Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V království, kde král jezdí jen na lovy, prosí netrpělivá královna svatou Kryšpínu o miminko. Když jí dojde trpělivost, obrátí se na čerta, žijícího nedaleko ve starém rozpadlém mlýně a královně se zakrátko narodí holčička. Malá princezna vyrůstá po boku Štěpána, který je synem královniny komorné a časem se do sebe zamilují. Když vyjde najevo, že královna podepsala smlouvu s čertem a princezna se má stát v den svých osmnáctých narozenin Luciperovou nevěstou, uspořádá král ples, kde se má Štěpánka zasnoubit s princem z jiné země a tak uniknout svému osudu. Jedním z nápadníků je i Luciper, kterého však Štěpánka odmítne. Ten ji zakleje do přízraku, zjevujícího se pak každou noc na terasách zámku. Štěpán se ji rozhodne vysvobodit a pustí se do boje proti peklu. Svou odvahou a především silou své lásky vykoná tři úkoly, které mu čert zadá. Při posledním úkolu svou chytrostí přemůže dokonce i samotného Lucipera a svou Štěpánku vysvobodí z moci pekla. Oba je pak čeká krásný a pohádkový život. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Svatá Kryšpína, jejíž mluvící soška hraje v pohádce důležitou roli, se podle náboženských záznamů měla jmenovat Kryšpína Tagorenská. Žila v Tagore v Numidii (dnes Taoura v Alžírsku) v severní Africe. (Nick321)
  • Protože filmaře neměli dostatečný rozpočet, přispěl režisér Troška filmu pěti miliony korun, které získal jako porotce v Talentmanii (2010)na Nově. (Allica)
  • Stráž na zámku ztvárnila skupina historického šermu Páni z Kolína. (Pullmannka)
  • Pod stejným názvem vznikla v tehdejším Československu již pohádka Čertova nevěsta (1975). (M.B)
  • Motiv třetího úkolu již byl použit u pohádky Chytrá princezna (1984), kde se ho také zhostil František Němec. (Aridara)
  • Režisér Zdeněk Troška spolupracoval se herečkou Sabinou Laurinovou už během natáčení pohádky Z pekla štěstí (1999) a jejího pokračování. (LEGACY)
  • Při natáčení scény odchodu na ples zaútočila na přítomné dámy vosa. Z nějakých sedmadvaceti si vybrala právě královnu (S. Laurinová) a zapadla jí do dekoltu. Zanechala tam několik žihadel, místo samozřejmě oteklo, ale natáčení ani zdraví herečky to nijak nepoznamenalo. (Robbi)
  • Kostýmy k pohádce byly zapůjčeny Státní operou - předtím byly využívány ve hře Manon Lescaut. (Robbi)
  • První scénář k pohádce byl napsán 15 let před jejím ztvárněním. Troška ho měl posléze natáčet v roce 2008, ale to chyběly peníze. Když se konečně sešlo nezbytných 36 milionů, během čtyř měsíců byl upraven scénář a mohlo se začít. (Robbi)
  • Na Buchlovicích se točilo po nedorozumění s vedením zámku za plného provozu, ale návštěvníci dle režiséra byli velice vstřícní. Na Ploskovicích, kde byly využívány výhradně interiéry a přízemní grotta, podobné problémy nebyly. (Robbi)
  • Ani Eva Josefíková, ani Václav Šanda neuměli jezdit na koni, před natáčením museli absolvovat intenzivní čtyřtýdenní trénink, protože ani jeden nechtěl být v jejich první "dospělé" scéně zastoupen dublérem. (Robbi)
  • Pro roli Lucipera se od počátku počítalo s Františkem Němcem, role mu byla psána přímo na tělo. (Robbi)
  • Kulisa Čertova mlýna se nacházela v Židově strouze u Bechyně a ona povodeň byla třímetrová přívalová vlna, která dle slov režiséra Trošky odplavila čertův příbytek snad až do Orlické přehrady. (Robbi)
  • Poměrně nákladný film obsahuje na 195 trikových záběrů, což odpovídá přibližně 20 minutám filmu. Záběry byly vytvořeny pod vedením zkušeného Borise Masníka v pražském studiu UPP. (Coldrex)
  • Natáčení snímku probíhalo po dobu 39 dnů, a to na zámku Ploskovice, zámku Buchlovice, na zřícenine hradu Choustník či nedaleko Týnu nad Vltavou. První klapka podla 25. července v lokalitě Židova strouha u Bechyně, poslední pak 17. září téhož roku v barrandovském ateliéru č. 4. (M.B)
  • Film získal dve ceny na MFF v Minsku - hlavnú cenu v sekcii filmov pre deti a mládež od odbornej poroty dospelých aj od detskej poroty. (Raccoon.city)
  • Aby víla Leknína mohla tancovať a nemala v pozadí viditeľné autá, musela polícia zastaviť dopravu. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama