Reklama

Reklama

Luther: Pád z nebes

  • Velká Británie Luther: The Fallen Sun (více)
Trailer 1

VOD (1)

Geniální londýnský detektiv John Luther padl až na úplné dno. Nevyřešený případ mu ale nedá spát, a tak uprchne z vězení, aby dopadl sadistického sériového vraha. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (171)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Po M3gan další film, který má nemálo společného s epizodou z Black Mirror. Ale možná je to jen tím, že tvůrci BM byli ve svých vizích opět napřed a je to náhoda. Ale i kdyby ne a při vytváření modus operandi jde o přiznanou inspiraci, nevadilo by to, pokud by se zapracovala do dobrého příběhu. Což se v celovečerním Lutherovi stalo. Charismatický Elba, vynikající Serkins, dobrý námět i solidní zpracování... . Je tedy Luther: Pád z nebes peckoidní kriminálka? Za mě ne, ale pro skalní fandy seriálového Luthera možná ano, protože se naučili přehlížet "detaily", jako třeba 2,5 km procházku po Norských pláních jen v košili a s rozepnutým kabátem, potápěči letící v zásahové helikoptéře a další nedomyšlenosti a vymyšlenosti, kterých kritičtější mysl, resp. náročnější divák neuvidí málo. Vynahrazují to vizuálně působivé, vypjaté scény a charisma Elby. Pokud si s tím vystačíte, tak Luther: Pád z nebes, považujte za slušnou kriminalku a hvězdu si přidejte. 70% ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Nebýt nesmírně hloupého a příliš jednoduchého scénáře, ve kterém jen máloco dává smysl, mohlo se jednat o velmi důstojné pokračování výborného seriálu. Elba totiž stále táhne, má to skvělou dávku napětí a Serkis je jako padouch velmi dobrý. Nad ten nesmyslný příběh a zvláštní konec se bohužel zcela povznést nedokážu. Jsem rád za další setkání s DCI Lutherem, ale za tento počin si Netflix pochvalu nezaslouží. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím určitě zmínit fakt, že o existenci seriálu Luther samozřejmě vím, nicméně jsem z něj neviděl ani minutu, a tak jsem do tohoto celovečeráku šel se zásadní nejistotou, jak moc bude film provázaný se seriálem, což se ovšem ve výsledku naštěstí ukázalo jako marná obava, takže film Luther si lze skutečně naplno užít i bez jakékoliv znalosti původního seriálu. Nyní již ale tedy přímo k samotnému filmu a myslím, že to nedopadlo nějak vyloženě špatně, o velkolepý zážitek se ale také nejedná. Především Edris Elba je každopádně pro podobné postavy ale doslova zrozen, nekompromisní drsňák, co se s ničím a nikým nesere, který si jde za svým přes mrtvoly, jo, prostě jeho výkon a postava detektiv Luthera mě tu moc bavili a jednoznačně patří k pilířům celého filmu. Se zápletkou je to pak ale už těžší, jelikož se sem tam sice objeví nějaká ta výraznější scéna, nějaký ten zábavný a překvapivý zvrat, chvilkami nabídne i napětí, na druhou stranu je toho všeho ale poměrně málo, se záživností je to tudíž jak na houpačce, postupná gradace na mě pak zapůsobila dost kostrbatým dojmem, vyšetřování též nefunguje dvakrát přesvědčivě, no a pointa je prostě fakt taková béčková, nehledě na to, když se nad tím zamyslím jako nad celkem, tak po nějaké výraznější originalitě, či tvůrčím osobitějším stylu zpracování by divák pátral též marně, takže žádný zázrak. Nevím, jak to jinak bylo v seriálu, ovšem zde mě překvapila i absence nějaké větší akce na jakýkoliv způsob, a co se ještě týče ústředního záporáka, v rozpačitém podání Andyho Serkise, no nevím, asi i v tomto ohledu to chtělo asi výraznějšího chlapíka. Luther: Pád z nebes lze tak považovat za průměrný žánrový přírůstek, se svými klady i zápory, takže obligátní neurazí, nenadchne, osobně se přiznám, že jsem ale čekal asi víc. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

OK, tak poslední půlhodina to zvedla alespoň o psychopatickou hvězdičku. Jinak Andy Serkis je dokonalý "milášek" :) ten se pro ty zláče narodil. ovšem tím, jak to až moc karikaturuje, divák se má tendence spíš usmívat a tak nějak očekává, že to dobře dopadne a bohužel tvůrci nenabídnou překvapení. Téma s vraždama v přímém přenosu není ojedinělé. Idris a jeho PR tým se hodně moc snaží jej představit jako platného nástupce 007ky, ovšem i když jsem si to moc přála, prostě si ho moc nedokážu v té hodně diskutované roli představit a nedostatkem představivosti to opravdu není. Zatím to vidím z jejich strany jako wishful thinking. Až mě samotnou překvapuje, že to tak cítím, ale Idris z mého pohledu neutáhne autenticky takovou trade mark. Tak uvidíme, každopádně alespoň tam si strašně moc přeju příjemné překvapení. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Když něco šlape herecky, režijně i má luxusní kameru, jak to může takto neskutečným způsobem totálně zavraždit naprosto katastrofální scénář?? Mít tyto herce, nějakou předlohu a tento technický tým, musím z toho přece udělat minimálně napínavý temný krimi thriller. Nepovedlo se nic! "Hrdina" naprosto marný, záporák známý od prvních minut ubohý a trapný, policie v čele s k smíchu vedením .... strašný, bolelo, kroutil jsme hlavou. Už nikdy prosím. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo v Londýne a podmorské scény sa robili v Lite Studios v Bruseli, Belgicko (v najväčšej a najhlbšej nádrži v Európe). (Arsenal83)
  • Ranná bojová scéna medzi Lutherom (Idris Elba) a Davidom (Andy Serkis) bola natočená na opustenej stanici metra Aldwych, ktorá bola pôvodne otvorená v roku 1907, ale od roku 1994 bola zatvorená. Národná galéria a Britské múzeum ho použili na ochranu niektorých zo svojich najcennejších pokladov pred nemeckou bleskovou vojnou. (Arsenal83)
  • Tento film dostal pozoruhodné povolenie natáčať na Piccadilly Circus dlhšie ako to bolo umožnené ktorejkoľvek inej produkcii. (Arsenal83)

Reklama

Reklama