Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o mě, tak nám Harry Brown prokazuje laskavost. Rázná a úderná odpověď britské kinematografie na rozvleklé Gran Torino. Oproti rasistickému dědkovi má zde hlavní hrdina, v podání excelujícího Michaela Cainea, velmi osobité a na první pohled uhrančivé charisma. Nesnaží se mládež převychovávat, neboť moc dobře ví, že v této době je to téměř nemožný úkol. Jeho jediným cílem je ochránit své bližní a zamezit zlu, které pouliční gangy rozsévají skrze ulice Londýnského předměstí. Debutující režisér Barber se navíc nebojí jakékoliv kontroverze a tak bez obalu ukazuje krutou, ale pravdivou skutečnost o násilném realitě za oponou mediálních lží. A to si zaslouží potlesk. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Některé komentáře srovnávají film s mnohem známěnějším Eastwoodovým Gran Torinem. Postavy obou důchodců, kteří se rozhodli postavit bezpráví a zastavit řádění zločineckého gangu, k tomu poněkud svádí, osobně ale považuju tématickou zpřízněnost obou snímků za zavádějící. Britský snímek rozvíjí tradici příběhů o osamělém mstiteli, který vezme spravedlnost do svých rukou a čistí ulice velkoměsta od zločinu. Tohohle námětu, kdysi tak populárního ve westernovém žánru, se nově chopil Michael Winner, když natočil Přání smrti. Tenhle kousek se v neklidných 70. letech, kdy zločinnost v New Yorku vymkla v řadě čtvrtí jakékoliv kontrole, stal ve Spojených státech mimořádně populární a vedl hned k několika pokračováním. Dýchavičný Harry, který si po vraždě svého přítele rozpomene na léta strávená ve vojenském námořnictvu Jejího Veličenstva, má i přes pokročilý věk dost přesnou mušku na to, aby povážlivě zredukoval počet členů gangu mladistvých, který kontroluje rozsáhlé sídliště na předměstí. Harryho Browna považuju v rámci této kategorie filmů za nejlepší kousek, a to nejen díky hereckému výkonu slavného filmového veterána Michaela Caina v hlavní roli. Kvalitní je i scénář, který dobře pracuje s emocemi a pečlivě dávkuje napětí. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělé zejména díky výkonu Michaela Cainea. Úplné dokonalosti zřejmě zabránil ne zcela super scénář, v realizační fázi nevidím chybičku. Námět je nesmírně chytlavý, nemotivovaného násilí kolem máme všichni až nad hlavu. Je celkem jedno, jestli je spouštěcím mechanismem nuda ovládající bandu na ulici nebo zápas nějakých fotbalistů proti nějakým fotbalistům, všem těm hlavním protagonistům většinou všichni přejeme, aby od zdánlivě bezbranných obětí dostali pořádnou ránu do zubů , když už na to nestačí policie. Takové filmy se líbí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna na motorce je nejlépe nasnímaná scéna letošního roku, Caine je nekompromisní jako málokdo v poslední době a vůbec je to po sedmdesát minut na čistých pět hvězd. Jenže pak se to začne kazit a finále v hospodě to zazdí zcela. Zůstat to v "civilní rovině" penzista versus místní omladina před činžákem, tak bych byl ve výsledku mnohem spokojenější. PS: Srovnání s Gran Torinem je chtě nechtě nutné. Ač jde ve výsledku o úplně jiné žánry, tak přeci jen Eastwood pracoval a dost sázel na to, že od něj všichni očekávali právě to, čeho se jim dostane od Harry Browna. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ten závěrečný odskok do "většího měřítka" sice mohl být o něco jemnější (a triky méně okaté), nic to ale nemění na tom, že je Harry Brown velice sugestivním a skvěle natočeným thrillerem s neselhávajícím Cainem v hlavní roli. Opravdu bych nechtěl žít ve světě, kde se něco takového může odehrát. Ou... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)
  • Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice. (Lumberjack)
  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno