Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument bere dech, tomu by člověk ani nevěřil, že toto se děje v dnešní moderní, civilizované společnosti. To finální odhalení bylo opravdu drsné, měl jsem co dělat abych se udržel a dodíval se. Těm zodpovědným lidem za tyto zvěrstva přeji pomalou a bolestivou smrt a doufám, že na každého dojde. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Tenhle skvělý dokument, který posbíral již kolem 50ti cen na různých festivalech se musí vidět. Slova zde nestačí. Připravte si kapesníčky a koukejte jak se japonci chovají k delfínům a jiným živočichům. Lidé co film natáčeli mají můj velký obdiv jak riskovali doslova své životy pro dobro přírody. Jak jsem snímek viděl tak jsem si říkal, že mi už ani není líto dvou atomových bomb které na Japonsko spadlo za druhé světové války. Američani mohli přidat další. ()

Reklama

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Od počátku přiznanej aktivistickej dokument, kterej však nepůsobí pouze tím, jak moc šokující informace objevuje, ale také tím, jak je to zatraceně dobře natočené. Přebírá to prvky z hraného filmu a televize (např. skrytá kamera, reality show) a přitom to perfektně graduje - čímž se snímek dělí do třech částí. Divácky je to jeden z nejvděčnějších dokumentů poslední doby a přirovnání, že The Cove je agentem Bournem dokumentů opravdu sedí - adrenalin to vypumpuje spolehlivě. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jsem pohoršen, šokován a otřesen ze záběrů, které jsem shlédl. Potkat někde ty lidi na ulici, tak bych jim zpřelámal hnáty. Je až neskutečné, co se v japonském Taiji (městě, které na první pohled vypadá, jako by velryby a delfíny milovalo) děje. Po shlédnutí tohoto filmu mi bylo ještě dobrých pár hodin pěkně ouzko. PS: rozhodně stojí za to vydržet až do úplného konce. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z úžasných dokumentov, ktorý vás donúti zamyslieť sa. Aký masaker dokázali Japonci tajiť pred svetom, sa nám za dramatických okolností snaží priblížiť skupinka odvážnych ochranárov. Napínavé je najmä tajné, nočné osadzovanie skrytých kamier na dobre stráženom mieste, ktoré naplno ukáže krutosť a brutalitu o ktorej nevedelo dokonca ani mnoho obyvateľov mestečka Taiji. Nikdy som v obchode delfínie mäso nevidel a ani by som si ho zo zásady nekúpil. Ak by sa takto zachoval každý, bolo by po biznise. Je dosť zdravých rýb z umelých chovov. Držať v zajatí či delfináriu delfínov, ktorí denne naplavú aj 100 km, je asi nereálne, alebo brutálne nákladné. Napriek tomu už roky snívam, že pôjdem na dovolenku na miesto, kde je aj delfinárium. Naživo som totiž tohto inteligentného tvora ešte nevidel. Je mnoho prípadov, keď delfíny zachránili ľuďom život, či už pred žralokmi alebo utopením. Zabíjať takého tvora je neodpustiteľný hriech. Počuli ste už o samovražde delfína? Tu o nej počuť budete. Najviac ma asi zabili zábery na delfinárium, ktoré sa na jednej strane prezentuje láskou k týmto tvorom a ich odvrátená strana vám v tom istom delfináriu ponúkne delfínie mäso. Jeden z mála filmov, ktorý vďaka tomu, že vznikol, pomohol niečo zmeniť. 100% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama