Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Na chvíli se vcítím do pana Jekylla a pana Hydea. Přestože jsem s filmem měl několik nepříjemných problémů, tak neváhám střelit snímku plný počet. Svojí atmosférou totiž film připomíná opusy páně Peckinpaha a ty, jak známo, nešetří násilím (tady to není zas tak divoké) a ani nelichotivým zobrazením ženy (tady splněno do puntíku). Leč to celé je čistokrevný western s neokoukanou zápletkou, výborným antihrdinou a režijní bravurou samotného Eastwooda. Film je v podstatě o tom, jak by asi vypadalo Pravé poledne, kdyby ho točil Peckinpah. Zážitek to byl věru cynický až na krev. A ta první desetiminutovka mě docela znechutila, leč tentokrát se čekání vyplatilo. Clint Eastwood jako největší ranař své kariéry. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Snímek se dá řadit mezi westerny jen prostředím a zvolenou dobou. Clint Eastwood je velice přesvědčivý (už poněkolikáté). Ten člověk se prostě pro tenhle žánr narodil. Zahrát málomluvného, tajemného, bezejmeného a drsného psance co umí tasit rychleji než všichni ostatní mu zkrátka jde velice dobře. Prakticky zde nejsou žádné přestřelky. Přesto film dokáže udržet pozornost po celou dobu. 70% ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Má tento western nějaké chyby? Má a opravdu jich není málo. Jenže ono nešlo o typický americký divokozápadní snímek, zato to bylo nádherné pohlazení pro duši každého cynika. No, a to bylo důvodem, proč jsem si po celou dobu tak spokojeně vrněl. Clint Eastwood si tu zahrál postavu až do krajnosti spravedlivou a tedy ne zrovna milou. S jeho příjezdem do Laga, tak došlo nejen k okamžitému poklesu počtu obyvatel ale i k nárůstu počtu znásilnění. Což mě poněkud zarazilo. A i když jsem v průběhu děje pochopil motivaci úhlavního cynika, zůstaly tu záležitosti mimo mou komfortní zónu. Ať už byl film jakýkoliv, nemohl bych v žádném případě tvrdit, že by byl nudný. Naopak, po celou dobu jsem se bavil, a pro ten celkový bizárek a výše zmíněný cynismus zůstávám u svého původního hodnocení. / Poučení: Pět a dva je devět. No, já bych radši nakoupil jinde, ale když je to ve výsledku stejně zadarmo... ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Western jak má být. Tajemná atmosféra a výborný Clint Eastwood s ještě tajemnější minulostí.Na Tulákovi z širých plání jsem prakticky vyrostl. Spolu s Bledým jezdcem a Nesmiřitelnými to byly moje vůbec první westerny, co jsem viděl a stále zůstávají mými nejoblíbenějšími. Z pozice obyčejného westernu Tuláka z širých plání vyvádí jak originální zápletka, tak prazvláštní atmosféra. Je velmi ošemetné dívat se na tento snímek jen jako na zástupce westernového žánru. Po pečlivějším zhlédnutí totiž zjistíte, že skrývá mnoho neznámých, které jsou pro western velmi netypické. Eastwood a scenárista Ernest Tidyman nás sice nasměrují k pointě pomocí tajemných flashbacků a drobných odkazů, ale samotný závěr filmu je stejně jako v případě Bledého jezdce dost nejistý a dá se jen spekulovat o tom, kdo vlastně tajemný cizinec je a jakou má souvislost s předchozími událostmi. Ale názor na to už mám. U mě to nejlepší hodnocení. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle western se Eastwoodovi skutečně povedl. Šťastnou ruku měl zřejmě již při výběru scénáře, který v sobě má vše co očekáváte od klasického westernu, plus něco navíc. Jakmile přijede bezejmený jezdec do městečka sype se z filmu jedna drsňácká hláška za druhou a když se zrovna nemluví, stačí aby byl na scéně Clint a nuda nehrozí. Několik scén či dialogů má všechny parametry aby se film stal kultem. Co je ale důležité Eastwood vládne jistou režisérskou rukou. To se projevuje tím, že film je po všech stránkách dobře zvládnutý a svižný, nenudí a naopak skvěle graduje. No a závěr, ten považuji za ono zmíněné „něco navíc“. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (20)

  • Po uvedení filmu psal Clint Eastwood slavnému Johnovi Wayneovi, že by s ním rád natočil western. Ten mu však odepsal, že je jeho film brutální a hyzdí obraz Starého západu. Eastwood s Waynem skutečně nikdy nespolupracoval. (-bad-mad-wolf-)
  • Střih tohoto filmu byl proveden ve srubu na břehu jezera Mono. (Marek06)
  • První western, který si Clint Eastwood i sám zrežíroval. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno