Reklama

Reklama

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 6

Recenze (2 202)

Botič 

všechny recenze uživatele

Žádné drama, akční film(?)ani nápad jedna naháněčka lesem a souboj v baletní hale akci prostě netvoří a o thrilleru se už vůbec bavit nedá, přehršle kamerových filtrů thrillerovou atmosféru prostě nevykouzlí, i kdyby se režisérka stavěla na hlavu a kameraman jí při tom asistoval za doprovodu hlasitého povzbuzování celého štábu. Správná otázka zni: „Co vlastně Stmívání je respektive co představuje?“ A tady je odpověď KOMEDII. Jedná se o bezkonkurenčně nejvtipnější film, jaký jsem měl v poslední době možnost vidět. Byť tak Stmívání nebylo zamýšleno. Pattinsonovy obličejové kreace patří k vůbec tomu nejlepšímu z celého filmu, a první setkání na hodině biologie mně smíchy uzemnilo. Následující debata o nesmrtelnosti chrousta přinášející zajímavý rádoby-filozofický přesah, že všichni zúčastnění v jedné restauraci přemýšlí nad odmocninou z čísla Pí - OMG, že by závan patriotismu a snaha přesvědčení se o neskonalé a bezbřehé inteligenci amerického obyvatelstva? Kdesi uprostřed se nachází jedna vynikající baseballová scéna, kterou bych si vystřihl a mohl pouštět pořád dokola ale ta je vzápětí pohřbena přiblblou scénáristickou berličkou ala: „Bello nikdy po tobě nepřestane jít, je to lovec“ Hůůů už se třesu. Škoda, že se do toho všeho upsala celkem sympatická Kristen Stewart. A sladká tečka na závěr Edward je upír vegetarián!!!!!!! Co by na to asi dnes řekl hraběti Orlok. Přestávám číst intelektuální literaturu a vrhám se na psaní podvratných brakových romancí o vegetariánských vlkodlacích a jiné zvířeně. Ale fakt jsem se náramně bavil.:)4/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby se člověk před nějakými osmdesáti lety dozvěděl, že chce Bellu ojet upír, spráskl by ruce se slovy: „Chudák Lugosi!“, ale v 21.století plném přezrálých patizonů už jsou karty rozdány zcela jinak… Vampýrská verze pilotu k Beverly Hills 90210 názorně předvedla, že každé zboží má svého kupce. Nechtěná směšnost, útrpné dialogy a spousta momentů (třeba baseball) u kterých mě napadlo, že některé pasáže musel psát za paní Majerovou jezevčík Pajda, ale jakožto jedinec na hony vzdálený cílové skupině ať už pohlavním orgánem či naturelem (nepochopená, vnitřně rozervaná mládež, pijící krev tak maximálně rodičům) jsem se rozhodl nezacházet do dalších podrobností a držíc se striktně rčení: „Kam nechodí slunce, tam chodí Edward. Kam chodí Edward, tam nebudu chodit já.“ volám omotán česnekem z bazénu svěcené vody: „Sbohem, Twilighte!“ To bude žalob ze stran solárií, když teď metrosexuální norma nutně nevyžaduje bronzové opálení.. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Já osobně nedokážu pochopit tak nízké hodnocení. Vsadila bych na to, že film bude mít minimálně 80%. Nemyslím si, že by si Twilight hrálo na nějaký drsný upíří film. Už atmosféra napovídá, že jde o úplně něco jiného. Naštěstí má své skalní fanoušky, díky nimž se točí další díly. Hrdě se řadím mezi ně! V mých očích jde hlavně o příběh velké lásky, zajímavé postavy a originální atmosféru. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden fakt je veľmi zaujímavý. Že aj napriek ošiaľu a mánie, ktorá vznikla pred rokom z tohto filmu (90% z mojich známych - a určite nie len mojich - šli na film do kina, a väčšina film ospevovala), má film tak chudobné hodnotenia. Ale kráča sa s davom a kto chcel byť in naparil filmu dokonca dve hviezdičky. Ale neviem. Mne sa to naozaj páčilo, piatu hviezdu dávam na podporu pokračovania a hlavne z recesie. Každopádne som sa ani raz počas filmu neprichytil, že by som sa nudil. Je pravda, že nejakou obzvlášť nápaditosťou film neoplýva, kvalitnými hereckými výkonmi sa to tiež nehemžilo, ale možno to bude tým, že som film pozeral za súmraku a navyše pri splne, možno to bude tým, že aj ja som raz musel podľahnúť nejakému čistokrvnému teenmovie a možno som nebol pri zmysloch, každopádne sa mi to páčilo a teším sa na pokračovanie. 90%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nákazlivo zvodné a voňavé skĺbenie klasických horovových prvkov, nevinného poňatia platonickej lásky, ohraných dejových klišé, matrixovského vizuálu, krásnych prírodných lokalít, Volva C30 a metrosexualizmu. No dalo by sa niečomu takému, navyše keď sa to pri svojej detinskej prostoduchosti tvári smrteľne vážne, odolať? Film, ktorý zosobňuje všetko, čo je dnes u teenagerov „in“ a čo sa dobre predáva. Nebyť tak zdĺhavého zbližovania sa tých dvoch, znížil by som sa k zvýšeniu hodnotenia. Guilty pleasure. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Kristen Stewart (Bella Swan) si domů kromě vzpomínek odnesla i pár suvenýrů. Jedná se o prsteny, které ve filmu Bella nosí. Herečka uvedla, že jsou pro ni velmi důležité, protože jsou přímou vzpomínkou na Roberta Pattinsona (Edward Cullen) a režisérku Catherine Hardwicke. (Duoscop)
  • Jen během posledních dvou říjnových týdnů v roce 2008 probíhalo na internetu 14 314 online diskuzí ve 123 komunitách věnujících se tomuto filmu. (Sufferer)
  • Když je Bella (Kristen Stewart) na návštěvě u Cullenů a stojí s Edwardem (Robert Pattinson) v kuchyni, je na stole za nimi vidět sada šachů s bílými a červenými figurkami. Jde o odkaz na poslední knihu ságy "Breaking Dawn". (Martinibaby)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno