Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vykradači hrobek otevřou kryptu, kde se skrývá vlčí muž, a to se jim stane osudným. Vlkodlak však netouží po nesmrtelnosti a věčném hladu, proto vyhledá doktora Frankensteina, který by mu mohl pomoci. Po příchodu na hrad zjistí, že doktor je mrtev a jediný kdo na hradě žije je jeho monstrum. Nesmiřitelný boj dvou rivalů začíná. (topr harley)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Film byl točen během druhé světové války a panovala proti-německá nálada. Scénárista Curt Siodmak, který v roce 1937 z Německa uprchl kvůli scému židovskému původu, se proto rozhodl změnit místo, kde se příběh odehrával a stvořil fiktivní město Vasaria. (liquido26)
  • Kaskadér Gil Perkins zaskakoval za Lugosiho v akčních scénách, stejně tak jako ve scéně, kdy je Monstrum osvobozeno z ledu. Ve vrcholné scéně zápasu mezi Vlčím mužem a Monstrem se Gil Perkins objevuje jako monstrum a další z kaskadérů - Eddie Parker dabluje za Chaneyho. Podle pozdějších rozhovorů je rovněž možné, že se Gil Perkins objevuje jako Vlčí muž ve scéně, kdy je pronásledován k ruinám zámku. Filmoví odborníci rovněž tvrdí, že v několika záběrech v závěrečném boji je to Eddie Parker pod make-upem Frankensteinova monstra. (liquido26)
  • Když byl dialog, který Monstrum vedlo s Lawrencem Talbotem vymazán, zmizely i zmínky o tom, že je monstrum slepé (důvodem byla operace na konci filmu Frankensteinův duch). Lugosiho náměsíčná chůze se stala stereotypem pro Frankensteinovo monstrum. (liquido26)
  • Existuje několik fotek, které ukazují vynechané scény (např. rozhovor mezi monstrem a Talbotem v zamrzlých katakombách, kdy se Talbot a diváci dozvídají, že je monstrum slepé). To bylo potvrzeno několika zdroji, včetně scénáristy Curta Siodmaka. V 80. letech bylo podniknuto rozsáhlé pátrání v trezorech společnosti Universal, ale nesestříhanou verzi tohoto snímku se nepovedlo najít. (liquido26)
  • Monstrum ztvárněné v tomto snímku Belou Lugosim je němé, přestože v průběhu série mluvilo již ve snímku Frankensteinova nevěsta. V roce 1931 Bela Lugosi roli Monstra odmítl, neboť mu vadilo, že nemá žádné dialogy. Původní scénář pro tento film jeden dialog pro Monstrum obsahoval, ale tato scéna byla z finální verze vynechána. (liquido26)
  • Původně měl Lon Chaney v plánu hrát obě monstra - Vlčího muže i Frankensteinovo monstrum. Vzhledem k době, po jakou trvalo namaskování na jedno z těchto monster nakonec producenti od tohoto záměru upustili a byl obsazen Lugosi jako Monstrum. V pozdějších rozhovorech včak Chaney tvrdil, že obě monstra hrál. (liquido26)
  • První snímek Frankensteinovské série, kde se nevyskytuje žádný Dr. Frankenstein. Lawrence Talbot po něm sice pátrá, ale nesetkává se s ním. Nachází pouze jeho dceru, baronku Elsu Frankensteinovou. (liquido26)

Reklama

Reklama