Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fantastický jízda z období 2. světové války s plejádou hvězdných jmen a velmi kvalitním režisérem. Velký útěk se nemá opravdu za co stydět, přestože je dlouhý 172 minut, což na první pohled zní hrozivě, ale na délku si během filmu opravdu nevzpomenete. Snímek má totiž zběsilé tempo, v kterém se střídají události velmi rychle a neustále se něco zajímavého děje a posouvají se dál nejen životní cesty hrdinů, ale také jejich psychologie, kterou režisér buduje drobnými detaily až do velkého finále. Herci stejně jako režisér odvedli, co mohli a tak nezbývá než zatleskat. Jeden z nejlepších válečných snímků a po dlouhé době zase jednou hodně pevných 5*. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc prijemnej starej valecnej film. I kdyz tady o tu valku zas tak moc nejde, tohle je spis dobrodruznej film o jednom ultra uteku. Je fajn, ze nemci v tabore tu nejsou liceny jako nejaky sileny zabijaci, ale jako normalni lide, ktery to, co delaj, nak zvlast netesi, ale musi poslouchat prikazy. A co se tyce obsazeni veznu, tak to je fakt lahudkovy. Akorat me prekvapilo, ze tu vlastne neni zadna hlavni postava, kazdej dostane krapet prostoru a vzajemne se doplnujou. Cekal jsem totiz, ze McQueen bude hlavni kapo, ale on byl vetsinou na samotce. Vlastne nakejch 120 minut se planuje utek, kopou tunely, provokujou strazny a vymejsli ruzny ochcavky a nechybi tu ani trochu humoru. Pak ale dojde na samotnej utek, kdy film krapet zvazni, ale zaroven se stane akcnejsi a zacne bejt pekne napinavej. Taky je tu vcelku netradicni konec. A i pres tu delku film dokaze zaujmout od zacatku do konce, takze jsem se dobre bavil. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružný film bezchybné. Jako historický film hodně zavádějící. A jako největší umělecky zpodobněný útěk? Kdybych právě nedočetl román Zatím dobrý o téměř dvouměsíčním útěku bratrů Mašínů přes celé východní Německo až do americké zóny rozděleného Berlína, tak bych si to možná i byl ochoten myslet, takhle ale tunely Tom a Hardy skutečně nemohou oběma bratrům a jejich kumpánům zavrtaným na konci října ve vymrzlé půdě téměř na týden pod kopicí dřeva konkurovat... Navíc Wehrmacht (a dokonce i Gestapo!) se totiž ve Velkém útěku dají s trochou nadsázky označit za hodně liberální, neřku-li humánní ozbrojené složky... Kdyby spojenečtí vojáci utíkali z nějakého jiného zajetí, asi bych volal ,,Bravo!" Takhle trochu rozpačitě říkám - velmi podařený útěkový film... Podobné filmy: Velký útěk (TV film), Von Ryanův Expres, Motýlek, 6. Batalion ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Parádní válečný snímek založený na skutečné události. Místy zbytečně zdlouhavý a v rozporu s tehdejší realitou - líčen až příliš komediálně a Němci jsou tu vykresleni jako neschopní trotlové, navíc až příliš humánní. Ovšem závěr filmu, jakoby chtěl toto moje tvrzení vyvrátit, je skutečně velmi syrový, přičemž nemusí být vidět ani kapka krve (narozdíl od dnešních filmů). Slavnými a legendárními herci se to tu jen hemží, takže o kvalitní herecké výkony tu není nouze. Občas se divák musí i zasmát, takže celkový dojem je na 4*. Poznámka: Pokud vám byl jeden z Angličanů v táboře povědomý a nemohli jste si vzpomenout, kde hrál, a v závěrečných titulcích jste našli jméno Gordon Jackson, tak je to přesně ten herec, který později ztvárnil George Cowleyho - šéfa Ci5 v seriálu Profesionálové. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Nádherný film Johna Sturgese s hudbou Elmera Bernsteina na motivy skutečných událostí. Odvážní a schopní letci, kteří si dokázali v zajateckém táboře prakticky z ničeho vyrobit perfektní doklady a civilní šaty a prokopat se na svobodu. A ještě si stihli dělat z Němců blbce - např. ty sborové zpěvy kryjící rámus z kopání, troušení hlíny na záhonky a malování ptáků zakrývající výrobu padělaných dokladů. Nejvíce mne potěšily scény na vozíčku v tunelu, Steve McQueen svým útěkem na motorce a taky "dodavatel" James Garner, James Coburn a klaustrofobní tunelář Charles Bronson. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=xkwmIDx9RwQ ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Film se natáčel výhradně v Evropě. Imitace tábora Stalag Luft III byla zbudována nedaleko Mnichova. Exteriéry samotného útěku pořídil štáb v Porýní a oblastí kolem Severního moře. Motocyklové sekvence Steve McQueena se točily na rakouských hranicích (Fussen) a v Alpách. Veškeré interiéry vznikly v mnichovském Bavaria Film studiu. (džanik)
  • Hlavní postava filmu kapitán Hilts 'The Cooler King' (Steve McQueen) nosí hodinky značky Rolex Speedking. (dyfur)
  • Donald Pleasence byl skutečným pilotem RAF a byl sestřelen, vězněn a mučen Němci. Během natáčení byly jeho rady nejprve režisérem Johnem Sturgesem zdvořile odmítnuty s tím, aby si je nechal pro sebe. Až poté, co jiný herec Sturgese informoval o tom, že Pleasence byl skutečným důstojníkem Královského letectva a válečným vězněm, si od něj nechal Sturges radit. (džanik)

Reklama

Reklama