Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 218)

Melies 

všechny recenze uživatele

6 / 10 Prečítal som všetky diely a musím objektívne (!) zhodnotiť, že celej knižnej sérií sa strašne krivdí - a za všetkým tým stojí celý ten nechutný, vykalkulovaný marketingový humbuk, ktorý zahrabáva jej nesporné kvality hlboko pod nános obalov z odporných fazuliek všetkej chuti, hracích kariet a stupídnych videohier. Jedným z týchto výplodov komerčnosti je aj Kameň mudrcov. Nechápem a asi ani nikdy nepochopím, prečo producenti k celému filmu pristupovali tak opatrne. Po mánií, čo sa okolo Pottera strhla, mohli na režisérsku stoličku s kľudným svedomím posadiť aj Tarantina, okoreniť to scénami, kde by ten malý fracek Voldemorta najprv slovne dobre 'vyfakoval' a potom mu prešiel hlavu kudlou a ešte stále by to zarobilo nehorázne prachy. Tak prečo tá opatrnosť? Keby to bolo na mne, trochu by som ubral z farebnosti, pred natáčaním spálil všetky statívy a ku koncu pridal na brutalite - ale možno som holt úchylný. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

První Harryho dobrodružství narušuje hlavně strašně dlouhá stopáž, spousta scén je tu samoúčelně, pravděpodobně kvůli trikům(příkladem budiž fanfrpálový zápas), které s dějem nemají žádnou souvislost. O samotném Kameni mudrců se hovoří a koná až v poslední třičtvrtě hodině, všechno předtím sice plyne, ale hodně pomalu. Celý film v podstatě utáhla dětská trojice, což je obdivuhodné, herec, který mě zaujal nejvíc, byl Alan Rickman a jeho profesor Severus Snape. Vizuální triky - většinou povedené, někdy více, někdy méně, líbily se mi scény s dopisy, některé záběry letů na košťatech a hlavně šachový souboj, ze kterého šlo ale vytěžit ještě více. Celkově hodnotím 70% a protože mě zajímá vývoj Harryho(a samotného Radcliffea) a také to, jak si s jednotlivými díly poradí různí režiséři, zkusím si obstarat pokračování. 125 miliónů dolarů(rozpočet)/976 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nepříliš rozsáhlá kniha nejúspěšnější vykradačky posledních několika desetiletí, nicméně famózní kompilátorky a hlavoložky J. K. Rowlingové se dočkala zjevně nadšeneckého zpracování. Režie Chrise Columbuse (nebo Columba?) působí v dětsky naivním a "světlém" prvním díle ve stejném duchu jako dětská zábavka před spaním Hobit před hexalogií Pán Prstenů, a narozdíl od druhého dílu je to trefa do černého. John Williams vystačí s omíláním hlavního tématu, takže se nedá poznat, že zbytek soundtracku (jak už je u něj obvyklé) toho nemá moc co nabídnout, Danny Radcliffe a ostatní herci skoro i vypadají na svůj knižní věk, a vůbec je to takové příjemné pokoukání. 70% PS: Jak "Snape" začaroval Harryho koště, když je v Rowlingovic světě lidským kouzelníkům zapovězeno čarovat bez hůlky? ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Úvod do legendární série, která si získala velké množství fanoušků stejně, jako její slavná knižní předloha. Mám určité výhrady k jedničce, která se v mnohém ještě drží tak trochu při zemi a v určitých aspektech a situacích působí až příliš infantilně a rádoby komediálně, ale dobře rozehrává velkou čarodějskou hru a fiktivní svět Bradavic si nejde neoblíbit. Jako start dobré, leč zdaleka ne bez nedostatků. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Prosíme všechny cestující, kteří cestují do Bradavic, ať si pospíší, z koleje devět a tři čtvrtě právě vyjíždí bradavický expres s mašinfírou Chrisem Columbem. Nutno poznamenat, že Columbus tento rychlík ukočíroval se ctí, přestože zrovna u prvního dílu měl nejvíce práce. Od nekonečných castingů, které se náramně povedly, až po výtvarné řešení celého potterovského světa. Stejně tak v prvním díle měli tvůrci poněkud nevděčnou roli, a to představit mudlům kouzelnický svět ve vší komplexnosti. Proto se může zdát, že film postrádá potřebný drajv a obsahuje až příliš nezáživné "vaty". Navíc se tvůrci na konci až příliš drží knihy a oproti papírové verzi tak finále typu "tři děti - tři dveře - tři úkoly" vyznívá značně ledabyle. A aby toho nebylo málo, tak právě na jedničce je nejvíce znát, že Harry Potter je především dětská fantasy, postupem času se toto přídavné jméno ztratí úplně, ale nepředbíhejme. Columbus si s ostře sledovaným startem poradil bez výrazných pochybností. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (262)

  • Když pan Dursley (Richard Griffiths) přibíjí prkno na schránku, aby se dovnitř nedostaly dopisy, prkno je orientováno zleva doprava. Ale když se dopisy prorvou skrz, je prkno orientováno přesně obráceně. (orkadimenza)
  • Otázka: „Pottere, co získám, když přidám rozdrcený kořen asfodelu k výluhu z pelyňku?“ jak se profesor Snape (Alan Rickman) zeptal Harryho (Daniel Radcliffe) na hodině lektvarů, má nečekaný význam: Asfodel je druh lilie rostoucí na Pyrenejském poloostrově, pelyněk zase označuje hluboký zármutek. Když tyto dvě rostliny spojíme, vznikne nám něco jako: „Hluboce lituji Lilyiny (Harryho matka) smrti," takže to nebyla jen otázka na lektvar, ale i vyjádření Snapovy lítosti a naznačení, jaký vztah k Harryho matce měl. (Emmagic)
  • První scéna filmu se odehrává v noci z 31. října na 1. listopadu 1981 (Halloween), následně se děj přesune do roku 1991. (vojtaruzek)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama