Reklama

Reklama

Předčítač

  • USA The Reader (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2008, 119 min

Režie:

Stephen Daldry

Předloha:

Bernhard Schlink (kniha)

Scénář:

David Hare

Hudba:

Nico Muhly

Hrají:

Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz, Jeanette Hain, Susanne Lothar, Alissa Wilms, Florian Bartholomäi, Friederike Becht (více)
(další profese)

Desítkou cen ověnčený snímek vznikl podle knižního bestselleru Bernharda Schlinka, který prostřednictvím milostného vztahu mladého chlapce a výrazně starší ženy otevírá otázku německé viny za zločiny druhé světové války. V 50. letech se patnáctiletý Michael seznámí s tajuplnou Hannou a prožijí spolu vášnivý letní románek, který se vyznačuje tím, že ve společných chvílích Hanna mladíka žádá, aby jí předčítal klasická literární díla, která probírají ve škole. Nicméně jednoho dne Hanna bez udání důvodů zmizí. Michael se s ní po letech coby student práv znovu setkává za okolností, jež ho nutí přehodnotit jeho vztah k ní i k národní historii Německa. Hanna totiž stojí na straně obžalovaných v procesu s dozorci z koncentračního tábora. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 068)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený film, který vypráví dojemný a zároveň k zamyšlení hodný příběh muže a jeho lásky z dětství. Stephen Daldry velmi dobře uchopil látku a převedl ji nejen citlivě, ale taky v rámci tempa do vcelku pomalého filmu, který však říká mnohé. Nepochybuji, že kniha je více detailní a příběhově obsáhlejší, protože film chvílemi postrádal vysvětlení v jedné nebo dvou drobných liniích, ale té hlavní mezi Hannou a Michaelem se věnuje dostatečně. Dost mě překvapuje, jak problematické je pro některé diváky okolo mě přijmout ten vztah ženy ve středním věku a mladého chlapce, kteří od druhého dostávají nejen to, co původně chtěli. Postavy jsou velmi dobře zahrané, Kate Winslet přestože nepatří mezi moje favoritky (vzhledově, ani herecky) odvádí výborný výkon. To samé lze říci o všech hercích, kteří se vystřídali v roli Michaela, kterým samozřejmě zkušenostmi vládne Ralph Fiennes, ale s minimem prostoru. Předčítač těžko přepíše nějakou učebnici filmu, ale zapůsobí a dokáže se zavrtat nepříjemně hluboko. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Oscar je ve správných rukou, to je jasný, Kate Winslet tu je absolutně famózní, navíc vypadá dobově a její stárnutí tu je udělaný uvěřitelně a nepřehnaně, ale jinak jsem už viděl spoustu lepších dramat, sice se tomu rozhodně nedá upřít výborně napsanej scénář, skvělýho Krosse a Fiennese a snaha o co nejmenší citový vydírání tu je celkem zjevná, ale tak nějak to na mě celou dobu působilo odtažitě a chladně a ani konec, kterej měl být určitě vyvrcholením celýho filmu, na mě nezapůsobil tak, jak bych si představoval, určitě to šlo udělat ještě líp ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Hare .. Tak copak nám ten Daldry & Hare servírují tentokrát? Roztahanou průpovídku o tom, jak se mladík zamiluje do "špatné" ženy a nakonec si oba postupně víc ublíží než pomohou. Dobrou hodinu zaberou jen laciné sexuální peripetie ústřední dvojice, kde o prsa či holý zadek Kate není nouze. Druhou půli vyplňuje převážně soudní proces, procházka po koncentračním táboru, bolest z provinění, kterou tlumí chlapcem spousta předčítaných audiokazet. Všechno nemístně natahované, často nudné. Ač se jedná o poměrně, do silných témat zasazený, příběh, celkově mne nijak nezasahuje ani přes blízkost podobných témat. Holocaust je zde tentokrát pouze do nevýrazných obrysů použitá kulisa. Vyzdvihnout nemohu, s porovnáním třeba s Revolutionary Road, ani herecký výkon Kate Winslet, která více než výrazové prostředky vystavuje svoje tělo a zrovna tím si mě nezískává. ___ Na Oscarech pouze do počtu. 40%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1: Herecka v hl. ulohe Kate Winslet + 4 nominacie: Najlepsi film / Rezia / Kamera / Adaptovany scenar _______ Kate Winslet je jednoducho skvela a v tomto filme ukazala svoj herecky talent, jej postava Hanna je velmi presvedciva a ani na chvilu som nemyslel na to, ze je to Kate Winslet. Preto som rad, ze Oscara a aj Zlatych Globusov dostala. Filmu by som vytkol len prilis dlhy rozbeh milostneho vztahu medzi mladym Michaelom a Hannou, ale inac je to krasny a hlavne smutny film. _______ Kate Winslet - (Hanna Schmitz) +++ Ralph Fiennes - (Michael Berg) +++ David Kross - (Mladý Michael Berg) +++ Jeanette Hain - (Brigitte) +++ Susanne Lothar - (Carla Berg) +++ Bruno Ganz - (Profesor Rohl) +++ Produkcia: Anthony Minghella, Sydney Pollack, Bob Weinstein, Harvey Weinstein +++ Hudba: Nico Muhly +++ (Videl v kine 17.03.2009) +++ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Předčítač ve mně vyvolal spoustu otázek a rozporuplných pocitů. Michaelovo "souzení" Hanny totiž pomalu, ale jistě režisér přenechává divákovi. My sami se musíme rozhodnout, jestli dokážeme pochopit její chování, odpustit jí její činy, sympatizovat s ní, nebo potlačit nenávist a brát ji jako lidskou bytost. Vzhledem k Hannině více či méně očividné zrůdnosti (násobené jejím: "mám raději, když mi někdo čte") a vině, jsem během sledování příběhu dospěl možná tak k potlačení hněvu a akceptování její osoby jako člověka (faktem zůstává, že Daldry ji nijak zvlášť neobviňoval ani nebhajoval, ale snažil se divákovi nastítit její a posléze i Michaelův pohled na věc). Film je dost dlouhý, má pomalejší tempo, přesto však nemůžu říct, že bych se nudil. Příběh, hudba, kamera, práce maskérů a autorův záměr/hlavní myšlenka se mi líbily. Herecké výkony mi přišly takové zvláštní; Winsletová hrála dobře, přesto nijak převratně, Fiennesův výkon byl značně rozpačitý, ale zaujal mě David Kross, který mě sice z počátku štval už jen svojí přítomností, ale pak jsem si na něj zvykl a začal mu jeho roli opravdu věřit. Tenhle film není pro každého, přesto si myslím, že je rozhodně zajímavý a zaslouží si zhlédnout a zamyslet se nad jeho tématem. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (29)

  • Filmaři museli s natáčením počkat, až bude Davidu Krossovi (mladý Michael Berg) víc jak 18 let, aby mohl natáčet milostné scény. (Karlos80)
  • Stephen Daldry byl odhodlán obsadit do role mladého Michaela německého herce Davida Krossa. Ten byl pozván na několik hereckých zkoušek, aby se režisér ujistil, že jde o skutečně správnou volbu. (Taninaca)
  • Rozpočet filmu: 32 000 000 amerických dolarů. Celosvětové tržby: 108 901 967 amerických dolarů (datované k říjnu roku 2012). (chelseaman22)

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Kate zaskakuje za Nicole

Kate zaskakuje za Nicole

15.01.2008

Jakmile Nicole Kidman dotočila válečný velkofilm Baze Luhrmanna Australia, s nadšením se vrhla na další projekt, nazvaný mateřství. S manželem Keithem Urbanem očekávají potomstvo, což je určitě… (více)

Reklama

Reklama