Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Krimi
  • Dokumentární

Poslední recenze (1 315)

plakát

Tlačit rukama (1991) 

„Člověk by neměl na nic poutat tvé srdce..." V té konfrontaci čínské a americké kultury, kterou tento snímek nabízí, mě asi nejvíce zaujalo sledovat ono silné (oboustranné) rodinné pouto mezi otcem a synem. Krásně byly na tomto totiž demonstrovány odlišné hodnoty a odlišné pojetí výchovy v obou světech. Některé pasáže mi tedy asi tolik nesedly (viz zejména bojová scéna z restaurace, kde "dědek myl nádobí, která mi přišla poněkud přehnaně vyhrocená), ale celkově to na první seznámení s tchajwanskou tvorbou vůbec nedopadlo špatně.

plakát

Hořká láska (1958) 

Poněkud hořce tohle vesnické drama šmrncnuté se "socialistickou agitkou" a v závěru pak i maličko s červenou knihovnou vskutku působí. Situace, za níž se potkává pokrokově smýšlejí Jakub se ženou svého staršího bratra, je hodně neutěšená (viz třeba až téměř hororová scéna, kdy se Josef Bek snaží o "zmrtvýchvstání"). Hořkou pachuť v ústech však ve mě vyvolala spíše ona ideologická linka příběhu konfrontující mj. věřícího a tudíž zpátečnického otce (Zdeněk Štěpánek) se svým synem sympatizujícím s kolchozníky. Ještě, že to vše bylo (mj. díky velmi kvalitní hudbě Ludvíka Podéště) obaleno do poměrně příjemného "hábitu". Herecky možná poněkud překvapí Josef Bek v poměrně dramatické (ač vedlejší) roli. Naopak Zdeněk Štěpánek (zde s poněkud úsporným hereckým projevem) člověka překvapit rozhodně nemůže.

plakát

Letiště nepřijímá (1959) 

Tohle vztahové drama s Irenou Kačírkovou, která se nedokáže rozhodnout, kterému z mužů ve své blízkosti dát přednost, vůbec není špatné. Oficiální text distributora sice vyzdvihuje postavu pilota (Josef Bek) potýkajícího se s problémy ve svém manželství, ten celkový scénář Pavla Kohouta je však mnohem zajímavější, než jak je zde naznačováno. Samotný milostný trojúhelník je umně vystavěný, přičemž žádná z postav jej tvořící není napsaná černobíle. Musím říct, že mě asi nejvíc bylo v tom příběhu líto právě postavy Josefa Beka, který se v jistou chvíli rozhodne udělat vše pro záchranu svého manželství, i kdyby ho to mělo stát konec jeho letecké kariéry. Nakonec však ani to nestačí, ač závěr je docela pěkně otevřený. Nezbývá tak než spolu s leteckým dispečerem (Vladimír Ráž) zahlásit a popřát "šťastnou cestu...konec."

Poslední hodnocení (2 199)

Tlačit rukama (1991)

11.05.2024

Hořká láska (1958)

10.05.2024

Letiště nepřijímá (1959)

08.05.2024

Vysoká škola smíchu (2004)

07.05.2024

Akce Rys (1979) (TV film)

05.05.2024

Zlatá šedesátá - Karel Kachyňa (2015) (epizoda) (S02E02)

03.05.2024

Příběhy slavných - Život byl vlídný, místy drsný (2007) (epizoda) (S08E10)

02.05.2024

Pravo na prošloje (1989)

28.04.2024

Blaník (1997) (divadelní záznam)

19.04.2024

Reklama

Poslední deníček (56)

Po stopách největšího Čecha aneb má cimrmanovská "jízda"

Nechci říct, že bych byl až do nedávna  tvorbu Divadla Járy Cimrmana (DJC) zcela nepolíben. Ale naživo jsem byl  u "Cimrmanů" na Žižkově (až do letošního března) jen jednou a z TV záznamu viděl jen asi pět dalších jejich her. Znám pak sice pár všeobecně známých hlášek (např. typu "V Českých Budějovicích by chtěl žít každý", "Té lípy se nevzdám" či "My nesmíme ani naznačovat"), přesto bych se určitě nechtěl označovat za nějakého cimrmanovského znalce či fajnšmekra. 

Přesto mě před dvěma měsíci můj tým bojovkářů pro náš letošní tábor přesvědčil, abychom se pokusili ten tábor pojmout poněkud netradičně a to po cimrmanovsku. Tábor bude mít název "Zachraňte Planetu aneb po stopách největšího Čecha" a půjde zde o to vypátrat ekologický patent Járy Cimrmana, který by měl pomoct k vyřešení současných palčivých ekologických problémů (spjatých s globální změnou klimatu). Že byl Cimrman rovněž geniální ekolog přitom může překvapit snad jen toho, kdo ještě třeba neslyšel, co si o "Mistrovi" cvrlikají už i v české nebeské komisi: Jan Hus „A v čem vyniká ten Cimrman?” Karel Havlíček Borovský: „Prej ve všem.” Jan Hus: „A kdo to říká?” Karel Havlíček Borovský:On.”

Abych jel na náš tábor dobře připraven, rozhodl jsem si během posledního měsíce pustit všechny hry DJC a rovněž je náležitě okomentovat. Tady je můj žebříček hodnocení všech patnácti her: 

1. České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft

2-4. Posel z Liptákova, Záskok, Dobití severního pólu

5-8. Akt, Cimrman v říši hudby, Švestka, Dlouhý, široký a krátkozraký  

9.- 10. Hospoda Na mýtince, Němý Bobeš aneb Český Tarzan  

11.-13. Afrika aneb Češi mezi lidožravci, Lijavec, Blaník,  

14.-15. Vražda v salonním coupé, Vyšetřování ztráty třídní knihy 

S tím mým hodnocením jistě můžete nesouhlasit, můžete o tom vést spory, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat...😃😃😃

Po stopách největšího Čecha aneb má cimrmanovská "jízda"