Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tohoto snímku je převeliká škoda, protože kdyby na něm tvůrci ještě o něco víc zamakali, mohla to být další skvělá podívaná jako Blair Witch Project. Bohužel, Det okända se zasekl někde v půli cesty. Začátek byl opravdu dobrý. Považuji za velmi působivé hlavně prostřední lesa po požáru, které je jako stvořené pro horor. Herci hrají přesvědčivě a dialogy nejsou vůbec špatné na amatérskou produkci. Ale pak následuje první zádrhel. Udivilo mě pár opravdu prapodivných scénáristických nedostatků, které jsou do očí bijící. Všimněte si, jak postupují vědečtí pracovníci při objevení neznámého tvora. Opijí se, zcela neprofesionálně ho pitvají a nakonec ho vyhodí. Takhle by postupovaly možná tak pětileté děti, ale vědci? No dobře, to bych ještě dokázal překousnout, ale hlavním problémem je druhá půle snímku, kde se vytrácí většina strachu a napětí. Finální pointa byla navíc originální před půl stoletím, tady už to nemá koho ohromit. Vidím v tomhle snímku dost promarněný potenciál. Kdyby se to od začátku drželo na té tajemné hororové úrovni, bylo by to pětihvězdičkové hodnocení jak vyšité. Takhle se nemůžu ubránit zklamání a tři hvězdy dávám prakticky jen za prostředí a vydařenou atmosféru. Chce to víc takových lesních pokusů, příště se to možná povede. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film založený na podobnom princípe ako Temné lesy (2003), ale kvalitatívne určite horšie. Dej bol dosť prostoduchý a aj keď sa podarilo vybudovať celkom slušnú atmosféru, všetko kazila roztrasená kamera. Neviem, necítil som tu takú dusnotu, ako už v spomenutých Temných lesoch. Koniec sa podľa mňa vôbec nepodaril, miesto toho, aby atmosféra ešte vygradovala, spadla na bod mrazu. Chcelo to nejaký lepší nápad. 60/100 ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdička za to, že mám tyhle příběhy rád. Det okända není originální (a zejména nemá ani trochu originální závěr), ale přinejmenším v první polovině skvěle funguje. Je dobře, že ruční kamera tentokrát nebyla v ruce jednoho z účinkujících. Několikrát se povedl velice atmosférický záběr (přelet nad nádobou s nalezenou organickou věcí na konci prvního dne - brrr!) a dařilo se i po stránce hudební. Dialogy místy tahají za uši, ale nejde o nic, co by nešlo v žánru překousnout. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti nízkorozpočtovým hororům. Hodně z nich se mi velmi líbilo a fandím jim, ale Det okända patří bohužel k těm kouskům, které si už podruhé nepustím. Nápad je v pohodě. Představa něčeho, co se zmocní člověka a začne ho to ovládat zní fajn. Na pohled stále stejná avšak ve skutečnosti tvorem ovládaná osoba začíná v hlubokém lese kout svůj plán jak ovládnout zbytek skupiny a následně proniknout do civilizace a rozšířit se dál a dál. Zní to temně, ale herecké výkony jsou mdlé, změnění lidé se chovají pořád stejně až na to, že si houby pamatují (to člověka fakt moc nevyděsí zvlášť když 95% z nás si nepamatuje co dělalo před týdnem takže celkem běžnej jev) a atmosféra se v tom lese ztratila takže na ní nečekejte. Hudební vložka také nic a jediný kdo se asi opravdu bál je kameraman jelikož obraz se klepe pořád. Většinou mi rozklepaná kamera nevadí , ale když koukáte 85 minut na chvějící se obraz tak se Vám z toho začne motat škeble. Viděno po půlnoci a ani jedno mrazení v zádech, leknutí, napětí prostě nic. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Možný SPOILER. Tak nějak nevím. Chvilku to bylo napínavé, pak to zas byla dlouho nuda, pak jsem si říkal, že přece nepoužijí tu nejotřepanější historku v žánru sci-fi, ale oni použili a zakončili tak, jak se dalo čekat, tedy nijak překvapivě. Tam, kde Body Snatchers začínají, tohle v podstatě končí. Vadily mi technické chyby (kameraman v zrcadle, světla osvětlovačů v lese) a nelogičnosti (co je to za vědce, že pitvá bez rukavic nebo jakéhokoliv hadru na ruce?). Docela slušné herecké výkony, pokus o dokumentární kameru (ale naštěstí ne ve stylu find footage), ale celkově zklamání. ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno