Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Něco tak strašně blbého snad ani nemohl natočit Bořivoj Zeman. A k dovršení všeho neštěstí Jirku Korna daboval jinak zcela vynikající herec a skvělý člověk Michal Pavlata. Pokládám tento kus za jednu z nejhroznějších filmových banalit možná nejen předlistopadové éry. I na Pyšné princezně jsem byl konsternován (v tom nejhorším slova smyslu) těmi revolučně socialisticky laděnými zpěvánkami, ale tam jsem to připisoval kontextu doby, omluvitelné krásným příběhem, výbornou režií a kamerou, slušnou hudbou a vynikajícími hereckými výkony. Naproti tomu zde to byl opravdový humus na entou, korunovaný absencí pořádné dějové linky a naprosto zmateným až stupidním režijním vedením. O kameře,střihu a výpravě ani není třeba se zmiňovat. To by bylo opakování výše uvedeného jinými (nebo skoro stejnými slovy). Shrnutí? Prasopsovina. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z tradičních československých pohádek, která šla v mládí mimo mě. Obecně mi motiv „našeho“ hloupého Honzy v pohádkách přijde jako jeden z nejpitomějších. Když k tomu připočtu to, že se mi zpěvák Jiří Korn jako Honza do vkusu vůbec netrefil, na slabé hodnocení je zaděláno. Navíc si z ní nedokáži vybavit ani jednu povedenou scénu, žádný dobrý vtip, ani sympatickou postavu. Když už bych se měl na podobnou pohádku dívat, zvolím si Šíleně smutnou princeznu, která sice taky nepatří k mým oblíbeným, ale je lepší než Honza málem králem. ()

Reklama

chrispe 

všechny recenze uživatele

Jako dítěti se mi tahle pohádka vůbec nelíbila. Ze smrtky mi vstávaly vlasy hrůzou a celé to pro mě mělo takovou hodně divnou atmosféru, kterou jsem si radši nechávala ujít (i dnes). Ale šaty (i když teda z pampelišek) jako měla Naďa konvalinková jsme si s holkama zkoušely uplést, to zase jo :) ale nikdy jsme nebyly dost trpělivý. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No vida, já se vysmívám reklamám na sušenky, brambůrky, různé nápoje atd., kde se rozjuchaní lidé díky těmto pochutinám náramně baví, a vony jsou přitom pravdivé! Třeba málokdo si v životě užil takovou báječnou bžundu jako Korn s obyčejným kulatým pecnem chleba. Jeho maminka, kterej tenhle zázrak upekla, evidentně objevila díru na trhu, neměla posílat synáčka do světa, ale hezky s ním rozjet podnikání. Jináč Kornovi to ve filmu náramně seklo, vypadal jak kdyby ho v registrovaném partnerství porodili Belmondo a Janek Kos ze Čtyř z tanku a psa. Mravní poučení z pohádky je pochybné, moc dobré věci děti neučí, Honza se válí celý život na peci a stejně je chytrý a silný. A bohužel také dost vymočený, žádnej podvůdek mu nebyl dost nízký, a omluva, že napaloval zásadně bohaté, rozhodně neobstojí. Mimochodem, řešení té jeho hádanky bylo nelogické, si pamatuju, že už v dětství mě to štvalo. To, že nikdy neviděl žádného chalupníka, co by si pořídil velbloudy, neznamená, že by je nějaký nemohl chovat, že jo. Noo a fascinující postavou byla smrtka. Její postavě se nepřibližoval ani Froome ve vrcholné formě na Tour de France, a to je co říct. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Hodně tmavá a nesympatická pohádka s Kornem v hlavní roli. Celý je to takový nasáklý bůhví čim, zřejmě atmosférou, která mi vůbec nesedla. Vždycky, když se na to dívám, připadám si, že sedím na nějém hodně vlhkém a smrdutém místě. Těžko říct proč. No, filmu to moc neprospívá, stejně tak jako nezvládnutá a amatérsky ztvárněná Smrtka a hnusná princezna. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film si do kín prišlo pozrieť niečo cez milión divákov, čo sa v tej dobe považovalo za veľký úspech. (Raccoon.city)
  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)

Reklama

Reklama