Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příslušník SNB Josef Hasil tuze rád převáděl lidi přes hranice, souložil a socialistické vlasti vlastně moc svědomitě nesloužil. Narušit socialistické zřízení v roce 1948 chtěl v příběhu skoro každý. A Hasilovi byly politické rozepře zcela u zadnice. Rozjezd minisérie byl velmi pozvolný. Určitě nikterak strhující. A vlastně nebylo tak docela cílem dostat diváka do nervózního okusování nehtů. Hlavní prioritou bylo postupné seznamování se s postavami, kterých není zrovna málo. Na scéně se zjeví nevrlý převaděč Petra Formana, kulhající a nohy roztahující Kristýna Ryška, zástup mladých esenbáků, ze kterých vyniká Vojtěch Vodochodský, nadřízený velitel Kryštof Mucha a  do hry vstupuje také sympatická agentka Judit Bárdos. A právě na jednotlivých postavách a jejich různorodých charakterech je děj ponejvíce vystavěn. Akce se nekoná žádná. Tedy jsou zde akční momenty, ovšem není to zrovna akční smršť. David Ondříček si do hlavní role vybral Oskara Hese. Předvádí docela solidní výkon. Scenérie šumavských hvozdů mají svoji působivost. První epizoda vlastně slouží jen jako jakýsi rozjezd pro následující sled událostí, které předpokládám naberou na hutnosti a i větší kompaktnosti. Trochu jsem postrádal i větší režijní jistotu. Některé scény byly zbytečně urychlené, některé by si naopak zasloužily větší rozvinutí. Doladit by také potřebovalo ozvučení, hercům občasně nebylo dostatečně rozumět. Je zázrak, že to má v produkci Novy přijatelnou formu a drží si to úroveň, tedy nejedná se vyloženě o blábol. A na případné zlepšení to má ještě dvě epizody. 6/10 ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Hned na konci první epizody bylo jasné, že těch minisérií bude několik, ale to nemohl scenáristům někdo (třeba tvůrci Ivety) vysvětlit, že konec každé minisérie by měl mít vrchol a alespoň zdání nějaké uzavřenosti? Ondříček to má režijně dobře v ruce, Hes vynikající. Už se nemůžu dočkat filmu o Mašínech, přičemž si myslím, že i Králi Šumavy by více slušel formát celovečerního filmu, delší stopáž by vůbec nevadila a tvůrci by se zbavili balastu, třeba toho věčného hraní si s kvítím. A jako komiksový fanda vřele doporučuji Kavalírovu, Maškovu a Osohovu trilogii Návrat Krále Šumavy. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K PRVNÍ SÉRII: Moc dobře si (i skrze pověst své rodiny) strážmistr Josef Hasil uvědomuje, že každý by měl mít možnost svobodně se rozhodnout, kde chce žít. Škoda ale, že nikdy víc neprorazíme skutečnost, co jej motivuje převádět lidi skrze lesy a močály, a sám riskovat to, co má nejraději: svobodu, společnost a život. Je totiž přátelský, mezi kolegy oblíbený, rád se po šumavských kopcích prohání na motorce, aby se tam s lučním kvítím v ruce dvořil své milé Marušce nebo aby si tam pořádně od podlahy zasouložil s milenkou Vlastou. Ostatně služba na hranicích (většinou) připomíná pohodu na druhou. Příběhově nerozjíždíme nic silného nebo propracovaného, žádné pnutí nevnímáme, postupně přibývají i faktické nesmysly, vadí i moderní stylistika (prostě tyhle dialogy patří do jiné doby) a atmosféra měla být o poznání silnější. Navíc uspokojivého završení se nedočkáme a je otázkou, zda má divák o (samozřejmě plánované) pokračování vůbec zájem. Herecky ale určitě fajn. Autor televizní Dukly 61 nebo detektivky Ve stínu má každopádně na víc. Za mě jen takové nevzrušivé běhání po lesích. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Nejsem příliš obeznámená s původním filmem Král Šumavy (viděla jsem ho asi před sto lety), nečetla jsem knihu a i reálné osudy Josefa Hasila znám spíše zběžně. Tuhle minisérii tak beru spíše jako zajímavý dobový příběh, u kterého se snažím neřešit nějakou historickou věrnost. Můžu říci, že mě tenhle počin docela "chytl" hned od začátku, má to napětí, je to dobře natočené, výborně zahrané, do toho taková příjemná temná atmosféra, hezká příroda... Co mi ale trochu vadí, je, že se nám postupně poodkryla spousta zápletek, které zůstaly nevyřešené a vyloženě neukončený konec tomu nasadil korunu. Pokud má mít minisérie pokračování, tak by mělo přijít hned vzápětí, lépe ale asi, kdyby se to divákovi předalo hezky všechno najednou v jednom celku. I když nevím, co vše má přesně ještě přijít, aby se příběh Josefa Hasila uzavřel, věřím, že by se bývaly ani nemusely přidávat díly navíc, odvysílané tři totiž přece jen přes svá pozitiva obsahují hlavně od cca půlky různé výplně a "natahovačky", které by se daly vypustit. Kdyby se to zhustilo, mělo by to ještě větší spád a mohly se místo toho doplnit věci, které by celý příběh uzavřely a teď nám poněkud chybí... No, budu věřit, že brzy přijde pokračování, zatím dávám slušné čtyři hvězdy a 75 %. Uvidíme, když tak budu nějakou hvězdu muset ještě ubrat... ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je škoda. Po prvním díle jsem z toho byl nadšený. Má to krásný audiovizual, lyrické neokoukané prostředí, výborný herce, Jankovský je parádní komoušská svině. Ale..... mám pocit že tam komplet chyběly některé profese při natáčení. Dej občas nedává smysl. Dialogy jsou nějaká alfa verze? Postavy se tam občas teleportují, probírají spiknutí před plnou hospodou. Iveta byla nakonec o třídu výš. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v reálných lokacích, kde se pohyboval převaděč Josef Hasil zvaný Král Šumavy. (rakovnik)
  • Ve 35. minutě je vidět hraniční kámen s českou korunou a písmeny DB (Deutschland Bayern). Existují i další s tímto označením: DS - Deutschland Sachsen nebo C – České království. Tyto kameny pocházejí z roku 1844. Jedná se o vyznačení Trojmezí historických zemí, Čech, Bavorska a Saska, místa, kde se před dávnými lety, v dobách tří království, Českého, Bavorského a Saského, hovořilo jedním jazykem. Kameny mají památkovou ochranu. (sator)
  • Nákladní vůz na začátku epizody je Škoda 430 PickUp z let 1929–1932. Osobní vůz v úvodu epizody je Praga Piccolo z roku 1930. (sator)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno