Reklama

Reklama

Obsahy(1)

KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit. Timothy Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy Agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu musel za totality natočit John Glen především ve Vídni. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (423)

Psema 

všechny recenze uživatele

No takhle se mi to líbí. Konečně změna. Po těch letech s Moorem je tenhle kousek osvěžující jak ranní rosa. Změna je jasná už v úvodu, kdy Bond sletí s padákem na loď. Zatímco jeho předchůdce by řekl něco hrozně šarmantního a do situace nevhodného, Dalton nasazuje vážnou tvář a takovou tu nevyhnutelnost a bezradnost situace, ze které divák cítí vážnost a ne, že to bude nakonec všechno v pohodě. A to se mi věru pozdává. Glen ve zpracování výrazně přitvrdil a brutalita nezná mezí, dokonce se objevuje krev, což byl od Conneryho dílů prakticky zapomenutý artikl. Největší zklamání a kaz na filmu je pro mě scénáristicky přestřelený závěr. Tam už těch nesmyslů a přitažeností bylo příliš. Přesto však výborná bondovka a Timothy Dalton v kožené bundě je neskutečně cool. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Výměna utahaného starého pána Rogera Moora, kterého musel zastupovat kaskadér i při pití šampaňského, za naspeedovaného agresora Timothy Daltona mě úplně vytrhla z komfortní zóny. V něčem se skutečně jedná o návrat ke Conneryovskému pojetí řeznického psa, který k sobě ženské strhává za nadloktí, ve většině situací jedná jako chladnokrevný psychopat a to, že mají děvčata takové tendence propadat jeho charismatu, je zejména z toho důvodu, že jsou úplně pitomá. Z Daltona navíc ještě jde cítit ta osmdesátková zrychlenost, netrpělivost, impulzivita a agrese, díky čemuž sice působí hrozivě a nevyzpytatelně v akčních a dramatických scénách, vůbec mu však nesedí pokusy o gentlemanství, romantiku či vtipné glosování. Jako Bond celkově ale je Living Daylights dramaturgicky výborně ošetřené dobrodružství s hromadou obsahu. Ocitneme se zde na Gibraltaru, v Anglii, Československu, Rakousku, Maroku i Afgánistánu a to i přesto, že tento Bond má zatím nejmenší počet států, ve kterých se natáčel, snad s výjimkou Dr. No. Na druhou a poslední bondovku s Daltonem se docela těším, ale zároveň jsem rád, že po ní už půjde do prdele, protože tohle pojetí protagonisty neutáhne celou mnohadílnou sérii. Takových hrdinů tehdy totiž bylo spousty. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborná bondovka, která se od Moorovek liší hlavně tím, že není tak šíleně nadsazená. Agent 007 v podání Timothy Daltona je pojet úplně jinak než ty s Connerym či Moorem a musím říct, že mě to sedlo. Dalton přímo oplývá charismatem a do role Bonda mi přesně zapadl. Škoda, že nedostal nabídku na více pokračování. Určitě jedna z těch lepších bondovek...... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Neurvalý James Bond v podání Timothy Daltona je takřka úplným protipólem vtipkujícícho postaršího gentlemana Rogera Moora. I tento film je proti předchozím Moorovkám zbaven lehkosti a nadsázky, naštěstí to však vůbec neovlivňuje kvalitu snímku ani jeho zábavnost. Našinec si jistě nejlépe zapamatuje honičku s VB, avšak skvělých scén je tu víc. Škoda necitlivě nastavovaného konce. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bond v mých očích zaválel, přestože když jsem Dech života viděl poprvé, tak mě to tak nějak moc nechytilo. S odstupem času a nutnou reprízou se za svůj unáhlený verdikt omlouvám. Dech života je totiž znamenitou Bondovkou a spolu s Chobotničkou nejlepší díl 80. let. Timothy Dalton zde předvádí mnohem více než v pozdějším Povolení zabíjet, který moc s 007 nemá společného, jelikož se jedná o osobní pomstu. PS: Musím pochválit chytlavý hit A-Ha. 70% ()

Galerie (185)

Zajímavosti (49)

  • Kdyz Bond (Timothy Dalton) odváží Kostkova (Jeroen Krabbé) po zmařeném atentátu k plynovodu, zabočuje doleva do ulice, označené modrou dopravní značkou „Einbahn“, tedy jednosměrka. Ale takové značky v Bratislavě nenajdeme, jsou vidět ve Vídni. (pjotri)
  • Na štítku s adresou na violončele, ktoré James Bond nájde na WC, je viacero gramatických chýb (v slovenskom jazyku): namiesto Bratislava je napísané Bratislavia, namiesto telefónne číslo je napísané nesprávne telefonné číslo a namiesto Kvetinová ulica je napísané Kvetinová ulice. (swn)

Reklama

Reklama