Reklama

Reklama

Jáson a Argonauti

  • Velká Británie Jason and the Argonauts
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasický příběh řecké báje o Jasonovi, který hledá pověstné "Zlaté rouno", nabízí divákům řadu soubojů s obludami jako harpyje, hydra nebo obr Talos. Proto s Jasonem musí na Kolchidu cestovat také nejlepší bojovníci v čele s Herkulem. Chrání je bohyně Héra. Ve své době byl film ceněn pro kvalitně udělané triky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (115)

Legas 

všechny recenze uživatele

Prostý příběh, kde nic nevystupuje nad rámec jednoduché báchorky. Film nad běžné dobrodružné béčko povyšují triky Raye Harryhausena, které jsou i v dnešní době velice působivé. Na jeho rozpohybované kostlivce se dívá daleko lépe, než na digitální kostlivce od ILM z Pirátů z Karibiku. Má to svůj půvab, své kouzlo, místy i dnes některé okamžiky dokáží vypadat strašidelně. A navíc - i v mém hodnocení se odráží jistá dávka nostalgie. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

,,Nejlépe slouží bohům ti, kteří je nejméně potřebují´´. Zeus. A pak (i když tím poněkud znehodnocuji vážnost citátu, ale nemůžu si pomoct) se mi ihned vybaví výkřik strýčka Skrblíka... ,,To je moje Rouno! Poctivě jsem si ho ukrad!´´ ;-))) Můj top jest samoz. Talos (není totožný s onou planetou z STTOS:) Poseidon, vynořující se z vody, na to nemají Titáni ani omylem a lodní socha Atheny (mrkací, což bylo poněkud horrorové) umístěná proti zvyklosti na zádi. Ta se výtvarníkům povedla. Na co jsem si ale zatím nezvykl (dosud jsem to znal jen v cz) jak angláni vyslovují Jásona/Iásóna jako Džejsna, což mi celý děj ewokovalo postavu zcela jiného žánru a jiných atributů.;-) P.s. ovšem ta absence pořádného zakončení je k vzteku. A pt. II by stejně nebyla, když se film ani nezaplatil. :( ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Koukám, další rest. Tohle je samozřejmě Harryhausenova klasika. Souboj titánů mám sice radši, ale stejně, když si vzpomenu, jak jsem poprvně vejral na souboj s Talem nebo šermovačku s kostlivci, tak si vybavím ten závan dobrodružství, romantiky a toho pravého hrdinství bájných reků. Film dělaný s radostí a poctivostí. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poněkud papundeklově působící spektákl s až příliš viditelně kašírovanými kulisami, hereckými výkony i triky a speciálními efekty. Každopádně však divácky vděčné téma, byť až příliš >ryze hollywoodsky< (s ohledem na dobu vzniku z dnešního pohledu řekl bych až trošku úsměvně) uchopené i odehrané, takový prostě zábavný (spíše se tvářící >jako< - než skutečný velko-) film s partou vysmátých bohů na Olympu a jednou štrapácí lidského hmyzu za zlatým rounětem... :-) . . . Nebýt však až bujné barevnosti a širokoúhlosti obrazu, člověk by měl pocit, že hledí na film tak o třicet let starší. Dlužno ovšem přiznat, že jde o dílko docela zábavné a tak - pokud nejste až tak pevní v mytologii - je to prostě výborná, byť už časem notně poznamenaná oddechovka. . . . Tři a půl hvězdičky tedy za všechny ty mýty a kouzlo příběhu, za film jako takový však s lehkým smutkem a v dobrém rozmaru zaokrouhleno dolů... ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Efekty jsou krásné, z dnešního pohledu vážně kouzelné, ale ony - a bohužel celý film - příšerně zestárly. Příběh je zdlouhavý, všechny postavy vypadají prakticky stejně a mýtus o Jásonovi a Argonautech je kvůli stopáži seškrtán na pár zastávek: Talos, harpyje, skály, hydra, kostlivci. Bez jakýchkoliv bližších vysvětlení, hloubky nebo nedej bože (tady spíše bohové) nějakou psychologii/motivaci postav. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (17)

  • Producenti Charles H. Schneer a Ray Harryhausen ohlásili výrobu filmu 22. marca 1961 po celosvetovom úspechu ich predchádzajúceho projektu Siedma Sindibádova plavba (1958). (curunir)
  • Ray Harryhausen považuje Jásona a Argonautov za svoj najlepší film. (curunir)
  • Po veľkom úspechu filmu Sergia Leoneho Rhodský kolos (1961) sa tvorcovia rozhodli zmeniť obra Talosa na živú bronzovú sochu. Vznikol tak jeden z najznámejších harryhausenových výtvorov. (curunir)

Související novinky

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama