Reklama

Reklama

Dobytí Everestu

  • Velká Británie The Conquest of Everest

Obsahy(1)

Celovečerní anglická barevná reportáž o výstupu výpravy horolezců, vedené plukovníkem Huntem, na nejvyšší horu světa Mont Everest. Film sleduje přípravy na cestu a postupné zdoláváni jednotlivých etap výstupu který se uskutečnil na jaře 1953. (Filmový přehled)

Recenze (8)

iz67 

všechny recenze uživatele

Dokument, zajímavý nejen pro samotný obsah, ale pro dobu vzniku. Navíc tady, narpzdíl od mnoha novějších dokumentů, vidíte ODKUD se na ten kopec leze. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Samotné dosiahnutie vrcholu z logických dôvodov film nezobrazuje, i tak je ale plný unikátnych objaviteľských záberov, umocnených dobou vzniku. 85% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý a podrobný dokument o cestě na nejvyšší horu světa. Jedná se o výpravu, ve které byli úspěšní slavný Novozélanďan Hillary a šerpa Tenzing. První dobytí Everestu. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Ha, já jsem až donedávna nevěděl, že z toho prvovýstupu existujou i videomateriály. A jaký. A do jaký výšky natáčeli! I co se týče plánování výpravy a obtíží při výstupu překvapivě informativní. I mě jako fanouška vysokohorskýho lezení tam lecos překvapilo. Paráda. (80%) ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Pôvodný dokument zachytávajúci prvý úspešný výstup na Mount Everest z 1953ho, samozrejme v podobe Hillaryho a šerpu Tenzinga. 80 minút v plnej farbe mapuje kompletnú výpravu, od samotných príprav v Anglicku, cez cestu z Kathmandu k úpätiu kopcov a finálne výstupy na Mount Everest, to všetko s dobovou kamerou, ale aj grafickými popismi cesty, aby sa divák lepšie zorientoval. A to všetko nahovorené pôvodnými členmi výpravy. Žiadne senzácie, žiadny Hollywood, len čistá príroda. Je až neuveriteľné, ako sa pred takmer 60timi rokmi niekde v 8000m nad morom podarilo takto výpravu zdokumentovať. ()

darthboal 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná o téměř 70 let starý dokument, dozvěděl jsem se o prvovýstupu více než ze všech dokumentů tohoto století dohromady. Podrobné zmapování od plánování expedice, testování nových věcí a zakládání táborů až po hledání cest k vrcholu. Může se zdát, že informací tam je mnoho a bude to nuda, ale opak je pravdou a těch 78 minut uběhne jako voda. Doporučuji ()

Reklama

Reklama