Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I lovec lidí má svoje zásady. Pytlák, rváč a bývalý lovec lidí Joe Kidd (Clint Eastwood) se dá od bohatého majitele pozemků Franka Harlana (Robert Duvall) najmout k pronásledování Mexičana Luise Chamy (John Saxon). Ten je totiž vůdcem povstalců, kteří stále důrazněji prosazují svá práva na rodnou půdu. Frank Harlan se rozhodl problém vyřešit jednou provždy a sprovodit Chamu ze světa. Kromě Joea Kidda má k dispozici celou bandu zabijáků. Když Joe pozná, že Harlan je schopen bez okolků vraždit i nevinné lidi, přejde na stranu utlačovaných Mexičanů a postaví se sám proti přesile dobře vyzbrojených a všeho schopných vrahů... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (91)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyčítať westernom priamočiarosť je ako vyčítať priamočiarosť železnici a strelám guliek. Navyše tento western až tak priamočiary nie je, menia sa pozície kladných a záporných hrdinov, pričom Joe musí na tieto zmeny flexibilne reagovať. Klasickú "vyschnutú" westernovú krajinu oživujú okolo sa týčiace vysoké hory. Prestrelky sú zakaždým iné, najskôr strieľame na značnú vzdialenosť a triafame, potom nasleduje prestrelka v mestečku, kde Joe strieľa bez mierenia hlava nehlava a na konci tu máme zase klasiku, prestrelka v meste so skrývaním sa. Možno neuveríte Chamovi jeho zásadné rozhodnutie, tu sa jednalo skôr o vyjadrenie myšlienky, ako o psychologický prvok. To je ale zase vec, ktorú ale zase westernom vyčítať príliš nemá zmysel. 70%. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Film vyvrcholí expozicí a do závěru se doplazí rychlostí rozbité parní lokomotivy. Scénář budí dojem naprostého diletantismu, protože v něm nefungují ani ty ani ty nejzákladnější vztahy mezi postavami nebo jejich motivace. Centrem příběhu by měly být vzájemné konflikty mezi trojicí těchto charakterů: bývalý lovec lidí (Eastwood) - mexický rabiát bojující za svou půdu (Saxon) - bezohledný současný majitel pozemků, který proti banditovi jde (Duvall). Eastwood se ale k Duvallovi přidá z pouhého náhlého hnutí mysli bez jediného pádného důvodu, jinak by se na něj totiž vykašlal a film by skončil. Saxon svůj přesvědčený boj za spravedlnost vzdá a jde se nechat zatknout jenom kvůli tomu, že se na něj Clint Eastwood škaredě podívá. Potenciálně gradující konflikt mezi hlavním hrdinou a poskokem zlosyna vyvrcholí tím, že první druhého shodí ze žebříku. Jediným srozumitelným prvkem je tak konflikt mezi Duvallem a Saxonem, který se ale nerozvíjí a nijak nevyvrcholí. Aby toho nebylo málo, Sturges budí dojem, že režii dostal trestem za domácí úkol a ani se nesnaží o jakékoli nápaditější zpracování (souboj odstřelovačů). Vzato kolem a kolem, film tak špatně napsaný a odfláknutě zrealizovaný, až se tím neumětestvím začne člověk bavit. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mylne som si namýšľal, že som všetky westerny s Eastwoodom videl. Toto mi trochu ušlo, ale s čt2 som to napravil. R. Duvall ma po Eastwoodovom boku potešil, aj keď bol za zloducha. Eastwood sa pridáva k zloduchom(za prachy, samozrejme) a lovu na mexických "banditos" , no vie, že pravda je na ich strane. Chýbalo mi vo filme niečo výraznejšie, napríklad výraznejší hudobný motív alebo silnejšia scéna, čím by sa mi vryl do pamäte. Fajn na pozretie, ale čakal som viac. 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Spojením Sturgese s Eastwoodem by člověk čekal nějakou pecku, navíc hudbu obstaral Lalo Schifrin. Takže kde je tedy problém? Zcela určitě v příběhu, sledujeme jakousi báchorku o nějakém mexickém hrdinovi, kterého chce nějaký bohatý pán zabít. Společně se svou malou armádou si najme i Clinta. Tomu zhruba v polovině dojde, že stojí na špatné straně a po celou dobu šikanuje nějakého Lamarra. Což považuji snad alespoň za nějaký světlý bod filmu. Jinak je to velmi slabé. Joe Kidd rozhodně filmografii největšího amerického drsňáka nevylepšil. 50% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pro dnešního diváka už to není moc čitelné. Elmore Leonard zabalil do westernového příběhu svůj názor na hispánského aktivistu Reiese Tijerina., který se stal nechvalně proslulým, když přepadl soudní úřad v Tierra Amarilla v Novém Mexiku, podobným způsobem jako ve filmu, pak utekl do hor a začal na něj lov, stejně jako ve filmu. Leonard chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s jeho chováním, ale souhlas s jeho bojem. Využil k tomu Eastwoodovu ikonickou postavu bounty huntera, který se snaží usadit, ale když se vrátí ke své práci, musí si uvědomit, na čí stranu se postavit. Jenže výsledek je takový neslaný nemastný. Scénárista chce agitku, režisér western. A nějak se ve svém úsilí neprotnuli. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • „Natáčet film a přitom stále nemít jeho konec, něco takového jsem nikdy předtím nezažil. Ale Johna Sturgese jsem měl rád a studio mi udělalo dobrou nabídku,“ ohlíží se za natáčením filmu Eastwood. (ClintEastwood)
  • Účinkováním v tomto filmu Eastwood splnil své závazky vůči studiu Universal, vyplývající z předešlé dohody k jeho režijnímu debutu Zahrajte mi MISTY (1971). Měl pro studio natočit dva westerny, Joe Kidd byl prvním z nich. (ClintEastwood)
  • Myšlienka poslať rušeň cez ostreľované priestranstvo a prebúrať ním budovu bola už predtým použitá vo filme Vinnetou (1963). V knižnej predlohe Karla Maya sa ale nevyskytuje. (Šuplík)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama