Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Takto po rokoch, keď už reflektujem na Chlumského film, prvé čo ma napadne je to, že film strašne zostarol. Jeho koncept je priveľmi stroho a priamočiaro zosnovaný. Navyše, tematika odsunu židov je tak často rozoberaná a zo všetkých uhlov už pokrytá a odprezentovaná, že nejaké invencie a nápady a iné pohľady na túto katastrofickú udalosť v nej nenájdem. Keď ho však vezmem ako ojedinelý výpravný a profesionálnejšie dotovaný projekt, tak už ako ojedinelý možno vyznie. Je dobré, že prvopočiatočné zámerné členenie postáv nahradí v druhej polovici trošku nepredvídateľnejší ruch. Predsa len, film naberie grády, zvyšujúci sa pátos nie je tak účelne zavádzajúci a hrajúci na istotu a historickú zrozumiteľnosť. Práve také prístupy históriu i umenie dokáže konieckoncov najviac devalvovať. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi pekný, dojímavý a smutný príbeh s tematikou antisemitizmu, ktorá ma odjakživa zaujíma, no boli chvíle, kedy som mala problém dostať sa naplno do deja. Kinosála a jej čaro máva na mňa zväčša veľký vplyv, no tu to až také silné nebolo. Inak oceňujem filmárske kvality tohoto slovenského filmu. Ťažké rozhodovanie medzi 3 a 4*, momentálne dávam teda "iba" 3*. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, tak to som naozaj nečakal. Dlho som sa tomuto filmu vyhýbal, lebo som mal pocit, že sa toho o holokauste točilo na môj vkus až príliš. Ale napokon som sa k tomu dostal (hoci až po rokoch) v rámci TV programu, a musím uznať, že strastiplná cesta Martina Friedmanna bola skutočne zaujímavá. Páčilo sa mi, akým štýlom bol tento film poňatý, keďže to pôsobilo veľmi realisticky. Martin bol dobrák, tak trochu naivný (občas viac ako len trochu), ale hlavne si nepripúšťal, že by mohol Židov strhnúť taký ťažký osud. Jeho putovanie po rôznych miestach prinieslo množstvo pohľadov na túto problematiku a Martin postupne precitol a dospel. Samo Spišák bol v tejto hereckej úlohe vynikajúci! Ale celkovo ma atmosféra tohto filmu bavila a pre mňa je to zatiaľ jeden z TOP filmov o židovskej otázke počas WW2. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film jsem právě viděl a říkám si, k čemu se "nově" točí příběhy z druhé světové války, které mají v sobě pár pěkných scén, fíglů, ale k čemu to má posloužit? Co to má udělat s dnešním divákem - začátečníkem? A tím, co už viděl dost válečných dokumentů a filmů? To má sledovat další a další režisérské etude? Nemusí, ale tím pádem proč na to přispívá veřejnoprávní televize? ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Už dlouho u nás nevzniklo dílo tak poctivé a s tak silným příběhem. Pro režiséra Jiřího Chlumského jde dokonce o jeho zatím nejlepší film. ____ Jistě, je to tisící dvacátý druhý příběh o židech za holocaustu, ale nakonec je v umění vždy nejdůležitější nikoli ono "co" ale "jak". A Nedodržený slib vypadá jako cosi zapomenutého v 80. letech, kdy díky Barrandovu mohla vznikat dobrá žánrová díla, a "koncentráčnický" či "partyzánský" film jsou žánry, které vyžadují řemeslo a produkční zázemí. Od starých filmů z osmdesátek se Nedodržený slib liší hlavně technicky, vynikajícím zvukem. Ale objevují se tu i dříve zakázané či problematické motivy, jako jsou vyznání víry či tematizace Tisa jako kněze. ______________ Připadá mi hrozné, že Česká televize, která byla koproducentem Nedodrženého slibu, z malicherných důvodů zabila jeho propagaci. Komusi z ČT se znelíbil kdosi z tvůrců filmu a nasmlouvané pouštění upoutávek bylo z největší části přesunuto do absurdních nočních a ranních hodin, kdy se na televizi skoro nikdo nedívá. Byrokrati si odškrtli kolonku "propagační penzum splněno", ale že přitom poškodili dílo, na které můžou být pyšní a které dokonale splňuje kritérium veřejnoprávnosti. Nikdy mě nepřestane překvapovat taková lidská malost, že někdo takhle zlomyslně zničí práci lidí, s nimiž přitom má (smluvní) povinnost spolupracovat. Kontrast vynikne zvlášť, pokud porovnáme, jak se k Nedodrženému slibu chovají na Slovensku a u nás. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • V povojnovej scéne, keď sa Martin vracia domov, má na sebe uniformu, na ktorej je opasok s prackou, ktorá sa používala až od konca 50-tych rokov. Na lodičke má odznak používaný až od 60-tych rokov. (abraxas)
  • Martin Friedmann si i po válce ponechal své nové příjmení Petrášek a toto příjmení převzal i jeho bratr Vilo. (c.tucker)
  • Na žádost Martina Petráška byla ve filmu vzpomenuta i scéna, ve které si partyzánský vůdce nechává vytrhnout zdravý zub. (Devitka)

Reklama

Reklama