Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Klasika od mistra Sturgese. I přes rozsáhlejší délku tu žádná nuda nehrozí. Režisér dal po Sedmi statečných dohromady další skvělou hereckou sestavu a společně stvořili nekompromisní chlapácký film své doby. Jenom škoda, že ve finále to pro většinu hrdinů dopadne tragicky, ale tak to prostě chodilo. Každopádně v dnešní době už by bylo hodně těžký něco takovýho natočit. Nebo by to šlo, ale povinně minimálně s jednou ženskou, černochem, asiatem a hispáncem aby to splnilo požadavky doby a to by prostě nebylo ono. Stará dobrá prověřená kvalitka.85% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $11,744,471Tržby Celosvetovo $-║ Režisér John Sturges za podpory celého pléna vtedajších hereckých hviezd, podáva pravdivý príbeh z obdobia 2.svetovej vojny, ktorý miestami podáva mierne odľahčene dobrodružne, prípadne aj vážnejšie - dramaticky. Plánovanie úteku z väzenského tábora je prešpikované šikovnými nápadmi, takže na danej dosť dlhej minutáži príbeh uteká ako voda. Len škoda je že pri danom množstve postáv si nedokážeme ani jednu obľúbiť tak aby záverom prišli aj nejaké tie emócie späté s ňou. Prípadne vďaka niektorej z postáv mohlo prísť aj silnejšie vtiahnutie sledujúceho do príbehu, s náležitým fandením pri zostrojovaní ich úteku z tábora. Až na túto výtku sa jedná o strhujúci film, plný zaujímavých dialógov a skvelých hereckých výkonov. Škoda že postava hraná Stevom McQueenom bola pravidelne zavretá na samotke, takže sme si ho mohli užiť len z časti. /80%/ ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Žádný z těchto gentlemanů nepatří mezi mé vyslovené oblíbence, a celkově tento druh mužské poetiky mi není vlastní. Film si drží veliký odstup, není osobní v žádném slova smyslu a nenabízí mi tak možnost se napojit na probíhající emoce. Repetitivní hudební motiv mi šel silně na nervy a celkově je to ten druh soundtracku, na který si příliš nepotrpím. Inu, mohla bych ještě pokračovat, ale už jsem dala myslím dostatečně najevo, že tento film není mým šálkem kávy. Největším překvapením tak bylo, když můj tatínek, který si je podle obličeje schopen splést Scarlett Johansson s Cate Blanchett, u scény na vlakovém nádraží vykřikl: "To vypadá jako Ducky!" a jak se po krátkém vyšetřování ukázalo, tak to skutečně mladý a štramácký Ducky, čili David McCallum, byl. Respektuji tento film jako klasiku a jako odkaz ke skutečným událostem, ale nic víc. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

172 minut naprosté dokonalosti. Netradičně promíchané žánry se skvělými komediálními momenty, kde se sešla nezapomenutelná parta herců. Potěšila mě skutečnost, že i přes vypjaté okamžiky se režisér nesnažil tlačit na pilu a nedegradoval tak část filmu na levný doják. Hlavně jsem se ale opět přesvědčila o tom, že Steve McQueen byl největším filmovým drsňákem všech dob, a že ho zatím žádný herec nedokázal nahradit. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí tříhodinová dobrodružná podívaná. Kdybych ten film viděl ve dvanácti, byl bych z něj opravdu nadšený... Jako starší divák s ním však mám jeden dost vážný problém - Velký útěk naprosto dezinterpretuje historická fakta. Nacistický lágr je vylíčen jako téměř idylické místo, ve kterém jsou pokusy o útěk jediným lékem na nudu, gestapo se projevuje jako "poněkud tvrdší" instituce tím, že jeho představitelé při rozhovoru mírně zvyšují hlas atd atd. Chápu, že ve Velkém útěku jde o něco jiného než o realistický obraz války, výše popsaná historická ignorance ale z filmu činí jakousi pohádku bez vazby na realitu. I když závěr toto tvrzení trochu poupravuje. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Postava Rogera 'Big X' Bartletta (Richard Attenborough) měla předobraz v britském důstojníkovi Rogeru Bushellovi. Ten svou účast na útěku zaplatil nejvyšší daň - byl dopaden a popraven. Attenborough šel do takových detailů, že si nechal vytvořit šrámy kolem očí, které Bushell utrpěl při nehodě v jednom lyžařském závodě. (džanik)
  • Autor knižní předlohy, pilot RAF Paul Brickhill popisoval ve svém díle skutečné zážitky. Němci v březnu 1943 sestřelili jeho Spitfire v Tunisku a Paul poté putoval do zajateckého tábora Stalag Luft III. Tady se zapojil do příprav k hromadnému útěku. (džanik)
  • Mezi skutečnými účastníky útěku byli i tři Čechoslováci, kterým se na rozdíl od Josefa Brykse uniknout podařilo. Arnošt Valenta byl jako jediný z nich 31. března 1944 popraven s dalšími 50 uprchlíky. Bedřich Dvořák a Ivo Tonder byli dopadeni až mezi posledními: Tondera zajalo gestapo s jedním Britem u Liberce; Dvořák se dostal s dalším britským důstojníkem jihoafrického původu do Prahy, byl i v Pardubicích, ale kvůli úpornému pronásledování odjel na Šumavu. Odtud se chtěl pěšky dostat do Švýcarska, ale v Klatovech jej i s kolegou na Velikonoční pondělí dopadli čeští četníci.Po zatčení byli Tonder a Dvořák posláni do tábora Colditz, kde byl uvězněn i Josef Bryks. (ajaxx)

Reklama

Reklama