Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dráma z obdobia tesne pred začiatkom 2. svetovej vojny, keď Japonsko napadlo Čínu, kontrétne mesto Nanking. Kvalitne natočená dráma nás oboznámi s veľkým človekom, ktorého meno mi deteraz nič nehovorilo. Vo filme sa hovorí niekoľkými jazykmi, preto odporúčam pozerať v pôvodnom znení. Predstaviteľ hlavnej úlohy U.Tukur bol dobrou voľbou, pretože je presvedčivý a v našich končinách neznámy. V menšej úlohe sa blysne čoraz obsadzovanejší D.Bruhl a S.buscemi si strihol zaujímavú úlohu doktora. Oceňujem plynulé prechody z dobových záberov k záberom filmovým a kvalitnú hudbu, prevažne piano. Za najsilnejšiu scénu považujem hľadanie strateného osobného šoféra a jeho následná poprava mečom, ktorej bol svedkom. Film určite pripomenie Schindlerov zoznam a aj keď tento film ťahá za kratší koniec , určite nesklame. Predsa len, porovnávame ho s tým najlepším čo v svetovej kinematografii vzniklo. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Film ako oslava a vzdanie hold človeku - nemcovi - člena fašistického Nemecka, ktorý zachránil mnohých číňanov ( aj za pomoci ďalších osôb) pred vyvraždovaním japoncami.....a treba priznať že poctu a akúsi oslavu svojej osoby si patrične zaslúžil svojimi skutkami a obetovaním sa pre čínsky ľud......Hodnotím však film a nie veľkosť človeka a jeho skutkov. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Masakr v čínském Nankingu resp.jeho obsazení japonskou armádou bylo počáteční fází 2.světové války v Asii. A John Rabe, papírově nacista a šéf místního Siemensu, byl čestný chlap, který se postaral o ochranu nejen svých zaměstnanců, ale i dalších stovek tisíc Číňanů v jím vytvořené bezpečné zóně chráněné pod vlajkou s hákovým křížem. A o tom je tento film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

John Rabe byl možná o něco morálně výraznější postava než Schindler, protože jednal zcela nezištně, ale film sám už tak výrazný není. Co do obsazení není co vytknout a k výbornému Tukurovi se přidali i Buscemi s Brühlem, nicméně ani oni nedokázali překrýt hluchá místa, která se hromadila zejména v první polovině. Každopádně jakmile Japonci obsadili Nanking, nabral děj tempo a Gallenberger rozehrál poměrně slušné a syrové válečné drama citlivě prokládané dobovými záběry, během něhož člověk občas nabyl přesvědčení, že Japonci byli mnohem větší hovada, než samotní Němci. Škoda první poloviny a intenzity, která mi tu přeci jenom trošku chyběla. I tak se ale jedná a slušnou práci. John Rabe byl frajer. 65% ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

O Nankingském masakru jsem do tohoto filmu nevěděla vůbec nic...teď už vím a jsem za to ráda, protože tento smutný a drastický příběh na mě svým způsobem zapůsobil i víc než Schindlerův seznam. Ulrich Tukur zahrál německého nacionalistu Johna Rabeho, který přes všechny hrůzy kolem sebe přece jenom ještě choval naději ve své ideály (dopis Hitlerovi), úžasně a jeho postava byla plná lidskosti i jakési naivity a tvrdosti. Steve Buscemi ve vedlejší roli zaujal především svéráznou interpretací písně "Hitler has got just one ball". Kameraman dokázal všechny ztvárněné hrůzy zachytit i poeticky - např. scéna se stínáním hlav nebo přechody z černobílých obrazů do barevných. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Přesný počet obětí tzv. Nankingského masakru není dodnes znám. Odhady se pohybují od 260 000 do 430 000 zmasakrovaných civilistů. (Petulka88)
  • Keď chcú japonskí vojaci nasilu preniknúť do bezpečnej zóny, má dôstojník, ktorý ide vydať príkaz na paľbu, v jednom zábere ruku hore. V nasledujúcom, keď je záber od jeho chrbta, ju má dole, no hneď v ďalšom ju má opäť pripravenú na vydanie rozkazu. (Johnny.ARN)
  • Keď sa John Rabe objíma so svojou manželkou na konci filmu, môžeme si všimnúť, že v jednom zábere má žena v pravej ruke kabelku, ale v nasledujúcich záberoch už ju nemá. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama