Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyzbrojen názorem, že práva mají pouze lidé dbalí zákona, podepřeným smrtonosným koltem Magnum v podpažním pouzdře, vydává se inspektor Harry Callahan, zvaný Drsný Harry do pronásledování zločinců. Opět má problémy, tentokrát nejen s nadřízenými, kteří nesouhlasí s jeho drsnými vyšetřovacími metodami, ale také s mafií, která se ho rozhodla zlikvidovat poté, co je připravil o jednoho z bossů. Je uklizen do malého městečka, kde má vyšetřit brutální vraždu. Callahan se neochotně podvolí a odjede vraždu vyšetřit, pronásledován neúnavnou mafií, která mu nepřestává usilovat o život. Brzy dojde k dalším vraždám a Callahan se přes snahu místních policistů překazit jeho vyšetřování prokouše k pravdě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Zajímavé "clintovsky" westernové pojetí spravedlnosti z prostředí amerického velkoměsta plného násilí. Někteří grázlové by opravdu zasloužili spíše kulku "bez vyšetřování" než zkorumpovanou a neschopnou policii či soudce, kteří si nadělají do gatí už jen při pohledu na kriminálníka. To naše demokratické jednání s grázly velkého kalibru bohužel nevede k výsledkům a ti se pak poldům a soudcům jen vysmívají. Tento film mě velmi potěšil právě tím svým nekompromisním jednáním s tímto "odpadem" naší lidské společnosti (něco podobného je možno vidět také u filmů s Charlesem Bronsonem - např. kolekce Přání smrti). Jako by byla společnost už unavena nekonečným čekáním na to, kdy justice konečně vymítí zlo a přála si zasáhnout sama, ... třeba i dalším násilím. Nekonečným ustupováním a převýchovou grázla nenapravíš, je potřeba silná ráže. Střílelo se často, hodně i přesně, a možná proto byl scénář někdy až nelogický a rozstřílený jako cedník. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak jako předešlé díly nesly rysy typické pro akční filmy 70. let, tak je tento film násáklý osmdesátkami. Třeba typický motiv msty za smrt postavy, jejímž jediným účelem ve filmu bylo být pomstěna. Scénář sám o sobě působí jako zplácanina. Hlavní dějová linie, kdy se hrdinka mstí za na ní spáchané zločiny, by asi sama film neutáhla a tak je zde několik mafiánů, kteří pomáhají dodávat filmu tempo tím, že se Harryho pokouší oddělat, kdykoliv filmu dochází dech. Scény jsou to zábavné, téměř komické a tak film místy připomíná Muže z Acapulca. No a to, že že ti co dohromady splácali příběh a scénář, žádné velké hlavy nebyly jen dokládá místy opravdu tupý scénář. Zejména Harryho dialog s vrahyní v restauraci je jako od člověka nepolíbeného jinou literaturou, než je comics. Ale i přes tu spoustu vad film baví, protože například scény Harry přijde sám ve třech (Smith, Wesson a on) jsou prostě dobré. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

eeeee,průser prvního řádu,poslat harryho na vydlákov to se nedělá.film postráda napětí,atmosféru,no ty vole a ty zločinci to je tragédie,ta rasistická vidloňka,tak tý byste dali fakt pětikorunu.nejhorší drsný harry.jediný co je dobrý tak na začátku odprásknutí toho mafiána a ta honička při níž harry použije autobus plný nadšených důchodců. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dirty Harry, drsňák jakého svět neviděl, postrach všech policejních šéfů a policajt kterému nedělá problém porušit jakýkoli zákon a ohrozit život jakéhokoli civilisty... a taky asi nejslavnější postava Clinta Eastwooda, která doslova vyrobyla archeotyp nekomromisního poldy s velkou bouchačkou. Co se ůbec dá napsat o čtvrtém dílu jeho miniseriálu? Detektivní příběh je v něm docela zajímavý a v rámci mezí snad i napínavý, herci hrají standartně, náčelníci nadávají s ještě větší intenzitou než minule a sledovat jak se hlavní postavě "neuvěřitelnou náhodou" plete do cesty jeden zločinec za druhým (aby okamžitě skončil s vysokokaliberní kulkou v hlavě) je pořád stejně zábavné, takže kdo se sérií zkušenosti má tady určitě neprohloupí a ten kdo nemá s ním klidně může začít. 7/10 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) Čtvrtý a zdaleka nejlepší část, kde máme „drsného Harryho“, coby svérázného poldu, který svou nekorektností k zákonům řeší případy a napjaté situace po svém! Po x letech jsem začal s touto sérií. První počin nesoucí název Drsný Harry mě bavil, ale úplně nenadchl. Druhý díl mi teda přišel úplně mimo, dost jsem se nudil a třetí díl byl takový rozporuplný, ale toto? Nemůžu najít nic, co by mi vadilo. Clint Eastwood hraje postavu Harryho naprosto přesvědčivě, tak drsného a nahláškovaného jsem ho snad ani v prvním snímku nezažil. Úvod u soudu je dobrý, poté přestřelka v kavárně, která mi trochu připomene přestřelku v bance z původního filmu. Nutno uznat, že technická stránka se zde opravdu vylepšila – na přestřelky se pěkně dívalo. Film má i spoustu nadlehčených momentů, třeba způsobení infarktu jednoho grázla za což není odpovědný nikdo jiný než ten nenapravitelný Harry, scénky s čoklem, který se každou chvílí pomočí nebo vykálí. Je toho opravdu dost, takže do cca první půle filmu tu máme opravdu zběsilé tempo. Sedl mi i příběh, jehož velkou část zde má herečka Sondra Locke. Ta její dějová linie je opravdu zajímavá. Žena, která se po letech mstí grázlům, co jí kdysi udělali ze života peklo …. Nesouhlasím s tím, že v druhé půlce filmu je slabší tempo, to ani náhodou. I finále mi přijde celkem napínavé, i když už ne tak nepředvídatelné. Cením si i toho, že zde bylo především ze strany hlavní postavy Harryho velký počet zabitých. Líbila se mi i filmová hudba, která se v jistých pasážích hodila. Co k tomu víc dodávat? Pecka! ()

Galerie (50)

Zajímavosti (12)

  • I přes úspěch předchozího dílu z roku 1976 Eastwood několikrát uvedl, že postava detektiva Callahana je už vyčerpána, na začátku osmdesátých let však diváci chtěli další díl a v hlavní roli opět vidět Clinta Eastwooda. (ClintEastwood)
  • Revolver ráže 44 automag, kterým střílí Eastwood ve filmu, vznikl v pracovně výrobce zbraní Harryho Sanforda v Pasadeně, kde byly vytvořeny dvě Clint 1 a Clint 2. Clint 1 se používala na natáčení se slepými náboji a Clint 2 používal Eastwood na střelnici. (Roztržitý Luke)
  • Ve filmu Náhlý úder se opět objevuje několik charakteristických míst San Francisca, zároveň jde o první film ze série, jehož hlavní děj je soustředěn mimo metropoli, do fiktivního městečka San Paulo. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno