Reklama

Reklama

Fimfárum 2

Trailer

VOD (1)

Čtyři zbrusu nové pohádky pro chytré děti a chytré dospělé z oblíbené knihy Jana Wericha. Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých. Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. A Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Master19 

všechny recenze uživatele

Bylo by divné, kdyby všechny Werichovy pohádky byly stejně geniální. Je vidět, že oproti prvnímu dílu je to co "zbylo" trošku slabší a pointy nejsou tak úderné. Sám se divím výběru, dovedl bych si představit i jiný, ale nejsem animátor... Každopádně si s tím autoři poradili a výsledkem je skvělá podívaná - i když spíše pro dospělé. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Ctyri loutkove animove pribehy z ceske knihy Jana Wericha jsou dosti nevyrovnane a nektere jsem nechapal jako pekne vypravena a zajimave vizualne lazena s nazvem Hrbaci z Damasku nebo klasika o Palecku, ktera je natahovana ale celkove pekna. Zbyle dve pohadky pro starsi a premyslive se mi nelibili at uz kvuli nelakevemu deji nebo divnemu vyusteni udalosti. Ve vysledku vychazi uchazejici prumer. 55% ()

Reklama

Zevon 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnímu Fimfáru zde chybí moment překvapení. Všechny příběhy jsou akademicky učesané, vypulírované a nic tudíž nevyčnívá z řady, řemeslně slušně odvedené, jen holt to co jsem čekal tam bylo a ani o chlup víc. Ke všemu navíc trpí neúměrným natahováním děje, takže Vám úsměv posléze tuhne a přesvědčujete sami sebe, že je to moc fajn, protože jste čekali, že to bude fajn. Tož tak. ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele

Na první díl vzpomínám jako na nápaditý a mírně temný antalogy film, který si mě celkem získal, každopádně díl druhý je mizernost naprosto neschopná jakéhokoliv zajímavého vyprávění, a kvalita všech příběhů šla naprosto do kytek. Stylizační vizuál pořád na stejné úrovni, bohužel dvojka vážně nemá tu samou sílu ve scénáři, a zůstává tím nejhorším z tohoto universa. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v září 2022. Fimfárum 2 pokračuje v tom, co započal první animovaný film. Stejnojmenné knižní předloze Jana Wericha byl vdechnut nový život, v loutkové variantě, přičemž ilustrace Jiřího Trnky rozhodly o směrování podoby. Pohádky mají atmosféru rozpustilosti v nadhledu. Výtvarná stránka je karikaturní, tím vlastně souzní s rozvernou, ba často až černohumornou náladou vyjevených slov. Werichovo Fimfárum je, stejně jako klasické pohádky a lidová vyprávění, odhalením archaických náboženských představ, obzvláště šamanismu. Výtvarník a režisér Jan Balej zpracoval Moře, strýčku, proč je slané? Sestup do podsvětí je velmi starobylou iniciační zkouškou, pro šamany patří k nejzákladnějším extatickým povinnostem, a Werich s tou elegancí sobě vlastní si nejen dobírá lakotu, ale také vysvětluje přírodní skutečnost. Loutkářka a zejména základní kámen celého animovaného Fimfára Vlasta Pospíšilová, s ilustrátorem a grafikem Petrem Pošem, přispěla drsnější černohumornou anekdotou Tři sestry a jeden prsten. Žádné šamanské iniciační obřady se neobešly bez rituální smrti a rituálního mrzačení nebo ztotožnění, Werich je zde troufale jízlivý. Aurel Klimt si s malířem Martinem Velíškem vybrali arabský motiv O třech hrbáčích z Damašku. Již v prehistorické době nabyli kováři pověsti ambivalentní povahy: vysoce vážení pro svůj kouzelnický um, přesto taktéž obáváni a opovrhováni (a to ze stejného důvodu, z jakého byli uznáváni, tedy pro své "mistrovství" s ohněm). Takový Héfaistos se od všech ostatních Olympanů lišil svou ošklivostí a zmrzačením, a právě to jeho zmrzačení je důsledkem iniciace magického a šamanského typu, tedy je to cena za kovářské vědění, Werich bravurním způsobem vystihl onu protikladnost a dvojsmysl kovářova postavení. Zkušený Břetislav Pojar s výtvarníkem Pavlem Koutským zakončili druhé animované Fimfárum Palečkem. Palečkova dobrodružství, v nichž fyzické nedostatky nahrazuje hrdina chytrostí, jsou vlastně proslulými extatickými poutěmi šamanů, a Werich zde ze svého anekdotického výrazu nepolevuje. Motorem animovaného rozpohybování loutkového Fimfára je Werichův hlas, doplňovaný v aktuální akci hlasem Oty Jiráka. Fimfárum 2 je zábavnou loutkovou hříčkou a zhmotněním rozvernosti Werichových slov. Karikaturní, anekdoticky surový a obhroublejší kontury života věrně vystihující požitek. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Jednotlivé povídky se natáčely ve studiích Anima, Hafan film, Krátký film a studio Zvon. (Ded@M@tes)
  • V pohádce „Hrbáči z Damašku“ hodí nosič do řeky dva pytle, u sultána jsou však pytle 3. (Pepy)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Fimfárum“ Jana Wericha. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama