Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Táákže.. Okanda není vůbec špatný Film.. Jedná se o nízkorozpočták s né příliš kvalitním obrazem a Kamerou.. Také jsem si zavzpomínal na Villmark a Apollo 18. Něco venku mění chování postav.. Zvláštní druh jakéhosi Embrya, nevím co to bylo.. Každopádně Atmosféra místy slušná, Ale, že by mě to chytlo za srdce? To bohužél né ()

oje 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu s nálepkou „reálněji už to natočit nešlo“ mám trochu rozporuplné pocity. Celkem nudný začátek a alsheimerova kamera nepůsobí efektivně, jako spíš amatérsky. Nepřítelem se pak stává podivná nákaza, která rozhodně není takový strašák, jako kdyby okolo běham kdosi s pilou dvoumužnou. Ke konci už je to dějově lepší thriller s množstvím otazníků, morálními dilematy a kolotočem vzájemné nedůvěry, přesto tomu všemu hodně ubírá taková až moc jednoduchá a podomácká režie, která nenechala do atmosféry pořádně promluvit ani ty pěkné okolní lesy. Lepším lesním dobrodružstvím je klenot Záhada Blair Witch. Alternativa: Blair Witch Project, Villmark. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Blair Witch, ale není to Blair Witch... :-) Přesto je Det Okända slušná podívaná, která může děkovat hlavně nekonečným lesům, kteří dokáží navodit perfektní hutnou atmosféru, která se s přibývajícím časem mění čistě na paranoidní. Přesto jsem čekal, že to TO bude o něco překvapivější, stejně tak závěr jen tak prošumí do ztracena. Ale kamera, herecké obsazení nebo i utlumená hudba tu fungují na jedničku. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

No sakra, tak po dlouhé době jsem se zase bál. Tenhle nízkorozpočťák bývá hodně přirovnávanej k Blair Witch Project, což se na první pohled může opravdu zdát, ale tenhle film má svoji myšlenku někde jinde...napadají mne teď některé filmy ke kterým bych to mohl přirovnat ale neudělám to, protože by to byl spoiler. A tenhle film opravdu stojí za vidění, i přesto že ústřední myšlenka zase není úplně nejnovátorštější. Pětice biologů se vydává na výzkumnou expedici do rozlehlých švédských hvozdů poničených požárem...a začíná totální schizofrenní peklo. Lesy, samota, nejistota, strach z neznáma, strach z ohrožení a ze smrti, podezřívání, deprese. Herci na výbornou, fakt jim ty výkony věřím, super. Roztřepená amatérská kamera dotváří syrově realistický dojem ze sledování. Skandinávie je pro produkci těhle hororů jako stvořená. Doporučuju pro všechny, jak pro milovníky Villmark nebo zmiňovaného Blair Witch Project tak i pro všechny ostatní kteří milují filmy s atmosférou čirého ambientního děsu. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Blair Witch meets Invasion of Body Snatchers, akurát v nezáživnejšom podaní. Nízky rozpočet sa k tomu vyslovene hodí, ale celé je to zbytočne natočené ako taký „found footage“ s trasúcou sa kamerou, neustálymi detailným pohľadom na tváre hercov, no found footage to pri tom nie je, nakoľko ani jedna postava na kameru nereaguje. Na mňa to však hlavne vôbec nefungovalo ako horor, pretože inými vychválenú atmosféru som necítil ani za mak, napätie už vôbec nie, prostredie lesa bolo málo využité a v podstate sa ani nie čoho báť, nakoľko tu postavy na seba akurát divne zazerajú a upodozrievajú z toho, že už nie sú ... no nebudem viac spoilerovať, v úvode komentára vymenované filmy už prezradili aj tak viac než dosť. A teraz si predstavte, že niečo takmer na vlas podobné ako v tom druhom menovanom filme sa odohráva uprostred obyčajného lesa s asi iba piatimi postavami a natočené to je kamerou ako z Blair Witch. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama