Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (83)

plakát

Napoleon (2023) 

Ridley se mi zdál v poslední době celkem ve formě. Jeho filmy Poslední souboj a Klan Gucci se velmi povedly a já se opravdu těšil na nový historický spektákl o Napoleonovi, navíc v podání mého oblíbence Phoenixe. Bylo to ale obrovské šlápnutí vedle. Nehodnotím historickou věrnost, o té se psalo dost, ale tohle byla dvou a půl hodinová nuda o románku dvou lidí. Kostýmní telenovela, kde historie hrála druhé housle. Postavy byly navíc ztvárněny podivně karikaturně, kdy vypadaly jak kdyby utekly z blázince a hlavní herci přehrávali, jako by hráli divadelní představení. Skoro jsem měl pocit, že Ridley celý film točí se zvláštním disrespektem, nejen k hlavnímu hrdinovi, ale celému materiálu, jako by to byla nevtipná parodie. Že režisérská verze tohle zachrání? Já nevím, já měl co dělat abych vydržel do konce tohle.

plakát

Seveřan (2022) 

Řemeslně hezky zpracované, prostředí Islandu nádherné. Ale jinak jsem měl pocit, že všechny postavy, a ostatně nejspíš i tvůrci filmu, byli celou dobu na houbičkách. Tipl bych, že tak třetina filmu se věnuje severské mystice a to způsobem připomínajícím záchvat člověka s psychózou. Toto umělecké pojetí mě však velmi velkým obloukem minulo. S postavami jsem se nesžil a dlouhou část filmu vyloženě trpěl a čekal až to skončí. Nicméně rozumím tomu, že někomu to může připadat nápadité a zajímavé, ostatně proti gustu...

plakát

Zaklínač - Série 3 (2023) (série) 

Tak vám nevím. Ze třetí série zcela evidentně čiší snaha vrátit seriál zpět do kolejí knižní předlohy, což maximálně oceňuji. Nedá se ovšem říct, že by se to vydařilo. Spíš než po kolejích tedy jedeme po rovnoběžné silnici s mnoha objížďkami. I když odmyslím záměrné prznění postav ve jménu diverzity, aby byly uspokojeny hlavní požadavky Netflixu, a že je toho v této řadě požehnaně, tak stejně nejsem spokojený, protože děj působí strašně nekonzistentně. I přes tuto kritiku bych ale řekl, že se třetí řada podařila více než ta druhá a totální nátěr od fanoušků vnímám hlavně jako pomstu za nešťastný odchod Cavilla. Ostatně, většině lidí z mého okolí, kteří nečetli knihy, se seriál líbí.

plakát

Andor (2022) (seriál) 

Po shlédnutí Vzestupu Skywalkera jsem se dlouho nechtěl do světa Star Wars vracet. Obi-Wan Kenobi to sice nezachránil, ale přesvědčil mě o tom, že mezi Disney scénáristy jsou tací, kteří ctí původních šest filmů. Ale toto... toto je za mě Star Wars masterpiece a to i přesto, že to od klasických Star Wars hodně vybočuje. Nezvykle dospělá zápletka, skvělé postavy, politické pletichaření a skvěle zobrazená totalita. Ano, impérium nikdy nebudilo více respektu. Snad se čas od času objeví podobné projekty. A pokud by Disney náhodou chtěl podobnou cestou jít i v příštích filmech, vůbec bych se nezlobil, ale to bych žádal asi moc.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Už první Avatar neoplýval silným dějem. Viděli jsme v něm 100x viděné, internetem dokonce kolovalo, že scénář byl okopírovaný z nějakého jiného filmu. Co je na tom pravdy netuším. Film mě přesto uhranul. Svět Pandory byl překrásný, trikové efekty dechberoucí, obsazení sympatické a některé scény nezapomenutelné. Dodnes si film kdykoliv rád pustím. Podruhé to ale Cameronovi nesežeru. Vzal v podstatě stejný děj a dal mu nový, opět dechberoucí kabát a to je vše. Dokonce i dějové zvraty mi připadaly téměř stejné. Po audiovizuální stránce je to krása, ale jinak se nás režisér snaží utáhnout na vařené nudli. A co bude dál? Další díl bude opět stejný, jen se přesune na sopečné ostrovy? Bojím se, že Cameron přesunul svou kariéru na Pandoru na trvalo a je to škoda, protože pět stejných filmů opravdu nepotřebuji.

plakát

Moonfall (2022) 

Myslím, že hodně lidem ještě nedošlo, že Emmerich točí parodie, nikoliv seriózní filmy. S takovou se na to hned jinak kouká. Tady jsem se bohužel nemohl zbavit dojmu, že už mistr katastrofy vykrádá sám sebe, to je vlastně jediný problém, který s tím filmem mám. Přesto jsem se bavil a čtvrtá hvězdička tomu unikla jen o fous. Možná to někdy časem přehodnotím.

plakát

Bitevní loď (2012) 

Beze sporu je to blbost. Ale zábavná. V lecčem mi připomíná Den nezávislosti, ale rozhodně je lepší než její druhý díl.

plakát

Válka zítřka (2021) 

Velmi příjemná podívaná. Nečekal jsem nic a dostal slušně odsýpající sci-fi akčňák, kterému v zásadě nic nechybí.

plakát

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil (2021) (seriál) 

Není to moc dobrý dokument. Celé je to natahované jak argentinská telenovela. Neustále se opakující záběry, poukazování na pořád stejná fakta. Vešlo by se to do jednoho hodinového dílu a to bez nějaké křeče. Třetí díl, který se věnuje výhradně konspiračním teoriím, jsem vyloženě protrpěl. V pořádku, že se na ně poukazuje, když se kolem případu objevily, ale hodina byla moc. Přesto se mi velmi líbilo poselství celého dokumentu, které vyšlo najevo až ve čtvrtém, zde nejhůře hodnoceném, dílu. Je zde pěkně ukázané v jaké době žijeme. V době, kdy si většina lidí myslí, že všemu nejlépe rozumí. Jak milujeme konspirace, i když jsou totálně přitažené za vlasy. A jak "skvělý" nástroj je moderní cancel culture, který si vyvinuli internetoví pitomci.

plakát

Úsměv (2022) 

Tři hvězdy s hodně odřenýma ušima. Všechno ve filmu už jsem viděl jinde. Postavy se občas chovaly nelogicky a dialogy působily nepřirozeně, až jsem poměrně často kroutil hlavou. Přesto to mělo pár dobrých momentů a slušnou atmosféru. Škoda! Lepší scénář a mohla to být opravdu fajn podívaná.