Reklama

Reklama

VOD (1)

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

tron 

všechny recenze uživatele

„Podľa mňa nám robí službu.“ Obávam sa, že veľmi... hm... štandardné. Chcel by som povedať, že Michael Caine to dal, kým režisér a scenárista nie, ale vlastne to nedal ani Caine, ktorého mám rád, ale teraz len stojí v zábere a je skôr Caineom, ktorého si väčšina z nás váži, než že by podával nejaký „extra iný“ výkon. Ostatní sú len do počtu, režisér sa (miestami takmer doslovne) topí v chaotickej noci, takže nevieme, čo sa deje (toto za plus naozaj nepokladám). Záverečná „apokalyptická“ akčná pouličná scéna potom iba potvrdila, že tvorcovia sami nevedeli, o čom chcú rozprávať. Mám rád filmy o pomste. Ale iba ak sú dobré. MUŽA V OHNI pokladám za dobrý revenge movie, detto prvé PRIANIE SMRTI s Bronsonom. HARRY BROWN je však veľmi... hm... štandardný. Zjednodušujúci scenár (je to o „obyčajnej“ pomste, filozofickej otázke „Kde to skončí?“ alebo o tom, že „systém“ nikde na svete nemá šancu ochrániť nevinných?) si tiež nikto z tvorcov zarámovať nedá. Miestami až prehnane pochmúrna snímka chytí tempo raz za 20 minút, kedy Harry Brown chytí odporného mladistvého zlosyna a mučí ho, ale aj tieto scény boli byť tvrdšie. HARRY BROWN je tak len jeden z miliónov filmov kinematografie, kĺžucich po povrchu. Škoda, že má Caine potrebu účinkovať aj v takých (pod)priemerných látkach... ale on ju mal vždy (viď. ČEĽUSTE IV: ODPLATA). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na moje počudovanie výborne poňatý revenge snímok, zobrazujúci spôsob spáchania pomsty, ktorého priebeh mal rozhodne väčšiu hlavu i pätu, ba dokonca je z môjho pohľadu reálnejšie vyobrazený, ako v podobnom počine Gran Torino. Ale aby som bol "presný", ani jeden zo snímkov si nie je nič dlžný. Skutočne výborne dostatočne temne podaný thriller so solídnou kamerou i hereckým obsadením. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že zdejší komentáře jeden z nejkontroverznějších britských filmů současnosti uctívají jako divácky vstřícnou žánrovku. Narozdíl od obecného přesahu Eastwoodova "Gran Torino" přichází v "Harry Brown" s konkrétní odpovědí na konkrétní problém. Filmové reakce na kriminalitu britské mládeže nejsou ojedinělé (např. Eden Lake), ale tento film k celé otázce přistupuje s vypěněnou radikálností. Za pomoci exploatačních prvků (vyobrazení feťáků jako psychopatických trosek, byrokratická neschopnost policie, populistické ospravedlňování hrdinových činů, křiklavě idylický závěr) a autority ikonického britského herce spojovaného se starými dobrými časy vzniklo vyprávění, které diváky utvrzuje v tom, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Zatímco letitý drsňák Eastwood na stará kolena přijímá cestu sebeobětování a klidné síly dřívější bonvián Caine (Alfie, Italian Job) sahá po zbrani a ve stylu "Rambo: Do pekla a zpět" ukazuje mladým idealistům, že jediným řešením je nelítostný atak. Když se takto vyjadřuje senilní Stallone k situaci na druhém konci světa, lze to brát s pousmáním jako žánrovou stylizaci, ale v případě "Harryho Browna" se jedná o postoj k domácí situaci, který nevíc bude s tamními diváky silně rezonovat. Film nevyjadřuje postoj jednoho sebestředného dědka uvízlého v době své největší slávy, nýbrž odpovídá náladám publika, které již má dost situace ve svém okolí a nevidí již jiné východisko, než to zde předestřené. A právě proto je "Harry Brown" stejně jako brazilská fašistická "Elitní jednotka" mrazivá dobová výpověď a ne nějaká žánrovka. V momentě, kdy společnost dospěje do stádia, že uctívá tento přístup k věcem, nelze než cítit strach a krajní zneklidnění. Z tohoto hlediska je "Harry Brown" stejnou mírou vynikající film i odpad. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Především tu Michael Caine nakope zadek několika výrostkům s kapucou, ale nelze si nevšimnout, jak jednoznačným způsobem je tu líčen policejní aparát - jako složka systému, která naprosto selhává ve své úloze. Je pak jedině logické, že zastoupit ji musí někdo, kdo stojí právě mimo aktivní společenskou vrstvu, tedy důchodce. Vůbec celé je to především boj mezi složkami, stojícími jaksi stranou, aktivně nepřispívajícími do hnacího motoru systému (ať už z důvodu sociální vyloučenosti, nebo věku). Řešení, které Harry Brown nabízí, je z mého pohledu poměrně odvážnou fackou socialisticky přemýšlící Británii, která se díky svojí poněkud přehnané toleranci a otevřenosti vůči přistěhovalcům a nepřizpůsobivým musí zabývat podobnými problémy. Idylické vyústění souboje proti zlu, soutředěného do jednoho sídlištního podchodu, může působit až stařecky naivně, ale co bychom to tvůrcům neodpustili. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Michael Caine podává vynikající výkon v roli starce, jenž nehodlá pouze mlčky přihlížet násilí, které jej obklopuje. Jen nerad bych se dožil toho, že by to třeba v našem městě vypadalo podobně, jako tam, kde žije jím ztvárněná postava Harryho Browna. Film je to do jisté míry syrový, ale o to opravdověji vyznívá. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Jednu z postáv mala pôvodne stvárniť Katie Jarvis, kvôli tehotenstvu sa však vo filme neobjavila. (vander19)
  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)
  • Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice. (Lumberjack)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama