Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Tomes83 

všechny recenze uživatele

Přehnaně inteligentní kosatka, která dokáže požírat své oběti i pouhým vyskočením nad hladinu, rozpoznat své nepřátele a dokonce i jejich loď a dostat je tam, kam si přeje! No to už byla spíše blbost posádky plavit se za ní až mezi zamrzlé krátery ledu, kde je mnohem větší pravděpodobnost, že se loď může poškodit! Proto se také kosatka dočkala zasloužené pomsty, kterou jsem ji ale moc přál... Více ale doporučuji o dost starší film BÍLÁ VELRYBA, která je sice mnohem slabší na efekty, ale za to atmosféricky mnohem silnější! Avšak Spielbergovi ČELISTI zůstanou navždy nepřekonanou legendou! ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Strhující osudový duel arogantního (a přece sympatického) lovce velryb, jehož skvěle ztvárnil Richard Harris, s (podle tohoto filmu) nejdokonalejším zábijákem na světě. Působivě natočené (po delší době jsem měl zase jednou - při jisté scéně - hubu dokořán) a s geniální hudbou nesmrtelného Ennia Morriconeho. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Orca zabijak sa tak trochu zviezla na úspechu Spielbergových čeľustí (dokonca použila takmer identickú loď). Ale len tak trochu, pretože dnes je tento film tak zabudnutý, že som oňho skoro ani nezakopol. Čeluste ma bavia a takýchto filmov je fakt málo, tak som teda sadol na loď a išiel si pozrieť nejaké killer kosatky. A je to prekvapivo fajn. Triky sú slušné, umelo nič dokopy nepôsobí, väčšina sa vyrieši šikovným strihom. Nie je to síce vyložený horor, ale niektoré scény s útokom sú natočené fakt dobre. Hlavne prekvapivý trochu nečakaný záver. Síce dal sa tak trochu čakať, ale nečakal som zrovna, že to skončí takto. Za zmienku stojí aj dobrá kamera, pekná Charlotte Rampling a ešte lepšia hudba od Ennia Morriconeho. Oblúbený soundtrack: Orca Finale (End Titles). 80% - 4* ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám strašne rád tento film. Ten chrapľavý hlas R. Harrisa, to som v čase VHS čumel. Bola to spolu s filmom Čata asi jediná VHS, ktorá vyšla v 90-tych rokoch s titulkami. Navyše mala netradičný obal. Spomínam ako som si to pýtal v požičovni a spoza pultu sa ozvalo: "Toto chcete? Veď to nemá dabing, nikto to nechce..." A ja na to, že práve preto to chcem. Krásny film, nádherný a smutný záver. Sympatie ku kosatke i rybárovi budú kolísať počas celého filmu od nenávisti až po ľútosť. R. Harris zahral fantasticky. A ten Morricone, to je nádhera. 80%. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Další film, který se snaží navázat na úspěch filmu Čelisti. Příběhu o gigantickém zabijákovi jsem nedávala skoro žádné šance. Přece jenom je tu spousta podobných, co nedopadly příliš dobře. Takže, moje překvapení bylo obrovské. Požitek z filmu dovršil hudební doprovod od Mistra Morriconeho. V jeho případě se jedná o silný zážitek. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama