Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že ve filmu o záchraně stovek tisíc Číňanů jsou skoro všechny ty nešťastné umírající, vražděné nebo prchající oběti, které Japonci snad ani nepovažovali za lidi, jen jakýmsi šumem v pozadí. Prim hrajou bílí Evropané, kteří Číňany zase vnímají jako přihlouplé děti, co nedokážou správně servírovat víno, ani hajlovat. ___ Strašlivě přezíravé, až odporné. ______Brala bych, že to byl tehdy běžný vztah Evropanů k Číně, zvlášť když šlo o úředníka nacistického Německa, jenomže tenhle namyšlený postoj převzal i film samotný. A tak jediné čínské postavy, které vystupují z davu, jsou trochu legrační šofér německého šéfa a krásná, leč statečná dívka - bože, takové stereotypy! ___ Připadá mi, že film zachází s historií velice volně, protože hodně momentů mi přišlo neskutečně přehnaných, například zázračná záchrana z rozstřílené lodě, schovávání 800 vojáků na půdě školy, příjezd mezinárodního tisku přesně v ten moment, kdy to dokáže zvrátit už ztracenou situaci ... atd. Ale nevím, tuhle historii neznám a ve válce se dějí neuvěřitelné věci. ____ Film je ve své podstatě rasistický. Když tohle odmyslím, je to nadprůměrně natočené drama o neústupnosti a morální povinnosti. Scény, kdy ulicemi Nankingu prolétávaly Zera, měly až dokumentární věrohodnost. /21. 8. 14./ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na Německou produkci hodně solidní nadprůměr. Absurdita některých scén je neskutečná. Záběr, kdy se uprlíchlíci schovávají před nalétávajícími střemhlavými bombardéry D3A VAL pod vlajku nacistickou s hákovým křížem je jednou z nich. Stejně tak mrazí při závěrečných titulcích, kdy se člověk dozví o poválečném osudu Johna Rabe. Překvapil mne i Steve Buscemi, kterého moc nemusím - ale roli doktora jsem mu uvěřil. Já nechci hodnotit tohoto statečného muže (ač nacistu). Ale s nímek o něm. Předválečná Čína a invaze Japonského císařského vojska byla dobře zpracována. I poměry v rámci vyhrazené zóny. Asi by se dalo lecos vytknout, ale beru v potaz že snímek netočili Američané, ale Němci. Na 4 hvězdy tomu něco málo ale chybělo ...Přesto doporučuji shlédnout už jen kvůli Nankingu.. ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1226. hodnocený film: Film, který ve mě zanechal rozporuplné myšlenky i názory. Na jednu stranu musím uznat, že se film dotýká svým tématem ožehavého tématu japonské krutovlády nad čínskou provincií Nanking. Na druhou stranu jsem byl nespokojen s výběrem herců a přišlo by mi vhodnější do rolí postavit nějaké neznámé herce namísto hvězdných Stevea Buscemiho a Daniela Brühla, kteří neměli dostatek prostoru ukázat své velikášství. Na druhou stranu musím ocenit skvělé kostýmy a navození dobové nemohoucnosti zvrátit osud. V tomhle byl film asi tím nepřínosnějším. Nakonec jsem se rozhodl slevit ze svého původně zamýšleného hodnocení na 3*, které hodnotí film jako průměrný. V rámci žánru se jedná o průměr, ale jako dokument by snímek asi nemohl uspět už vůbec. 3* ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

O tzv. nankingském masakru jsem, přiznám se, do zhlednutí tohoto filmu skoro nic nevěděl a ač film v tomto směru netlačí příliš na pilu, přesto mě docela zasáhl. To samé platí o postavě Johna Raaba, „nenapravitelného umíněnce“, pod jehož vedením se v rámci Nankingské bezpečnostní zóny podařilo zachránit životy okolo 200 tisíc Číňanů. Není přitom asi úplně správné tuto postavu přirovnávat k Oskaru Schindlerovi, jak se tu objevuje v některých komentářích. Ano, oba byly Němci a oba byli členy NSDAP. Ale John Raab, jak jej líčí tento film, byl svým způsobem anglický gentleman, což se tedy o Oskaru Schindlerovi asi úplně říct nedá. Přesto není pochyb, že Raabovi jeho postavení Němce při plnění jeho poslání v Nankingské bezpečnostní zóně velmi pomohlo. Říká se tomu historický paradox, a patří k nim i to, že John Raab, jak se dozvídáme ze závěrečných titulků, byl po návratu do Německa zatčen gestapem, aby jej po válce pro změnu západní spojenci odmítli zbavit nálepky nacisty. Některých paradoxů můžeme být svědky i v tomto filmu. Mezi ten nejsilnější asi považuji scénu, kdy se čínští obyvatelé Nankinku na popud Johna Raaba schovávají pod velkou nacistickou vlajku s hákovým křížem (kterou dotyčný ve zde jím vedené pobočce Siemensu doposud odmítal vyvěsit), aby se tak zachránili před bombardováním japonských letadel. Hodně působivá scéna... ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Hustý film o masakru, o kterém se neví vůbec nebo v lepším případě skoro vůbec, což je prostě špatně (nabízí se zde otázka, kdyže ta druhá světová vlastně začala).Veliká obžaloba SN a vůbec selhání diplomacie. Máloco Vám znechutí japonský národ jako tohle. Z některých scén se budete dostávat horko těžko. Pět hvězd nedávám pro určité utahané, zejména diskuzní chvíle, které byly tak trochu kýčovité, přesto je to hodně dobrý a zejména hodně důležitý film. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Po konci 2. světové války Spojenci popravili osoby zodpovědné za Nankingský masakr. Byli to generál Iwane Macui a generálporučík Hisao Tani. Ostatní trestu unikli. (Petulka88)
  • Keď sa John Rabe objíma so svojou manželkou na konci filmu, môžeme si všimnúť, že v jednom zábere má žena v pravej ruke kabelku, ale v nasledujúcich záberoch už ju nemá. (Johnny.ARN)
  • Podporučíci císařské armády Takeši Noda a Tošiaki Mukai spolu soutěžili o to, kdo z nich zabije víc čínských civilistů. O tomto "sportovním" klání denně informovala japonská média, včetně jejich fotek s usekanými hlavami obětí. Každý měl na svém kontě přes sto obětí. Po válce byli zastřeleni popravčí četou. (Petulka88)

Reklama

Reklama