Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

darkrobyk odpad!

všechny recenze uživatele

Ukázková hovadina! Kameraman s Parkinsonem zachytil studentské cvičení bez šťávy a bez nápadu. Variace na Lupiče těl a podobné sci-fi snímky se opravdu nevydařila. I když se herci snaží, atmosféra strachu a napětí se nedostavuje. Trestuhodné nevyužití kulisy severského lesa je do nebe volající! Napětí a pocit ohrožení je zprostředkován létající kamerou, takže divák vidí jen barevné šmouhy. Místo střihu kamera švenkuje, až bolí oči. Autoři asi nikdy neslyšeli o L.Riefenstahlové, která přišla s prostřihy obrazu a změnila dosavadní statiku na dynamiku (ve 30.letech minulého století). Nudné trampování neoživily ani triky, ani gore efekty, o hereckých výkonech nemluvě. Horor? Ani omylem! Nejlepší je na celém filmu závěrečná píseň v titulcích - Bravo6 - You Lose Your Self, což ale na záchranu před odpadem nestačí. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nenápadná skandinávská hororová věcička s vynikající atmosférou a do zhruba poloviny a něco:) i dobrým scénářem, pak jako by někdo nevěděl jak dál a co s postavama a celé to sklouzne do jemné ( opravdu jen jemné, nic hrozného zase:) trapnosti. Řešení vztahů ve vypjatých chvílích má až komediální nádech, jinak je tam pár scén které jako by z oka vypadly profláknutému Blair Witch či o něco dražšímu Villmark, ale tak nějak jsem to čeka la nevadilo mi to. Během vydařené první půle jsem si říkal, že tomu snad napálím i plný počet, ale za tu druhou to vážně nejde. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Film založený na podobnom princípe ako Temné lesy (2003), ale kvalitatívne určite horšie. Dej bol dosť prostoduchý a aj keď sa podarilo vybudovať celkom slušnú atmosféru, všetko kazila roztrasená kamera. Neviem, necítil som tu takú dusnotu, ako už v spomenutých Temných lesoch. Koniec sa podľa mňa vôbec nepodaril, miesto toho, aby atmosféra ešte vygradovala, spadla na bod mrazu. Chcelo to nejaký lepší nápad. 60/100 ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Amatéřina s opravdu nízoučkým rozpočtem, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbilo... Klady a zápory jsou u mě takřka vyrovnané 50:50. Začneme s klady - seveřani opět ukázali že uměj tu chladnou, ponurou atmosféru, uměj nás donutit se bát a být napnutí jako struna. Zápory: opravdu mi ale už po půl hodině lezla na nervy ta kamera - nemůžu si pomoct, ty osobní konflikty a vztahy hlavních hrdinů byly fakt na ránu - řešili neustále úplné kraviny a taky mě štvalo že nám za celý film pořádně neukázali to "cosi" na které jsme byli celý film zvědavý. 50% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ono by to mohlo být celkem dobrý. Sice to s ničím originálním nepřijde a když se ukáže, čeho je tenhle horor verzí, tak je i jasné jak to celé skončí, ale stejně to mohl být celkem povedené. Leccos by se dalo odpustit. Ale to, že se po celou dobu děje jen to, co by kdekoli jinde byl jen úvod, to odpustit fakt nemůžu. Nejvíc mi tu ale stejně vadí ta příšerná kamera, která je tak moc rozklepaná, že v kdejakém found footage je ta kamera lepší - jenže tohle není found footage. Ok, rozpočet byl evidentně nízký, ale pořád to jde natočit jinak než takhle, ne? Tady ta kamera totiž naprosto celý film zabila, jelikož kazila jakékoli tvoření napětí, atmosféry nebo čehokoli jiného... 2* ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama