Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Klasický Conneryovský Bond v kryštalickej podobe. Členitý a predsa súdržný dej, očarujúca bondgirl, jeden zlovestný bastard (výborný Robert Shaw) a jeden groteskný zlosyn plus ešte jeden, zatiaľ bez tváre. Sean Connery tú stanovil pevné mantinely pre svoj šarm a humor, akčné momenty sú v rámci dobových možností naozaj akčné. Scenár je prepracovaý, čo je zárukou kvality. Svoju typickú atmosféru si po celú dobu udržuje a nenájde sa tu chvíľka, ktorá by nudila. Akčné scény na svoju dobu berú dych. Nechýba suchý humor a hlášky hlavného predstaviteľa, ktoré odľahčujú rozprávania príbehu. Jeden z vrcholov série. Nedávam plné hodnotenie, pretože som milovníkom skvelých bondoviek s Brosnanom. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Ruku na rozkrok... teda na srdce. Srdečné pozdravy z Ruska nikdy nepatřily mezi mé nejoblíbenější bondovky a ani pořádně nevím proč. Příběh, kdy každý chvilku tahá pilku, je celkem správně zamotaný, ale asi mi vadilo to, že tahle bondovka je trošku komornější. Pořád se jen někam cestuje. Bitka na člunech je vyřízena jedním ale za to mohutným výbuchem a tak tu zbývá jen super souboj s vrtulníkem, trochu nepřehledná bitka ve vlaku a přestřelka s cikány, kterou Bond proplouvá úplně stejně jako tou podvodní v Thunderballovi, protože pořád mlátí jen lidi, kteří o něm ani nevědí:-) Přesto na mě mají Srdečné pozdravy z Ruska neskutečně silnou páku a to pro mě jednu z nejhezčích Bond girl vůbec (A s tou mašličkou-mňami). Takže i díky ní poctivé 4* P.S. Být v Karlíně takovéhle cikánky, tak by se tam člověk v noci možná i přestal bát:-D ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[93%] Druhá bondovka se Seanem Connerym! K téhle jsem si po nějaké době našel cestu, takže jí nemůžu moc kritizovat. Po letech to na mě působí lepším a lepším dojmem. Aby bylo jasno, SRDEČNÉ POZDRAVY Z RUSKA je z knížek od Iana Fleminga má nejoblíbenější část o Jamesi Bondovi. Když jsem to viděl poprvé v téhle filmové adaptaci, až tolik mě to nechytlo. Bylo to i tím, že jsem v dětských letech byl zvyklý na nonstop akci od Pierce Brosnana. Jenže už mám nějaký (doufám tedy) rozumný věk, abych pochopil co je solidní dílo. Tahle bondovka je akčnější a rozhodně dějově a i postavy propracovanější než Dr. No. Akce je tu relativně dost. Třeba přestřelka u příbuzných Kerima, soubojová bitka ve vlaku, následující pronásledování vrtulníkem či na člunech. Samozřejmě, že ta akce působí dost staře a mnohdy bez hudebního doprovodu, ale ocenit se jistě dá. Děj je zde super, stejně tak jako postavy, kterých je mnoho. Sean Connery je výborný Bond, který prostě jak postavou, vzhledem, tak i svým osobitým způsobem konverzování, humorem, charismatem vyvolá v divákovi příjemný dojem. Poprvé se nám zde představí Desmond Llewelyn jako Q, který Jamese vybaví kufříkem s x vymoženostmi, M je dobrý jako vždy, Tatiana je další vhodná bondgirl, Kerim Bey si mě zde neskutečně získal, stejně tak jako ostatní postavy jako je Grant či Rosa Klebb. Blofelda zde máme už konečně za stolem, že mu nevidíme do tváře. Hudba od Johna Barryho začíná pěkně gradovat. Jsem rád, že mě to po letech stále baví a že jsem si ke Connerymu vypěstoval ještě lepší vztah, resp ke starším dílům téhle bravurní a nezapomenutelné série. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Druhá bondovka je poněkud zvláštní. Na jednu stranu mi připadá trošku slabší než předcházející Dr. No a některé následující, na druhou stranu se jako jedna z mála bondovek honosí opravdu uceleným scénářem a jednolitým příběhem. Není to prostě jen jakýsi sled akčních a humorných scén a trikových exhibicí, jak k tomu dochází později, není to ani čistá akce jako u mnohých bondovek, tohle je ryzí špionážní příběh, kde akce je jen jakousi třešničkou na dortu. V konečném důsledku mi z toho pak vychází, že Srdečné pozdravy z Ruska nejsou vůbec špatné. Connery je zde sice trošku decentnější, jeho hlášky jsou místy dost suché, rádoby trefně komické a mnohdy naprosto zbytečné, představa elegantního elitního agenta v klobouku mi taky moc nesedí, ale na druhou stranu je zde výborný a Bonda hodný a rovnocenný záporák v podání Roberta Shawa, opravdu slizká záporačka v podání Lotte Lenya a jedna z nejhezčích bond girl (Daniela Bianchi), co kdy stála po Bondově boku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dle názvu by se dalo soudit, že je agent 007 na vakacích v matičce Rusy, ale pravdou je jen první půlka, protože Young poslal Bonda na Západ severozápadní linkou bez pořádné akce (vás se to netýká, pane Shaw) i nadhledu a já tak viděl jen turistický výlet vlakem po Balkáně, muchlování se soudružkou a popíjení rakiji na cikánských seancích. Tentokrát mi ten příliš seriózní thrillerový koncept prostě nesedl. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • V průběhu filmu herec Pedro Armendariz, který hrál Kerima Beje, umíral na rakovinu. Tuto skutečnost dlouhou dobu skrýval, jakmile se však o tom dozvěděl režisér, nechal urychleně natočit všechny scény, kde Kerim Bej vystupuje. (ČSFD)
  • Na plakátu k filmu má Bond (Sean Connery) v ruce pistoli Walther LP 53, což byla vzduchovka. Signální pistole, kterou použil Bond při honičce v motorových člunech, byla Webley & Scott No.1 Mk. III. (JohnSmith)
  • Inspirací pro Flemingovu knihu byla událost z roku 1950, kdy byl v Orient Expressu komunistickým agentem zabit a následně z vlaku vyhozen námořní atašé USA. (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama