Reklama

Reklama

Jáson a Argonauti

  • Velká Británie Jason and the Argonauts
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasický příběh řecké báje o Jasonovi, který hledá pověstné "Zlaté rouno", nabízí divákům řadu soubojů s obludami jako harpyje, hydra nebo obr Talos. Proto s Jasonem musí na Kolchidu cestovat také nejlepší bojovníci v čele s Herkulem. Chrání je bohyně Héra. Ve své době byl film ceněn pro kvalitně udělané triky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (115)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Hlavní opěrnou silou kvality tohoto snímku jsou na svou dobu neuvěřitelné a dokonale propracované efekty z dílny Raye Harryhausena. Zbytek filmu odpovídá tehdejší době - mnoho akčních scén, které působí spíše směšně a herci amatéři, kteří na celkovém vzhledu moc nepřidají. Za zmínku by ještě stála celkem slušná hudební stránka. Předkrm ke kvalitativně lepšímu Souboji titánů z roku 1981. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Jáson a Argonauti" má v konečném důsledku celkem jalový scénář. Je to obyčejný příběh o touze něčeho dosáhnout a jít za tím přes všechny překážky. Je to také příběh o lásce, což je sice hezké, ale závěr klasické báje je naprosto jiný. "Jáson a Argonauti" tak končí klasickým happy endem, což naprosto ničí báji a její smysl. Jenže stejně si nemůžu pomoct. Za ty scény, na kterých dělal Ray Harryhausen, prostě musím dát vyšší hodnocení. Je to naprosto neskutečné a současné triky s tím nemohou soutěžit. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/09/jason-argonauti-1963-80.html ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Opravdu spise pohadkovy dobrodruzny pribeh o Jasonovi a jeho parte, ktery se vzdy kdyz je v problemech obrati na bohyni Heru (kterou ztelesnuje bohyne Honor Blackman) a ona to za nej vyresi...Souboje a bitvy jsou pohadkove mile a "bezkrevne", a pokud bych srovnaval zdejsi triky napr. se Zemanem...nevim nevim kdo by zvitezil...Zaverecna bitva s kostlivcema je ovsem bozi!!! ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Příběhy čerpající z řeckých bájí a pověstí jsou u mne vždy vítaným filmovým zážitkem. Naprosto úžasná podívaná a film, z kterého na vás dýchne nezaměnitelné kouzlo starých filmových časů. Na dnešní dobu již „nepovedené“ triky dodávají filmu umělecký neodfláknutý punc. I v dnešní době je pro mne Jáson koukatelný a neztratil nic ze svého kouzla. Podobné triky jsou vidět ve srovnatelném Souboji titánů z r. 1981, který je natočen až o 18 let později. Snad se dočkám tohoto filmu na Blu-ray, na DVD jsem ho nikdy nesehnal. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem měl tenhle film nahranej na videokazetě z televize a pořád dokola na něj koukal. No a jako velkej jsem nedávno přečetl práce od Michaela Granta (Zrození Řecka a Klasické Řecko), kde je samozřejmě prostor věnován také řecké mytologii a divadelním tragédiím a tedy logicky i příběhu Jasona, a tak jsem se rozhodl opět si tuto klasiku pustit a nostalgicky zavzpomínat :-) Co se týče vizuální stránky, tak ta je bezpochyby za 5* - kostýmy a kulisy super, no a triky nepůsobí nijak zastarale a vypadají líp než kdejaké dnešní počítařové trikové origie. Např. ani kostlivci ani velký bronzový muž nebo hydra nepůsobí ani v nejmenším úsměvně ... naopak docela uvěřitelně. Příběh samotný už tak silný není ... prostě standardní heroická plavba s několika nástrahami, souboji, zrádcem, krásnou dívkou a zlými králi. Velká škoda, že film postrádá druhý díl a příběh tohoto Jasona tak zůstane otevřený. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (17)

  • Sedmihlavá Hydra a její animace pomocí techniky stop-motion byla pravděpodobně nejsložitějším samostatným stvořením, na kterém kdy Ray Harryhausen pracoval. Sám k tomu poznamenal: „Někdy jsem zapomněl, zda má tahle hlava jít dopředu nebo dozadu, a tahle směrem nahoru nebo dolů. A spousty dalších potíží s ostatními hlavami, bylo to docela matoucí." (ondradvori)
  • Ray Harryhausen považuje Jásona a Argonautov za svoj najlepší film. (curunir)
  • Interiérové scény sa nakrúcali v rímskych štúdiách Safa Palatino, zatiaľčo exteriéry väčšinou neďaleko prímorskej dediny Palinuro južne od Neapola. (curunir)

Související novinky

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama