Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace slavného románu R. L. Stevensona o hledání pokladu, který na ostrově v Karibiku ukryl slavný pirát Flint. Příběh vypráví Jim Hawkins, který se jako dospívající chlapec zúčastnil výpravy za pokladem. Do hostince jeho matky se totiž nastěhoval bývalý Flintův kumpán Billy Bones, který měl mapu k pirátskému pokladu. Po jeho smrti se mapa dostane k Jimovi, který ji předá vlivným přátelům baronu Trelawneymu a dr. Liveseyovi. Ti zorganizují cestu za pokladem, do jejich posádky se však dostane několik bývalých Flintových pirátů v čele s jednonohým Johnem Silverem. Ten trpělivě čeká na příležitost, aby se sám zmocnil pokladu. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Filmy, kde jde o poklad a kde se to hemží starými plachetnicemi a piráty jsem měl vždy rád. U takovýchto dobrodružství jsem si nikdy nenudil, možná proto, že doba pirátů může vždy nabídnout zábavu a i samotné prostředí tropických ostrovů je příjemná záležitost, když se na to díváte. No a Ostrov pokladů je pirátská klasika. Sice jsem neviděl verze natočené před ani po tomto filmu, ale můžu s lidnou hlavou říct, že na to, že je to televizní film, rozhodně splní to, co splnit má. Zábava je tady na prvním místě. Je to hlavně díky dvěma skvělým hereckým výkonům. Prvním je Charlton Heston jako John Silver, který by si za tuto roli rozhodně zasloužil nějaké ocenění. Krásně vystihl charakter piráta. Druhým je pak mladý Christian Bale jako Jim Hawkins. Dnes ho známe jako Batmana nebo akčního hrdinu, tehdy mu ale role taky padly. Rozhodně je zajímavé ho sledovat. Takže celkově vzato, veliká spokojenost a 4* prostě musí být. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto bezprostředně po dočtení Stevensonovy stejnojmenné knižní předlohy. Pokud mohu tento film srovnat se starší adaptací z r. 1950, kterou jsem viděl včera, nebudu ani chvíli váhat nad tím, že modernější verze se mi líbila neskonale více. Zatímco ten stařičký černobílý film je skoro až infantilní, novější verze už plně odpovídá kvalitám současné profesionální produkce, včetně dokonale zpracované řemeslné stránky. Novější verze se mi více líbí i proto, že se věrněji než starší verze drží textu Stevensonova románu - skoro až úzkostlivě, což je podle mě dobře. To je ovšem samozřejmě příčinou, proč má ten film přes dvě hodiny - jaksi nelze mít vše najednou - věrně převedený děj a současně stopáž, která rychle odsejpá, 122 minut je tedy zcela adekvátních (a stejně bylo mnohé z knihy pochopitelně vypuštěno - při detailním zfilmování každičké části románu by ten film vydal možná na dvounásobnou délku). Takže za mě celkově spokojenost - výborná filmová adaptace, skvělé obsazení (mladičký Christian Bale je roztomilý, a Charlton Heston zcela fantastický), atraktivní lokace exotického ostrova a báječný dobrodružný děj, který překvapivě nepostrádá napětí ani pro diváka obeznámeného s předlohou, a tedy i tím, jak to celé dopadne. Ačkoli si Stevensonova textu po literární stránce příliš necením, rozhodně mu nelze upřít, že je to naprostá klasika a základní kámen žánru - a tento film je jeho velice kvalitním převedením na filmové plátno. Za mě spokojené 4 hvězdy. ()

Reklama

Veniss 

všechny recenze uživatele

Knížku, podle které byl natočen film, si s chutí přečtu i dnes jako dospělá. A proto mám poměrně vysoké nároky na filmové zpracování. Takže tahle verze je pro mě jediná, z těch co jsem viděla, která může s předlohou soupeřit o mojí pozornost. Kouzlo příběhu zůstalo zachováno, jestli jsem si někdy představovala, jak má Jim Hawkins vypadat, tak přesně jako Ch.Bale...a navíc Bale ukázal, že v něm dříme znamenitý herec. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

To pravé dobrodružství a film vonící pirátstvím, malárií, slanou vodou a dálkami. Dobré herecké výkony (teď už si pod jménem Dlouhý John Silver nepředstavím nikoho jiného než Hestona) a vynikající hudba od The Chieftains, která zní skutečně dobově a patřičnou měrou i bukanýrsky. Zapomeňtě na všechy Piráty z Karibiku a Ostrovy Hrdlořezů, tohle je poctivá pirátská hudba a poctivý pirátský film. A jen ironií osudu je nejlepší zpracování románu R. L. Stevensona produkt TV. A hlavně piráti jsou PIRÁTI! Ne žádní šampóni z Karibiku. Stačí se jen zadívat do řezaných tváří Hestona, Reeda, Leeho a je to tam. ()

sumidi 

všechny recenze uživatele

"Štastnej ten, kdo padne první ranou!" Heston podává fantastický herecký výkon a housle Chieftains oživují dobrodružství, které mě pokaždé zavede do jiného světa, o kterém v hlouby důše sním. Na filmech jako tenhle jsem vyrůstal a vždy se k nim rád vracím. Má i svoje slabší místa, ale celý je bez efektů a tím spíš vypadá realisticky s atmosférou dobrého pirátského příběhu. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Loď Hispaniola, bola v skutočnosti replikou lode H.M.S. Bounty, dnes už neexistujúcej lode, ktorá bola vyrobená pre potreby filmu Vzbura na Bounty. (MikaelSVK)
  • Snímek je natočen na motivy knihy "Poklad na ostrově" od Roberta Louisa Stevensona z roku 1883. (StrYke)

Reklama

Reklama