou pouze produkty firmy Pepsi. A téměř ve všech záběrech zobrazujících „Dopplera“ se barvy spirálovitě stáčejí dovnitř, přičemž se postupně mění v logo Pepsi.

Méďa 2

Méďa 2 (2015)

Když Samantha (Amanda Seyfried) po objevení pole s marihuanou se slzami v očích říká: „Sem jste měli poslat básníka,“ odkazuje se tím na podobně procítěnou scénu z filmu Kontakt (1997), kde Ellie Arroway (Jodie Foster) po průletu vesmírem pronese téměř identickou větu.

Můj přítel Monk - Pan Monk a špatná přítelkyně

Můj přítel Monk - Pan Monk a špatná přítelkyně (2007) (epizoda)

Tato epizoda v jedné části zcela pomíjí zákonitost fyzikální akce-reakce, v jiné části ji přitom nesmyslně používá tam, kde být nemůže. Například po výstřelu z kulovnice je střelou zasažený Lindin kolega odhozen několik metrů daleko, ale s Lindou (Sharon Lawrence) to v okamžiku výstřelu ani nepohne. Nebo ve scéně při prudkém rozjezdu motorky je Monk (Tony Shalhoub) prudce vymrštěn dozadu na trávník, což by však vlivem akcelerace nikdy nemohlo nastat (takovéto odhození zpět by mohlo nastat jedině v případě prudkého zabrzdění během velmi rychlé jízdy pozpátku).

Návrat do budoucnosti III

Návrat do budoucnosti III (1990)

První železniční samočinné spřáhlo bylo patentováno až v roce 1903, tudíž jeho použití na tehdejší lokomotivě je z historického hlediska čirý nesmysl.

Dr. House - Dva příběhy

Dr. House - Dva příběhy (2011) (epizoda)

Při svém vyprávění ve škole House (Hugh Laurie) řekne, že „na podlahu čekárny hodil sulfan a čpavek“. Přitom sulfan je plyn.

Císařův pekař - Pekařův císař

Císařův pekař - Pekařův císař (1951)

Matěj (Jan Werich) sklání nad Rudolfa II. (Jan Werich), podřimujícího v křesle. Vlivem trikové expozice (pomocí odrazu v šikmo umístěném skle před scénou) je možno si všimnout límce císařova hermelínového pláště, skrz nějž prosvítá levá část křesla i Matějův plášť.

Můj přítel Monk - Pan Monk je na falešné stopě

Můj přítel Monk - Pan Monk je na falešné stopě (2005) (epizoda)

Učitel dcery Natalie Teeger nesprávně říká, že „zlaté rybky se dožívají maximálně 1,5 roku“, což je však holý nesmysl, jelikož tento druh ryb pohlavně dospívá mezi druhým a třetím rokem života, tudíž by se neměly jak množit. Tzv. „Zlatá rybka“ (Karas zlatý / Carassius auratus – vyšlechtěný z Karase stříbřitého / Carassius gibelio) se běžně dožívá 5–10 roků, výjimečně až 15 let. Značná část tohoto dílu je tak vystavěna na zcela neexistující zápletce.

Můj přítel Monk - Pan Monk je na falešné stopě

Můj přítel Monk - Pan Monk je na falešné stopě (2005) (epizoda)

Když Natalie Teeger (Traylor Howard) při své první návštěvě bytu „slavného detektiva“ hasí oheň odpadkového koše v kuchyni, tak ústí hasicího přístroje je skloněno k nádobě ručního hasičáku, přestože když si ho těsně předtím sebrala Monkovi bylo vodorovně. Při následném odložení hasičáku na stůl je jeho ústí zpět ve vodorovné poloze, ale když si potom pan Monk (Tony Shalhoub) prohlíží návod k použití (mrmlajíce přitom, „že bude muset napsat výrobci“), tak už je ústí opět skloněné dolů.

Kontakt

Kontakt (1997)

Vědci na základně běžně používají různé technologie jako např. vysílačky, mobilní telefony, benzínová auta, mikrovlnné trouby, atd. - čímž by však byl vlivem interferencí zcela znemožněn příjem velmi slabých signálů ze vzdálených hlubin vesmíru. Ve skutečnosti se výzkumné pracoviště SETI nachází v cca 175 km rozlehlé tzv. United States National Radio Quiet Zone, v níž je používání těchto - a mnohých dalších bezdrátových či RF signály rušících - technologií zákonem vesměs zakázáno, popřípadě silně regulováno.

Román pro ženy

Román pro ženy (2004)

Během „odpustkové dovolené na Gran Canaria“ Oliver (Marek Vašut) pronese: „Tak trochu jiné Vánoce, to je dobrej slogan, příští rok ho někomu prodám. O tři roky později (od vzniku filmu) takto Vodafone pojmenoval svou vánoční kampaň.

Povolení zabíjet

Povolení zabíjet (1989)

Scéna s přetlakovou komorou je z fyziologického hlediska naprostý nesmysl. Ani při šokovém ukončení velmi velkého přetlaku by v žádném případě nedošlo k výbuchu tkání těla, tak jak je „efektně“ předvedeno ve filmu (takto se tělo nezachová dokonce ani při nulovém tlaku, např. ve vesmíru). Maximálně by při delším působení podtlaku mohlo dojít k dekompresní nemoci, popř. při úmyslném zadržování dechu by vlivem náhlé expanze rovněž mohlo dojít k vnitřnímu krvácení tkáně plicních sklípků. Navíc, během rychlého zvyšování tlaku v komoře by kdokoliv, kdo neovládá patřičné techniky pro zamezení tohoto jevu, by se ihned chytal za hlavu, a to kvůli nesnesitelné bolesti v uších, způsobené tlakovými změnami v Eustachově trubici/středoušní dutině v důsledku dysbarismu. Další „nezanedbatelnou“ chybou je, že během zvyšování tlaku se též vůbec nijak neměnil tón hlasu zloducha žadonícího o milost.

Proud času

Proud času (2003)

Na obrubě improvizované loďky, v níž prchá Lady Claire (Anna Friel), jsou použity hřebíky, jenž mají kulatý dřík a hlavičku přesně kruhovitého tvaru (jeden jako druhý). Tyto se však začaly vyrábět až polovině 18. století, po zavedení strojové výroby. Kdežto středověké ručně kované hřeby byly velmi nepravidelné (hlavička i dřík byly čtvercového tvaru).

Monstrum

Monstrum (2017) (TV film)

V bytě Otakara Švece (Jan Novotný) byly ve filmu nevhodně použity moderní elektrické dvojzásuvky z bílého plastu vyráběné až mnohem později (neb v té době se v ČSR používaly pouze bakelitové), přitom vypínače umístěné nad nimi jsou zcela v pořádku, odpovídající době, o které pojednává film.

Já a moje příšera

Já a moje příšera (2007)

Ve scéně při rychlých ponorech do hlubin jezera by Angus bez vyrovnávání tlaku záhy přišel o ušní bubínky (barotrauma ucha, končícím až ztrátou sluchu) a díky nesnesitelné bolesti v hlavě by se po vynoření určitě nesmál štěstím.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

V prvních záběrech filmu, když kamera švenkuje po liduprázdných chodbách, je v dáli na stole vidět ptáček napijáček (kývající se čáp, většinou vyrobený ze skla), fungující díky ochlazování vnitřní balanční tekutiny pomocí smáčení zobáčku v kalíšku s vodou, ztrácející se odpařováním do okolí. Nicméně se tento ptáček kývá, ačkoliv se posádka stále nachází v hibernaci (již mnoho měsíců). Kdo tedy vlastně doplňoval ptáčkovi vodu v době, kdy na vesmírné lodi nebyl nikdo vzhůru?

Kontakt

Kontakt (1997)

Při rozhovoru z vesmírné stanice S. R. Hadden (John Hurt) říká, že se tam nachází, protože v prostředí s nízkým obsahem kyslíku se rakovina rozvíjí pomaleji. Což je ve skutečnosti nesmysl, jelikož rakovinné buňky preferují anaerobní glykolýzu a jsou na kyslíku nezávislé. Hadden by ve svém stavu udělal mnohem lépe, pokud by naopak zvolil prostředí se zvýšeným množstvím kyslíku, který rakovinné bujení potlačuje.

Dr. House - Pomozte

Dr. House - Pomozte (2010) (epizoda)

V epizodě je dvakrát těsně po sobě zmíněno toxické působení metanu na člověka, které potvrzuje i House (Hugh Laurie), což je však naprostý nesmysl, jelikož toxické působení metanu na člověka nebylo nikdy zaznamenáno ani prokázáno.

Breakheartský průsmyk

Breakheartský průsmyk (1975)

Guvernér Fairchild (Richard Crenna) v závěru filmu naskakuje na indiánského koně se zelenou dekou, o chvíli později však sedí na koni s červenou dekou.

Reklama