Reklama

Reklama

Když se Eleanor, Theo a Luke rozhodnou, že se zúčastní výzkumu spánku v ohromném zámku, užijí si víc, než by si přáli. Dr. Marrow jim totiž povypráví o strašidelné minulosti toho to sídla. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Jane, chlape, počítače ti horor neudělají. To bys mohl jako kameraman vědět ne? Tahle předělávka či spíše nová verze klasického britského hororu The Haunting z roku 1963, kterou měl na svědomí režisér Robert Wise, má jeden základní problém – je bez atmosféry a po chvilce i bez napětí. Počítač vám sice vytvoří nejrůznější bubáky, ale už vám nevytvoří mrazení v zádech. Nebo možná ano, ale spíš když pomyslíte kam se ten rozpočet ztratil. To že se de Bontovi více než povedla Nebezpečná rychlost a celkem i Twister ve mě zbudilo velká očekávání. Ta ovšem utuhla ve chvíli, kdy jsem tuhle podivnost zhlédnul. Selhalo tu snad všechno co mohlo atmosféru snad jen trochu navodit. Scény zabití jsou oproti přeplácanému pozlátku kolem směšné, herecké výkony podprůměrné a to i u takových schopných herců jako je Liam Neeson. Závěr filmu je teatrálním pokusem vyburcovat alespoň pocity diváků, ovšem přes ospalost z předešlých 100 minut je to neúčinné. Kvituji pár zajímavých momentů, hlavně sošky dětí a zařazení dětského elementu vůbec. Hudba opět leccos zachraňuje a bodejť by ne, když je pod ní podepsán mág mezi hudebními mágy – Jerry Goldsmith. Scénář podle klasické novely The Haunting of Hill House se Davidu Selfovi nepodařilo zrovna dvakrát dotáhnout. Zklamání, velké zklamání. Takže za tenhle nehororový akční snímek co dělá bu bu bu jako zombík amatér dávám 1 a 1/2. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Herecké hvězdy se moc nepředvedly a tíhu nehororové podívané na svých bedrech nesl režisér Jan de Bont, který byl vždy technicky velmi zdatný, ale vyprávění příběhu mu nikdy moc nešlo. Tady právě citelně chybí vtažení do děje a prožitek dost často vázne s absencí skutečně děsivých hororových scén. Vzhledem k přístupnosti se rozhodně nedá říct, že by film obsahoval drsné scény, jedna uražená hlava zase není až takový nářez. Z filmu se rozhodně dalo vytěžit víc, ale rozhodně se vyplatí ho vidět i přesto, že zrovna výrazných hororových kvalit má tak akorát. 60% ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Má to sice pěknou hudbu a PŘEKRÁSNÉ kulisy, působivostí a velikostí podobné těm, které můžete vídat ve starých Universal hororech, a film se jimi první hodinu patřičně opájí, ale tím pozitiva končí. To, co se děje v posledních zhruba 40 minutách, to jsem snad ve studiovém vysokorozpočtovém snímku, nad kterými se obvykle dramaturgicky dopodrobna přemýšli, ještě nezažil. Ten sled špatných tvůrčích rozhodnutí, kde se pokazilo všechno, co se dalo. Logika a zdravý úsudek všech postav šly do háje, zmateně se tu pobíhá sem a tam, afektovaně tříská svícnem do obrazu jak malé děti, a navzdory již v té době pokročilým CGI možnostem to má mnohem horší triky, než filmy několik desetiletí dozadu. Jasně, chyba už je ve scénáři, v ústřední (špatně zahrané) postavě Lili Taylor a jejím příběhovém pozadí, ale mizerné de Bontovo řemeslo tomu nijak nepřidalo. ()

Tom_Lachtan

všechny recenze uživatele

hodnotit nemůžu, protože jsem vydržel asi jen půl hodiny (né že by mi únik tohoto zážitku drásal srdce), ale do prdele práce, to nemohl člověk kterej dělal kulisy udělat ten zámek alespoň trochu uvěřitelně? Ty interiéry vypadaly spíš než jako zámek jako hradisko z nějakého gargantuovsky nepovedeného fantasy pro děti z osmdesátých let. sice se natáčelo na reálných zámcích, ale ty přidané věci... fuj ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pokus o maximálně strašidelný horor se vyvedl jen zčásti. Na filmu jsou bezkonkurenčně nejstrašidelnější kulisy. Samotný dům už zvenku působí takřka bizarním dojmem, a když divák spatří i interiéry, je mu jasné, že tenhle dům stvořil šílenec. Celý vnitřek "zámku hrůzy" působí děsivě už od pohledu, ale tou svou děsivostí je zároveň i tak nějak krásný. Podíl těchto kulis na případném divákově strachu je nepopíratelný, ovšem ne každému dokáže nahnat strach jen vzhled domu. No a právě tato divácká skupina má u Zámku hrůzy tak trochu smůlu. Protože kromě pečlivě propracovaných kulis tento horor mnoho nenabízí. Herecké obsazení je sice velmi slušné, ale žádná ze známých tváří se ani náhodou nepřetrhla, aby dokázala své roli dát trochu více, než nakonec dala. Nejlépe zapůsobila nejméně známá Lili Taylor, která se pro roli Nell opravdu hodila. Ale ani ona nedokázala trochu "vybudit" atmosféru, takže se může stát, že někteří lidé u tohoto filmu usnou nudou. Ale snad jich nebude mnoho, protože zase takový propadák (moc nechybělo a dostal i Zlatou malinu za nejhorší film roku) to zase není. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Původní název filmu měl být The Haunting of Hill House. (Chatterer)
  • Liam Neeson začal během natáčení přezdívat Catherinu Zeta-Jonesovou "velšská gazela". Během neustálého opakování scén zběsilého úprku totiž Neeson Zeta-Jonesové zkrátka nestačil. (Tereza666)
  • Kyvadlo ve tvaru lví hlavy bylo dotvořeno digitálně. Během natáčení byla použita velká zelená koule. (Tereza666)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno