Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdička za to, že mám tyhle příběhy rád. Det okända není originální (a zejména nemá ani trochu originální závěr), ale přinejmenším v první polovině skvěle funguje. Je dobře, že ruční kamera tentokrát nebyla v ruce jednoho z účinkujících. Několikrát se povedl velice atmosférický záběr (přelet nad nádobou s nalezenou organickou věcí na konci prvního dne - brrr!) a dařilo se i po stránce hudební. Dialogy místy tahají za uši, ale nejde o nic, co by nešlo v žánru překousnout. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

To, že severské hory majú svoje temné kúzlo nám v minulých rokoch opakovane predviedla nórska hororová produkcia a na atmosfére ponurého, nevyspytateľného lesa stojí aj švédsky The Unknown z roku 2000, ktorý bol nakrútený tri roky pred typovo trochu podobným nórskym Villmarkom. Mne Det okända vo viacerých ohľadoch pripomínal Carpiho kultovú Vec - tá sa však na rozdiel od neho odohrávala prevažne v interiéri a ďalší zásadný rozdiel medzi oboma snímkami spočíva v rozpočte. Carpenterov majsterštyk či jeho svižný remake z roku 2011 boli vysokonákladové filmové projekty, takže za pár tisíc švédskych korún natočený Unknown sa im po trikovej stránke pochopiteľne nemôže reálne rovnať. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

SPOILERY___ Snaha o realističnost se myslím povedla. Herecké výkony působí jako nevýkony, tudíž dobře a přirozeně. Líbí se mi postupná gradace, dokonce jsem si i zvykl na tu roztřepanou ruční kameru. Jednoduše atmosféru to má velmi drtivou. Co však trochu kazí celkový zážitek, je příběh. Máme pětici vědců, kteří se dostanou do zapomenuté oblasti Švédska, tam objeví cosi položivého a něco neznámého (možná nějaký parazit nebo vir, kdo ví). Ten si libuje v horkých oblastech a způsobuje změnu chování svého hostitele. Máme první zádrhel: když ten brouk zlikvidoval všechny larvy, měli by se tedy navzájem taky pozabíjet, ne? Další chybou je chování postav. Já osobně, kdybych si měl s něčím podobným poradit, ihned bych se snažil dostat někam, kde seženu pomoct. A to bez ohledu na to, jestli startuje nebo nestartuje auto. Jako celek na mě Okanda působí určitě nadprůměrným dojmem a pro fanoušky Záhady Blair Witch nebo The Thaw doporučuju. 65% ()

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Námět je teda hodně okoukaný, ale příklad uvést nemohu, protože bych vyzrazoval souvislosti =). Prostředí je krásný, Skandinávii mám hodně rád a les je jedno z mých nejoblíbenějších hororových prostředí vůbec. Herci jsou docela fajn, SPOILER ale trochu mě mrzí, že na nich nešla moc poznat ona změna a pak taky odlišná délka proměny u jednotlivých členů (ikdyž o době napadení se dá u Thomase spekulovat) ... KONEC SPOILERU Ze zkušenosti s podobnými snímky se mi zdá, že když je to vedeno pouze formou zážitku a nejsou nám oznámeny skutečnosti kolem, je to lepší. Forma natáčení, kdy je to vedeno ve stylu přítomného kameramana, který ale není jednou z postav, má svoje klady i svoje zápory. Co se kladů týče, mizí tím otázka, proč to daná osoba točí, ikdyž jí už jde o život a taky můžeme sledovat dění nehledě na to, kde se pohybují ostatní postavy. Atmosféra byla výborná ale k plnýmu počtu tomu chybělo z mého pohledu trochu více agresivity, strachu a špetka něčeho, čím by se mi to výrazněji zapsalo do paměti. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu se inspirovali všude, kde se jen dalo a je to hodně vidět. Ale to vůbec nevadí, protože to zde je ku prospěchu věci. Děj je hodně prostý a nic moc neodhaluje ale za to atmosféru má parádní. Několikrát mi opravdu naskočila husí kůže a to je dobré znamení. Napětí se kvalitně udržuje až k prozrazení pointy po jejíjž odhalení jsem to už jen bohužel dokoukával a to byl nejvetší rozdíl oproti Blair Witch. Ještě abych nezapoměl na neskutečně blbé dialogy a trošku nesympatický výběr herců ale i tak dávám výborné 3*. ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama